Десертите обикновено са първото, което човек отрязва от хранителния си режим, когато иска да свали някой и друг килограм.
Забравяме за пищните торти, кекса на мама и симпатичните мъфини с апетитна украса. И докато в офиса колегите спокойно похапват от шоколадовите бонбони, вафли и шоколадови барчета, ние преглъщаме отстрани.
Е, всъщност последното - само да гледаме и да преглъщаме - никак не е задължително. Дори и в офиса.
На българския пазар има достатъчно заместители на белите брашна, бялата захар и стандартния шоколад и е въпрос на малко изобретателност да си забъркаме сладкиш, който няма да провали диетата ни.
Защо например да не си направим нисковъглехидратно кексче в чаша, което отнема само няколко минути и няколко съставки?
То е подходящо за онези, които са на кето режим, на нисковъглехидратно хранене, както и за онези, които гонят по-високо съдържание на мазнини в режима си.
е предизвикателство. Пример. Вдъхновение. В поредица от материали с примера на Керана и трима служители на различни компании ще ти докажем, че в работното ежедневие има място и за активен живот, спорт и здравословно хранене.
За хората, които следят стриктно калорийния си прием, ще отбележим, че десертът е около 100 грама и има около 300 калории. В никакъв случай не можем да го наречем нискокалоричен, но при внимателно изчисление на дневния прием калории, то може да се вмести в храненията.
Най-хубавото обаче е, че кексчето се приготвя в микровълнова, а такава има както в почти всеки дом, така и в много от офис кухните.
За една чаша са ни необходими:
- 1 средно яйце
- 3 супени лъжици бадемово брашно
- 2-3 супени лъжици подсладител по избор
- 1 супена лъжица масло
- 1 супена лъжица какао
- ½ чаена лъжичка бакпулвер/ сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Първо изсипваме супената лъжица масло и я разтапяме, след което намазняваме добре стените на чашата. Трябва да сме сигурни, че чашата е огнеупорна, преди да започнем с кексчето.
След това изсипваме яйцето, разбиваме леко и добавяме сухите съставки. Бъркаме до получаването на лъскава хомогенна смес. Слагаме чашата в микровълновата и "печем" за 90 секунди на висока степен.
За да сме сигурни, че кексчето е добре изпечено, можем да проверим с клечка за зъби, която трябва да излиза суха. Освен това изчакваме да поизстине, защото центърът на кексчето е много горещ след изваждането му от микровълновата.
То може да се хапва с плодове по избор или с малко сметана, ако хранителният режим ни го позволява.
Ако пък не сте на диета или сте решили точно в този ден да му отпуснете края, можете да приготвите кексчето с бяла захар, да вложите в него шоколад и да го поднесете със сладолед.
Иначе бадемовото брашно може да бъде заместено с кокосово или ленено брашно. Бихте могли да добавите малко ванилов екстракт, екстракт от ром и дори щипка черен пипер за малко по-изненадващ вкус.
Веднъж, след като свикнете да печете тези десерти в чаша, можете да започнете експерименти и с "бял" вариант, който е с ванилия, а не с какао, или да се приготви кексче на принципа на банановия хляб - с намачкан банан за основа.
A потребителите в Reddit предлагат и солен вариант на кексчето - към основата от яйце, бадемово брашно, масло и сода/ бакпулвер се прибавят сирене по избор, колбас, сол, пипер и подправки на вкус.
---
Повече за Get in Shape 5 можеш да научиш в специалната платформа, където ще откриеш на едно място историите на нашите участници, съвети за фитнес и хранене. Проектът се осъществява с подкрепата на: Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk, Entain, Experian, Flutter International.