Браниш ли, браниш, Балканджи Йово

"Даваш ли, даваш, Балканджи Йово..."? Не! Балканджи не дава нищо. Ни хубава Яна на турска вера, ни някой да променя учебните програми. Не просто не дава, а дори не дава да се спомене за някаква промяна.

Няма значение колко остаряла и безсмислена в същността си е изучаваната материя и колко неразбираема остава тя за децата. "Никой не те кара да разбираш, ще учиш наизуст", още чувам гласа на учителя по история на с 10 години по-малкия ми братовчед, на чиито родителски срещи ходех редовно. И децата учат наизуст неразбираеми фрази.

Какво ли ще остане в главата на едно десетгодишно дете от урока, в който се споменават по име всички владетели между Тервел и Кардам, сред които хан Умор, за когото се предполага, че е управлявал само 40 дни? А как ли учениците оцеляват след урока, в който се изброяват българските партии след освобождението, заедно с техните лидери, разцепления и коалиции?

Абсолютно погрешно е да смятаме, че ще предизвикаме вълна от патриотизъм и национална гордост у децата с урока за обучението на църковнославянски в килийните училища. Когато на 5 получаваш таблет в ръката, а на 8 вече търсиш свободно в Google, обучението на църковнославянски просто нищо не ти говори.Не и докато не получиш нещо повече от сухо обяснение.

Когато на 6 можеш да слезеш на дъното на океана, да се качиш на Монблан или да се разходиш по улиците на Рио де Жанейро благодарение на Google View, е необходимо нещо повече от "река Джулюница е приток на река Лефеджа", за да събуди любопитство ти.

Учебните програми са хаотично наблъскани с имена, дати, твърдения, определения и затова българското образование ражда функционално неграмотни висшисти. Защото няма значение дали можеш да изброиш всички елементи от Менделеевата таблица и КПП-тата по западната граница, ако не можеш да си попълниш данъчната декларация. А не можеш да я попълниш, защото не са ти позволили да се научиш да мислиш.

Всеки опит за някакви промени предизвиква вълна от бранители на националната гордост в училище. На тях няма как да им обясниш, че ученето наизуст на стихотворенията на Ботев и Вазов събуждат у децата всичко друго, но не и любов към родината. А след десетия въпрос "Какво е искал да каже авторът", той вече е персона нон грата в детското съзнание.

Докато на децата се налагат изсмукани от пръсти литературни анализи вместо писане на есета и дебати, няма никакво значение дали 4 години ще учат "История Славянобългарска" или телефонния указател.

Единственото спасение в момента е в единиците учители, които с истинска любов към децата и професията си, успяват да направят предмета си интересен и разбираем. Те обаче стават все по-малко, защото усилията им не само, че не са награждавани, но често биват наказвани, защото са в разрез с правилата.

А правилата са "Даваш ли, даваш Балканджи Йово" да се учи по 3 пъти по история и литература, 2 пъти по химия и математика, всяка седмица по музика, преди коледната и великденската ваканции по изобразително изкуство, а на високосна година и по география. И тези правила не са създадени от специалисти, а са написани под диктовката на телевизионни водещи с едничката цел трупане на рейтинг и шумни акции в ефир.

Довечера рецитиращите "Балканджи Йово" ще се потопят в личните проблеми на Зейнеб и Гювен в любимия сериал "Сълзи над Босфора". Защото несъществуващата от 100 години Османска империя е враг номер 1 само до обяд, а трите морета от националния блян вече са лесно достъпни благодарение на членството в ЕС, което така и не се научихме да ценим. Както и Айфеловата кула, която новата министърка на образованието свързва с биологията по метода на интердисциплинарността.

И докато ние си браним робството и националния идеал, Естония се превърна в дигитален лидер, а дори съседна Румъния въвежда електронно управление и насърчава предприемачеството. Ние обаче чакаме някой най-после да ни освободи. От какво и от кого - не е ясно. Ако Ботев знаеше, че 140 години след смъртта му ще скандираме "Искаме си робството", дали щеше да слезе при Козлодуй?

