Глупавият референдум

На 27 януари догодина държавата ще похарчи 14 милиона от парите ни за един референдум, за който почти всички сме наясно, че ще се провали.

Всенародното допитване за проект, който е от компетенциите на изпълнителната власт, на която близо 1.7 милиона българи са дали мандат да управлява през юли 2009 г., е съвършено безсмислен. И откъм питане, и откъм резултат.

За да има нова АЕЦ, около 2.173 милиона българи с право на глас трябва да я поискат. След като трима министър-председатели - и един Бай Тошо, не посмяха да подпишат какъвто и да било договор за нея.

Нито Симеон Сакскобургготски, който обяви регенезиса на АЕЦ "Белене", нито Сергей Станишев, по времето на когото се подписа споразумението, но не и договора, нито пък Бойко Борисов, който бави решението до последната година от мандата си. Дори и Т. Живков не я вдигна.

Вместо нова АЕЦ, на референдум може би трябваше да бъде подложен въпросът за забраната за тютюнопушене, който раздели нацията, парламента и правителството. Швейцария отхвърли тази есен на референдум пълната забрана за пушене на обществени места.

След като въпрос за нова ядрена електроцентрала може да бъде обект на всенародно допитване, защо тогава не ни попитат дали искаме България да купи военни самолети?

Изтребителите няма да ни излязат колкото закопаните в "гьола" "Белене" около 4 милиарда лева (включително и по време на соца), покупката им ще е минимум 1 милиард, но извън това има обучение, части и разни други дейности, плюс неизбежната поддръжка, разбира се. Самолетите ще се купуват без конкурс.

Защо да няма референдум и за сондажите за шистов газ, за това искаме ли да преминава "Южен поток" през българска територия, да има ли тунел под Шипка, трети мост на Дунав, по-високи детски надбавки, нужна ли е политическата квота в съдебната власт и ГЕРБ да ни управлява... Упс, за последното си има избори.

#1 MacAllister 23.12.2012 в 20:14:17

Не знам за тоя референдум... най-вероятно просто няма да гласувам. БСП са същите комунета, но поне бяха задали достатъчно ясно въпроса. ГЕРБ го извъртяха така, че сега въобще не е ясно какво ме питат - как тогава да отговарям? Каквото и да гласуваме, например Белене може да излезе в един момент не нова ами стара централа, която се завършва и да се окаже, че при всеки възможен резултат всичко ще е просто празно упражнение, а някой ще завърти и излапа едни народни пари под предлога, който му отърва. Нека да се абсрахираме от кого дойде инициативата за момент, да се абстрахираме и от вероятно измилсените количества подписи, все пак няколко стотин хиляди хора са се подписали наистина за желанието си да бъдат чути по точно определен въпрос. Много силно се съмнявам, че дори сред по-възрастния материал на БСП щяха да се намерят достатъчно идиоти, които да се подпишат, ако въпроса беше зададен в герберския вариант. Цялата работа е просто поредното крайно изнагляване на радикалната фракция на БСП - ГЕРБ и това не може повече да се толерира.

#5 pepe 25.12.2012 в 01:03:57

На мен ми харесват въпросите за изтребителите, Южен поток и шистовия газ /особено съм навит да си кажа мнението по първия, щото съм съвсем сигурен, че не искам да си купя нов изтребител трета ръка, американски, много запазен, да ме пази от Торбалан/. Ама за тях няма кой да прави референдуми, щото вероятно няма да е никак лесно резултатите да се нагласят така, че да се харесат на управляващите. Ама защо всъщност не вземем сами да си направим един референдум? Трябва ли да чакаме БСП да почне да събира подписи? Така де, имам предвид да си съберем подписите, дето трябват зада се насрочи такъв. Webcafe-то, я стартирайте за начало една анкетка кои са за референдум за изтребителите. Просто да разбера само на мен ли са ми толкова противни тия изтребители или и другото народ мисли така.

#6 Чинчифон 25.12.2012 в 12:06:32

Изумявам се от хора,които заявяват публично какво иска народа и какво не?Все едно,че те са Наполеончета,но само в личното си качество!Първият шок дойде когато другарят Желю Желев отмени Конституцията на НРБ на кръгла маса със сини и червени предатели,като него.Парадокса е,че те всички искаха да се преструват на демократи,а пък отмениха всенароден референдум?!В родината на примитивните и прдажни политици има приказка,че КЛИН КЛИН ИЗБИВА.Но "демократите" не събраха кураж за нов референдум и народът да каже какво иска,защото в България и до днес няма нито един истински,убеден демократ!Иначе щеше ли да хранят страх от собственият си народ?

#8 mariboi 27.12.2012 в 09:14:55

Младостта не е порок.Тя е бъдеще.Глупостта на Станишев и сие,Руменовци,заедно с Вальо Толото и братя Галеви трябва ние да решаваме за ангажиментите към СССР и облизаните задници от Станишев и свитата му. Трябва на БСПарите в парламента,начело с Масларова,които ни управляват вече 70 год. и ни докараха до гроб.Изядоха и изпиха парите,и накупуваха яхти,а сега плащайте и гласувайте за нещо,което не е нужно.

#9 stunbg 27.12.2012 в 11:23:40

Тези 14 мил. трябва да ги плати другаря Станишев. Парламента, в лицето на ГЕРБ, като мнозинство, е длъжно да организира референдум ,след като има достатъчно събрани подписи.

#12 deowin 27.12.2012 в 18:25:35

Andrey Rusinov, пак трябва да сме доволни, че не са формулирали въпроса като "Да осигурим ли топлина и уют на домовете за сираци и болниците като построим нов АЕЦ?"..

#13 Оня Дето Го Трият 27.12.2012 в 20:08:30

За глупави хора - глупав референдум!

#15 Форд Префект 08.01.2013 в 12:31:45

В тон с писалите по-долу да попитам - как да гласувам, с да или не? И по-важно, кой ще лапне 14-те милиона за референдума, някаква далавера ще има ли за нас - кебапчета, кюфтета, маанета, всенародни празненства, червено вино и люта ракия? Щото иначе няма да гласувам!

Новините

Най-четените