"Гофрета" е от онези думи, които се нареждат до "мъфини", "палачинки" и "торта".
В ума ни те са сладки и греховно гарнирани с течен шоколад, сметана, плодове, шарени пръчици.
Затова, както често се случва, когато минем на хранителен режим и искаме да влезем във форма и да я запазим, ни се налага да проявим въображение.
На първо място - гофретите могат да са и солени и да не са изкусителен десерт, а направо основно ястие.
е предизвикателство. Пример. Вдъхновение. В поредица от материали с примера на Керана и трима служители на различни компании ще ти докажем, че в работното ежедневие има място и за активен живот, спорт и здравословно хранене.
И на второ, даже не е необходимо да влагаме в тях повече от три съставки.
Да, точно така, само с три продукта, които не е никак трудно да си набавим, можем да си направим апетитни солени гофрети.
Хубавите новини не спират дотук - въпросните гофрети се приготвят буквално за около 10 минути, а във всяка от тях се съдържат само около 120 калории.
Подходящи са за обяд в кутия, особено за хора, които следят да не прекаляват с въглехидратите или стриктно се придържат към кето режима.
Друга добра вест е, че наличието на гофретник никак не е задължително. Сместа може да се оформи на по-дебели палачинки и да се изпече в тиган или на електрическа грил плоча.
Единственото условие е да са налични следните съставки:
- 2 големи яйца
- 1 чаша настъргана моцарела/ мек кашкавал
- ½ чаша колбас по избор на ситни кубчета
Начинът на приготвяне е повече от елементарен.
В голяма купа се смесват трите съставки до хомогенност. През това време се загрява гофретник или тиган с незалепващо дъно на почти максимална степен на котлона.
В гофретник всяка гофрета се пече за около 2-3 минути.
По-разумно е в случая да не разчитаме на таймера на гофретника, защото печивата с брашно и яйца се изпичат малко по-бавно и има опасност да прегорим диетичните ни солени гофрети.
В тиган гофретите се готвят до леко покафеняване на всяка от страните и отново внимаваме да не прегорим сместа, защото яйцата ще стегнат твърде много и няма да са толкова вкусни, колкото ни се иска. По подобен начин процедираме и ако готвим на електрическа грил плоча.
Мазнина не е необходима, защото колбасът и сиренето ще пуснат.
Сместа, разбира се, търпи импровизации и, както казахме и в началото, малко фантазия може да направи това ястие шедьовър.
Ако например изберем бекон, гофретите ще са по-мазни, но и още по-засищащи. Ако пък сложим шунка - ще са по-нискокалорични. Можем да експериментираме и със сирената и да сложим малко пармезан, чедар или синьо сирене за интересен и леко пикантен вкус.
Подправките са въпрос на наличност и предпочитания. Сол не е задължителна, защото много от моцарелите на българския пазар са подсолени. Пипер е добре дошъл, независимо дали е черен, червен или лют червен пипер. Зелени подправки - да, защо не?
Чесънът и лукът също са прекрасна идея.
Готовите гофрети могат да бъдат прибрани и запечатани в плик и съхранявани в хладилник до 14 дена.
---
Повече за Get in Shape 5 можеш да научиш в специалната платформа, където ще откриеш на едно място историите на нашите участници, съвети за фитнес и хранене. Проектът се осъществява с подкрепата на: Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk, Entain, Experian, Flutter International.