#1 1951 17.03.2016 в 18:40:40

Поредният нихилистичен бълвоч.

#2 Bacillus Bulgaricus 18.03.2016 в 10:56:50

Аз си "браня робството" за да се помни истината! Горчивата истина трябва да се помни по една причина - да не се повтори.

#4 cheung 18.03.2016 в 11:39:06

Балканджи Йово е брутална страхотия, по-страшна и от книгите на Стивън Кинг. Въпросният Йово го разфасоват като пиле. Това няма място в училище.

#5 goni 18.03.2016 в 11:50:05

Според мен е напълно излишно изобщо да се изучава историята на България! Тя само затруднява децата ни! Ако, на някой това му се струва твърде драстично, то той не е в крак с най-новите изисквания на Брюксел! Айде да не се лъжем! Азис е много по-известен от Левски! А и е популярен в САЩ! Левски не е! Затова предлагам паметника на Апостола да се махне, а на неговото място да се постави такъв на Азис!!! Ако, това мое предложение се осъществи, то целият прогресивен свят ще възликува, а само мракобесниците могат да нададат вой, ама на кого му пука за тях!

#6 Алилуйщина 18.03.2016 в 12:48:55

ще скандираме "Искаме си робството" --------------------------- Навъдиха се плоски,клавиатурни нинджи,колкото ти душа САКА! В половин свят се изучава „Холокост“.Някой ЕРБАП,ще има ли смелостта да скандира „Искат си Холокоста“? На немските деца предполагам също не им е приятно да учат за Хитлер, но това са факти и ако се променят, се получават лъжи. Децата не могат да бъдат заблуждавани с лъжи, защото това означава не обучение, а промиване на мозъка. .. НПО-та трябва ясно да декларират чий интерес обслужват и защитават, на българите или на чуждите си работодатели. Не може да ни се вменява вина за това, че сме българи и живеем в България.

#7 Кръстанов 18.03.2016 в 13:08:18

Всички коментирали по-долу са доказателство за функционалната неграмотност на българите, посочена в доклада на ЕС за образованието, тъй като са прочели текста по-горе, но не са го разбрали. Никъде в текста не се казва, че българската история е излишна и не трябва да се изучава. Проблемът се състои в ПОДХОДА и МЕТОДА на преподаване. Те имат нужда от осъвременяване, за да могат да достигнат до съзнанието и душевността на децата от ХХІ век. Така се гради истинският патриотизъм. Сухото наливане на някаква историческа информация в главите им не дава желания ефект. Как не го вдянахте това, не знам. А, сетих се - първосигналният патриот у вас не ви позволява задълбочен анализ на текста

#9 Шамито 18.03.2016 в 14:20:26

Близачите и нагаждачите/съвременните Кирияк Стефчовци/ нямат изтребване.Затова родители ако сте българи предавайте на децата си българската история както християнската вяра.В името на прогреса ни обезличават като нация.А какво пречи на прогреса да се развива и в българската нация?Ами стремежа на други нации да бъдат господстващи.

#10 TheRock 18.03.2016 в 14:36:17

Никога българите не сме били роби! Османлиите са воювали с нас - българите цели 60 години за да ни подчинят. Задавате ли си въпроса защо Балканджи Йово нарича турчина - "войводо"???? Знаете ли че Кара Колю, Индже войвода, Вълчан Войвода са били кърджалии и заедно с турците - кърджалии са клали здраво и наред??? За Вълчан Войвода се знае че е ограбил и изгорил манастира Св. Никола близо до Плевен.

#13 TheRock 18.03.2016 в 15:00:16

Забравихте заветите на Апостола: "Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!" — Писмо-дописка до Ганчо Мильов в Букурещ, 10.V.1871 г. ========= "Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите задружни сили." ========= "Ние гоним царя и неговите закони В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци]. В Българско не ще има цар, а "народно управление" и "всекиму своето". Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република." Левски до чорбаджията Ганчо Милев в Карлово, 10.05.1871 г.

