Блажени са вярващите

Синодът на Българската православна църква се вслуша в гласовете на своите миряни от Варна, които възроптаха срещу избора на епископ Борис, игумен на Бачковския манастир, за техен митрополит и наследник на покойния Кирил.

Едва ли варненци са се надявали, че синодалните отци ще зачекнат епархийските избори от миналата седмица, когато най-много гласове получи именно известният с луксозния си автопарк и неотчитането пред БПЦ дядо Борис.

Вместо да го утвърди на поста, каквато е досегашната практика, или да предпочете класирания на второ място Игнатий, Светият синод касира вота, позовавайки се именно на жалбите и възраженията на 1300 души от морската столица и на църковни служители.

В нощта на важното решение някои от тях пътуваха до София за нощно бдение пред сградата на Светия синод. Дори заплашиха, че няма да допуснат Борис в града си, ако бъде одобрен за митрополит. И усилията им се оказаха възнаградени.

Църквата даде важен сигнал, че е готова да скъса с издигането на свещеници, известни повече с охолен живот, отколкото със смирение и добри дела. И не уважи избор, проведен със съмнения за купуване на гласове сред епархийските избиратели - по около 30 000 лева на човек, скандали и протести.

Тази ахилесова пета на институцията „православна вяра" със сигурност е една от причините за отлива на хора от църквите. Този път обаче вярващите се оказаха блажени - спряха идването на Борис поне до Коледа.

Тези хора вярват в справедливостта и морала. Църквата няма какво да губи, ако ги последва. Ние обаче имаме, ако не уважим малката им засега победа.

#1 edin slep 24.11.2013 в 18:30:59

Драги хора от редакцията на Уеб кафе, ако човек знае нещо, твърде много се нещата които не знае. Практика на мнозина, когато се стигне до нещо, което не знаят е да се обърнат за помощ или съвет към такива, които знаят. Религията е област която прилича на футбола и политиката по това, че всеки докоснал се до нея има мнение, което често брани като меродавно. В България има две духовни семинарии, както и поне един авторитетен и няколко борещи се за място богословски факултети. Всяка година от Богословския факултет на Софийския университет издават дипломи за завършено образование на поне две дузини млади мъже и жени. Във всеки курс има поне 2-3 души, които са достатъчно кадърни за да напишат статия или поне да ви консултират по въпроси свързани с вяра, религия, християнство и в частност православие. Можете да намерите такива и сред читателите си, които и коментират статии, това ще бъде добре и за читателите и за вас като медия. 1. Дядо е обръщение, което или се използва във фамилиарен смисъл от хора свързани с църквата, когато говорят или се обръщат към духовник от йерархията изходяща от монасите. Може да се използва за всички от епископ та до патриарх. Някога полу-шеговито така говорехме за Живков - Тато. Леко шеговито и прикрива презрението към гадината. Медиите не пишеха Тато отиде в Пловдив. Нелепо е да пишете дядо Борис. 2. Каквито и безбожници да сте, ако имате очи да се наричате журналисти (аз самия пиша в медии) е глупаво да пишете "институцията „православна вяра". Първо институцията е Българска православна църква и си е съвсем юридическо лице, никакви кавички няма нужда да има. Второ православната вяра е както всяка религиозна вяра и заслужава уважение, както ние уважаваме вярата на безбожниците, че нямало Бог. Избора си е ваш. Чудно обаче защо църквите са пълни със старци? Сигурно когато започнат да чуват камбаните или пък замирише на пясък и изведнъж хората се сещат, че имало Бог и безсмъртна душа и ... абе да палим свещи. 3. Прави сте, че храмовете се пълнят само по празници. Това е така, защото институцията църква я превзеха варварите през 45-те години социализъм. Но и това ще премине, вярвайте ми.

#2 qhasper 25.11.2013 в 08:13:26

Религията заслужава толкова уважение, колкото нечие твърдение, че е фен на ЦСКА, или че вярва в дяда коледа. Който е религиозен, нека си се заблуждава, никой друг не е длъжен да му играе по свирката. А ако мислиш, че с минаване на време от края на комунизма, ще ставаме по-религиозни си в голяма грешка. Наясно ли си с прогреса на цивилизацията до ден днешен? Колкото повече научаваме за света, толкова повече се оказва, че такова нещо като бог няма. Той продължава да бъде тъпкан в дупките в знанието ни за вселената от амбициозни заблудени хорица, но тия дупки ден след ден се затварят и вашия измислен бог се смалява все повече. Единственото нещо, което прави религията е да лее кръв и слага съчки в колелото на осъзнаването ни като хора.

#3 Мечока 25.11.2013 в 09:37:06

qhasper - И рече безумецът, няма Бог ....

#4 qhasper 25.11.2013 в 09:51:39

Мечо ти във феи, сомодиви, зли джуджета, Баба Яга и Дядо коледа вярваш ли? Никой не може категорично да докаже, че НЕ съществуват, но доказателства за съществуването им няма, следоветелно не е практично да смяташ, че съществуват. Безбожниците добавяме и богове към тоя списък. Не би ми повярвал, ако кажа, че до мене винаги лети невидим, лилав, крилат таралеж, който гледа в душите на мацетата и ми казва дали ше ми пуснат, нали? Защо бих повярвал на някой дето ми казва, че има невидима сила някъде там, която ме гледа какво върша и иска да горя вовеки, ако види нещо дето не го кефи? Мога да напиша и книга за таралежа, ако ше помогне, да знаеш, много е интересен.

#5 Мечока 25.11.2013 в 10:31:30

крилат таралеж, който гледа в душите на мацетата и ми казва дали ше ми пуснат, нали ========== ти ако до сега не не си се научил, дали ще ти пуснат, или не ... ако сакаш да не дришиш по теми които не разбираш ... 14?

#6 Scooby Doo 25.11.2013 в 17:21:57

Оо небеса! Има Таралеж!

#7 deowin 25.11.2013 в 18:30:00

>Чудно обаче защо църквите са пълни със старци? Да, възможно е хората като наближат смъртта да проглеждат и да виждат истината, да познават Бог и прочие. Но също е възможно страхът от смъртта, съчетан с осъзнаването на собствената им тленност и невъзможността да се борят с нея заради сенилна слабост, да ги кара да търсят упование там, където е най-лесно, където им се обещава срещу минимални усилия - молитба, ходене на църква, целуване на ръката на попа. Или, може би, по-старото поколение, което е значително по-необразовано и е израснало в много по-религиозна, отколкото научна среда, е следователно по-набожно от хората, получили образование и наясно със съвременната реалност. Все пак, да вярваш в Бог безусловно (а условия той не понася - той е неосезаем, непредизвикаем, пътищата му са неведоми и прочие) ако разбираш поне долу-горе как е устроен света е значително по-трудно, отколкото ако нямаш представа как работят вулкани, земетресения, гръмотевици, или пък двигатели, компютри и ускорители на частици. Но да де, напълно свободен си да вярваш в по-сложното обяснение. Все пак, по дефиниция вяращите сте силни именно в това сляпо да вярвате в каквото сте решили.

Новините

Най-четените