Издиславе, ти внимава ли в училище?

Какво е общото между теста на PISA, референдума на Слави Трифонов и Издислав на Фики Стораро?
Преди да ви кажем, ще ви разкажем една история.

Всичко започва с „Нека си вземем пуканки".

Действието се развива пред Фестивалния комплекс в центъра на Варна. Пуканките се предлагат в три размера, с три различни цени и две различни опаковки. Кои са най-изгодните - пита се в тази не особено оригинална задача?

Младо семейство стои 5 минути и обсъжда, а опашката зад тях се моли да си бяха учили урока в по математика.

В ежедневните си занимания човек трябва да прави наглед прости избори, да се ориентира в комуникацията с останалите хора - като например дали се шегуват или са сериозни, да чете упътвания на техника, противопоказания на лекарства, да разбира командите на регулировчика на кръстовището.

Ако си мислите, че това са подразбиращи се неща, то определено си живеете в някаква зона на комфорт, която не е представителна извадка.

Да си купиш пуканки е пределно проста дейност, но не и ако в часовете по математика си си цъкал на телефона или си играл белот.

Резултатите от PISA отреждат на българските 15-годишни младежи 45-о място сред 72 държави по функционална грамотност. С малката подробност, че преди три години държавите са били 44, а България - 43-а. Глобално погледнато - голямо раздвижване няма, пак сме сред най-слабите.

Изследването цели да провери доколко тийнейджърите в края на задължителното си обучение са готови да се справят със съвременното общество, като оценява функционалната им грамотност по отношение на четенето, математиката и природните науки. Функционална грамотност накратко означава доколко разбират как да приложат прочетеното/наученото. С други думи - как да сметнат кое пакетче с пуканки ще им е най-евтино или дали намаляването на депутатите в Народното събрание до 120 би имало положителен ефект.

Шанс! Около 42% от сегашните 15-годишни са функционално неграмотни по математика, а 41.5% четящи не разбират смисъла на прочетен текст. Същите те ще след три години ще имат право на глас (пардон - след 2, изследването е по данни от 2015-а година), ще избират не само управляващи, но и ще дават меродавния си глас на референдуми. Ще бъдат функционални единици на обществото, които взимат решения за всички. Дори за онези 2.9%, представили се повече от отлично на теста на PISA. Колкото повече такива младежи има в една страна, толкова повече неочаквани новини ще произвежда тя в бъдеще.

A ако се чудите каква връзката на Издислав с цялата история - от четенето с неразбиране до пеенето с неразбиране има само една крачка.

#1 7 06.12.2016 в 20:16:46

Не сте прави. Издислав е в пъти над нивото на останалата чалга БГ производство...Фикито поне пее на английски без нито една граматическа или лексикална грешка и пее за романтична любов-това е на светлинни години от радка пиратка, палатка, забрадка и пр. родна продукция...той даже е достатъчно скромен да не се пробва да се изказва неподготвен на английски в публичното пространство. Ако другите си "учеха уроците" като него, ехеее ...

#3 Dox 07.12.2016 в 00:31:50

Издислав Станков Кючуков. Издислава Рашкова Карагьозова

#4 Мунчо 07.12.2016 в 08:45:38

Тъй като няма как официално да се сложи образователен ценз за училище, да вземат на слагат по един "captcha" на бюлетините, барем намалее необразования вот. А въпросът, защо в училище не научават нищо (или не достатъчно), сигурно има безброй отговори - все пак не става дума за математика за 5-ти клас. За мен един от основните проблеми е, че учителите не могат копче да кажат на учениците, и съответно последните като влязат в пубертета става страшно. Също така, родители с болни амбиции има предостатъчно, които изобщо не помагат - дори и на собствените си деца. Много не мога да ги понасям по родителските срещи, ей...

#5 deowin 07.12.2016 в 18:36:39

>Най-големия пакет винаги е най-изгоден Голяма част от проблема е точно това, че когато на човек му липсват знанията и уменията да прецени конкретната ситуация, той автоматично прилага някое заучено правило като това, което спомена. Колко, мислиш, е трудно за някой с поне капка мозък в главата, каквито винаги се намират, да се възползва от този феномен за сметката на неукия и функционално неграмотен? Сещаш ли се до какво политическо управление стигаме по този начин, когато неуките и функционално неграмотните са съществена част от обществото? Преобладаваща част от обществото? Практически цялото общество? А, момент, то дори няма нужда да мислиш хипотетично - лесно наблюдаемата реалност в България от години вече е точно такава.

#6 deowin 07.12.2016 в 18:56:18

>Всеки учител по математика, който има възможност да погледне как се преподава в държавите по първите места от класациите, със сигурност би поискал и той да преподава така. Но не му позволяват. Имам достатъчно наблюдения върху учители в българската образователна система, за да мога с твърдо убеждение да кажа, че горното е смехотворно наивно и напълно противоречащо на реалността. Огромното болшинство от българските учители имат вече изградени учебни програми, подходи, планове, и се противопоставят със зъби и нокти срещу дори минимални промени в методите, с които те са свикнали прилагат непроменени вече години, често десетки години.

#8 deowin 07.12.2016 в 21:55:40

>Ако не бях така добре възпитана и широко скроена .. свин Доста успешно си противоречиш в едно и също изречение. Подсети ме за онзи лаф на Тачър, че ако ти се налага да казваш, че си лейди, то не си. В контекста на така демонстрираната липса на елементарна култура на комуникиране, прецених останалата част от стената ти текст като ненужна за четене.

#10 deowin 07.12.2016 в 23:38:53

>ще съм много кратка и почтителна Ще си? Нали уж беше? Или не си била този път, защото [произволна удобна рационализация]? А ако не си била, не следва ли, че принципно не си? >минусът не е от мен Звучиш гузно и, сходно на предишното ти твърдение, че си "добре възпитана и широко скроена" - щом ти се налага да го казваш изрично.. >като ми говорят назидателно Моля? Прочети пак първите ми два коментара. В тях няма и дума, която да се отнася конкретно и лично към теб. Да, разбирам прекрасно, че в твоята глава думите ми се преплитат и забъркват в един смисъл, различен от прекия, който ти позволява да се чувстваш като жертва, обидена и наранена, и то със сигурност нарочно. Това не ме касае изобщо.

Новините

Най-четените