Всички знаем, че най-вкусните неща обикновено са и тези, които са най-нездравословни и с най-много калории. За съжаление, положението е такова и трябва да се съобразяваме с него. Поне ако искаме да бъдем в добра форма.
Хубавото в случая е, че има начини да заобиколим тези толкова неприятни ограничения за продукти и рецепти, за които дори не сме предполагали.
Например, кой би могъл да постави по какъвто и да е начин в едно изречение нахут с шоколад? Все пак става дума за - от една страна - бобово растение, което ядем като яхния или под формата на хумус, и - от друга - за ултимативното сладко изкушение, обичано от всички.
Тези две на пръв поглед несъвместими храни всъщност биха могли да имат доста общо помежду си. А нахутът може да се окаже една изненадваща и здравословна алтернатива на висококалорийния течен шоколад.
Става въпрос за така наречената нахутена нутела или шоколадов хумус - което ви харесва повече.
Съществуват множество различни варианти за това чудо и сама по себе си рецептата му е изключително гъвкава и може да варира според различния вкус на всеки.
Базовата рецепта включва нахут, какао и някакъв подсладител, който може да бъде под формата на фурми, мед или банан. В някои рецепти нахутът се пече за около 30 минути, докато при се използва директно. Отново всичко е въпрос на вкус.
Крайният вариант винаги е изненадващо близо на вкус до истински течен шоколад, само че без палмовото масло, захарта и онези 550 калории за 100 гр.
Какво е необходимо за веганския вариант?
- 250-300 гр. нахут
- 1/2 ч.ч. какао
- 1 ч.ч. вода
- 6 фурми
- 1/4 ч.л. екстракт от ванилия
- кокосови стърготини на вкус
Начин на приготвяне:
Нахутът се измива хубаво и се изцежда. Може да се запече на фурна за около 30 минути на 200 градуса. Така вкусът му става по-близък с печените лешници, които се използват в течния шоколад. Ако не ви се занимава с печенето, може спокойно да прескочите фурната и да използвате нахута суров.
е предизвикателство. Пример. Вдъхновение. В поредица от материали с примера на Керана и трима служители на различни компании ще ти докажем, че в работното ежедневие има място и за активен живот, спорт и здравословно хранене.
Сложете го в блендер или пасатор заедно с всичко останало и пасирайте, докато се получи гладка и хомогенна смес, подходяща за размазване.
В случая водата е по-скоро на око и много вероятно е да ви е нужна по-малко от една чаша. Идеята ѝ е просто да разреди сместа. Фурмите са за придаване на сладост и вкус.
Все пак нека се има предвид, че те са с високо съдържание на фруктоза (плодова захар), така че не е хубаво да се прекалява с тях. Вариант е да се заместят с малко мед или дори стевия.
Това е най-пестеливата откъм калории вариация на шоколадовия хумус. Има обаче и други варианти, които са по-калорични, но и с по-богат вкус.
Необходими продукти за невеганския вариант:
- 250-300 гр. нахут
- 1/2 ч.ч. какао
- 1 ч.ч. мляко
- 1/4 ч.ч. масло
- 6 фурми
- 1/4 ч.л. екстракт от ванилия
- кокосови стърготини на вкус
Приготовлението е същото, само че с разликата, че тук вече имаме мляко и масло за по-богат и плътен вкус. Така вече имаме и по-подходяща разядка за междинно хранене, ако целта ни е качване на килограми и мускулна маса.
Ето защо при желание може да се добави и протеин на прах, за да се увеличи още повече съдържанието на ценния белтък.
Така в крайна сметка получаваме своеобразен "домашен течен шоколад", който можем да хапнем без угризения.
---
Повече за Get in Shape 5 можеш да научиш в специалната платформа, където ще откриеш на едно място историите на нашите участници, съвети за фитнес и хранене. Проектът се осъществява с подкрепата на: Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk, Entain, Experian, Flutter International.