УЕФА срещу ФИФА. Това е сериозно

Мистър Джани Инфантино е реформатор. Вероятно помните, че преди да стане президент на ФИФА, той си заработваше хляба като генерален секретар на УЕФА.

По негово време европейският футбол претърпя куп промени - швейцарецът въведе финансовия феърплей, реализира експанзията на европейското първенство до формат с 24 отбора, адвокатстваше за провеждането на Евро 2020 в 13 държави и бе един от инициаторите за основаването на Лигата на нациите.

Тези идеи не само трансформираха футбола, но и напълниха хазната на УЕФА. Само от европейското във Франция (2016 г.) централата припечели 1,92 милиарда евро - с половин милиард повече, отколкото 4 години по-рано. В началото на 2018-та финансовият директор на УЕФА Йозеф Колер се похвали, че само за година приходите на организацията са нараснали с 6 процента.

Когато през 2016 г. Инфантино (неочаквано и за самия себе си) оглави ФИФА, отново се зае да реформира. Дотук нововъведението е само едно, но какво: ВАР. В консервативен спорт като футбола видеоповторенията са огромна революция - Блатер и Хавеланж вкупом не бяха посягали толкова драстично върху футболния канон. Джани обаче няма спирачки - вече е ясно, че за първи път в историята мондиалът ще се проведе в 3 страни (през 2026 г. в Мексико, САЩ и Канада), а броят на участниците ще нарасне на 48. Познат почерк.

Още през миналата година Инфантино обяви плановете си да ликвидира Купата на конфедерациите и да преработи Световното клубно първенство.

Мотивите му вероятно са, че интересът (съответно печалбите) и към двата турнира са нищожни. Тази пролет в медиите изтече писмо до Съвета на ФИФА, чието авторство се приписва на швейцареца, в което се предлага основаването на нов турнир с участието на осемте най-силни национални отбора с работно заглавие Final 8. Идеята е в него да участват победителите от всички дивизии на друга проекто-надпревара: Световната лига на нациите (по подобие на европейската). Final 8 трябва да стартира през 2021-ва и да се провежда през късната есен на всеки две години.

Доста по-важна обаче е друга Инфантинова хрумка - в същия документ швейцарецът предлага революционна промяна във формата на Световното клубно първенство. В новия си вид турнирът трябва да се провежда година преди мондиала (т.е. да замени Купата на конфедерациите) и да включва 24 отбора - 12 от Европа (8-те финалисти от Шампионската лига и 4-те победители в Лига Европа в предишните четири сезона), 4 квоти за Копа Либертадорес (Южна Америка), по две за най-добрите клубове от Африка, Азия и Северна Америка, една за представител на страната-домакин и една допълнителна, която ще се разиграва след бараж между клуб от Океания и пети участник от Южна Америка.

Нужно е да се припомни, че Инфантино говори за експанзията както на националното, така и на клубното световно първенство, още по време на обиколната си в Третия свят преди изборите във ФИФА през 2016 г.

Тогава обещанията за излаз до големите турнири на малките федерации му спечелиха десетки гласове и президентския пост. Джани вече изпълни първото - „големият" мондиал се разрасна, сега наред е клубният.

Разбира се, за подобни реформи са нужни (много) пари, но Инфантино излезе подготвен. Той гарантира, че има инвеститори, готови да налеят 25 милиарда долара в новите проекти на ФИФА. Според различни медии става дума за консорциум с участието на японската корпорация Soft Bank и бизнес-партньори от Саудитска Арабия, ОАЕ и САЩ. Същевременно, според разчетите на самата ФИФА, световната централа ще печели по милиард долара от всеки от новите турнири.

И тук идва интересната част. Миналата седмица Съветът на ФИФА изиска от Инфантино конкретни детайли по проекта и отложи приемането му, а УЕФА директно се противопостави, особено след новината, че ФИФА е започнала преговори с представители на 7 от най-могъщите клубни отбори в Европа: Барселона, Реал (Мадрид), Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Пари СЖ, Ювентус и Байерн.

„Футболът не е за продан. Не мога да повярвам, че мой колега дотолкова е заслепен от парите, че е способен да се продаде на анонимни частни фондации. Ние не притежаваме футбола. И нямаме право да го продаваме. Строго осъждам цинизма и меркантилизма", побесня президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Словенецът е възмутен и от факта, че ФИФА води преговори с отбрани клубове: „Не мога да си представя, че УЕФА ще покани само 7 отбора, когато се обсъжда бъдещето на европейския футбол. Ние се консултираме с всички".

Но списъкът с противниците не включва само Чеферин. Твърди се, че три от въпросните седем клуба вече са отказали предложението на ФИФА. В хора на недоволните припява и шефът на Асоциацията на европейските професионални футболни лиги Ларс-Кристер Улсон, който се обяви против идеята за Световна лига на нациите и експанзията на Световното клубно първенство. „ФИФА слага черна кутия на масата. А ние не знаем какво има вътре в нея", аргументира се той.

Сред важните хора в европейския футбол се е настанило усещането, че Инфантино не е нищо друго, освен модерна версия на Блатер.

Швейцарецът се опитва да спечели на своя страна членовете на Съвета на ФИФА с тлъсти суми и смята, че това ще е достатъчно. Колегите му (поне част от тях) обаче са умни.

Те добре знаят, че Шампионската лига е златна кокошка. През сезон 2016/2017 чистата печалба УЕФА от евротурнирите се равняваше на 2,5 милиарда евро. А появата на Световно клубно първенство ще е директна заплаха за Шампионската лига - и без това в Нион са твърде притеснени от отцепническите намерения на грандовете и слуховете за нова Суперлига.

По време на заседанието на Съвета на ФИФА в Руанда на 25 и 26 октомври т.г. все пак двата нови турнира трябваше да бъдат утвърдени, но Инфантино запази мълчание.

Не спомена нищо и за новите мистериозни инвеститори, а бъдещите му планове увиснаха. Защо?

Според медийни публикации още през май президентът на ФИФА е гарантирал пред могъщите си спонсори, че новите турнири ще бъдат утвърдени най-късно наесен. Както вече стана дума обаче, някои от инвеститорите са от арабския свят, а само през тази година Инфантино се срещна четири пъти с принца на Саудитска Арабия - заподозрян в поръчителство на убийството на журналиста Джамал Хашоги. Босът на ФИФА явно бързо си даде сметка какво ще му се случи, ако публично обяви, че зад новите грандиозни планове стоят саудитски капитали.

Така на 26 октомври в Руанда - под заплахата за бойкот от УЕФА и гневната реакция от международната общност, ФИФА отложи гласуването за новите турнири за догодина. Европа спечели първата битка, а Инфантино подви опашка.

Поне засега.

Новините

Най-четените