#14 TheRock 18.03.2016 в 15:01:11

Прочетете хубавичката тук и си опичайте акъла! http://www.vasil-levski.org/

#15 TheRock 18.03.2016 в 15:04:06

За враговете на демокрацията и републиката - смърт Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система демократска република и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна [в смисъл монархична] система, то и такива ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт. Из "Нареда [проектоустава] на работниците за освобождение на българския народ" - наказателен закон, § 3

#16 Дракон с кисело зеле 18.03.2016 в 15:20:27

Бъдете патриоти! Настоявайте, че седем века сте били в робство! Това е истинският патриотизъм! Седем века византийци и турчоля ни клаха и драха, ама ние сме най-великата нация на планетата! Нищо, че сме единствената завладяна от турците нация, която все още се определя за поробена. Нищо, че по онова време робите са имали право на собственост и, ако не греша фатално, са плащали върху нея по-ниски данъци от свободните днес. Нищо... Били сме роби! Затова сме най-великите! Защото сами се определяме като такива! --- Както и да е. Никой не е казал, всъщност, нито авторът на статията, нито някой друг, че българската история не трябва да се учи. Само дето хайде да не я изкривяваме. Хайде на учениците да им се каже, че Левски е осъден на смърт не за революционната си дейност, а за кражба и убийство на дете, и че за тези престъпления присъдата му е напълно адекватна. Хайде да се каже, че Санстефанският договор е предварителен и единственото, което показва, е краят на войната и нищо друго - и, съответно, Берлинският конгрес не е имал за цел да прецака България, най-великата страна на света. (Тя пък толкова велика - я я заробват, я я прецакват, я... Абе ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ...) И хайде, ама наистина, да осъзнаем, че целта на предмети като История и Литература не е, ама НИКАК, да възпитава, еле па в патриотизъм. Целта на единия е да се научат определени исторически факти, важни за формирането на държавата и света като такива, а на другия - учениците да се научат да възприемат, осмислят и интерпретират писмен текст. Това е. Нищо друго. И, всъщност, това, че навсякъде непрекъснато се блъскат патриотични текстове, пречи много повече, отколкото помага. Отпадна "Робинзон Крузо", нищо, че е един от най-значимите в историческо отношение романи, писани изобщо някога. За сметка на това, остана "История славянобългарска", която няма - НЯМА - литературна стойност, а цялата й значимост може да бъде осъзната единствено при подробно изучаване на историческия контекст. По отношение на световната литература не знам какво се е променило, откакто аз бях в гимназия, но хайде да навлезе малко по-сериозно. Не може да блъскаме някакви абсолютни тъпотии като "Маминото детенце" и "Хоро" до откат, да им отделяме повече време, отколкото на "Дон Кихот", "Хамлет" и "Дядо Горио", взети заедно. Примерно. Ама не, дайте да тормозим децата с патриотична пропаганда, докато се подиграваме на американците, че си рекламират нацията и държавата най-безсрамно. Да се чудим на функционалната неграмотност на тийнейджърите, докато в училище ги принуждаваме да учат някакви глупости на тотално остарял език. Да подминаваме добри световни - и БЪЛГАРСКИ - автори, защото за пореден път трябва да минем "Под игото"... Дайте в пети клас да им преподаваме как на Балканджи Йово му отсекоха неквитотам крайници - на същата възраст, на която им е забранено да отидат сами да видят филм за Батман, понеже имал много насилие...

#17 TheRock 18.03.2016 в 15:29:55

Не е "славянобългарска", а "славноболгарска", по онова време в българския език не е имали буква "я"!

#18 Vinnie Jones 18.03.2016 в 15:33:20

Да разбираме ли, че за автора Вазов и Ботев са излишни, но Джелем-нещо си е възпитателно? Доста жалко е да мислиш, че всеки определящ себе си, като патриот слуша чалга и гледа турски сериали.

#19 Bacillus Bulgaricus 18.03.2016 в 15:39:15

Определено, ако забравим историята си от последните 600 години, за известно време ще преживеем бурен материален разцвет. Но това ще бъде за кратко време, след това ще ни поробят отново. Това, което ни тежи, са раните от миналото. Робските комплекси. И все пак предпочитам да помня Историята, а не да живея в розов сън.

Новините

Най-четените