Гурме, еленска кожа и сауна за богати арктически номади

Върху украсената маса са наредени свещи с аромат на канела, които излъчват топла кехлибарена светлина. Равиолите с омар и зелен пипер от Мадагаскар са потопени в дъхав магданозен сос, към който после се добавя филе от камбала, преди да бъде сервиран върху хайвер от зукини.

За десерт идва щедра порция от чийзкейк, полят с гъст сос от червени плодове.

На хиляди километри разстояние от бляскавата атмосфера на ексклузивен парижки ресторант, тази изкусителна вечеря се провежда в полярна обстановка: под платнището на типи в периферията на обширната тундра на Гренландия.

Забележителната лекота на умението да сготвиш гурме-вечеря, седейки удобно върху стол с мека овча кожа, създава рязък контраст на фона на препятствията, с които са се сблъсквали европейските изследователи преди около век. Сгушени под саморъчно изработени подслони, те са се опитвали да се стоплят на пламъка от примус, захранван само от тюленова мас. Измъчвани от скорбут, са се принуждавали да дъвчат кожата на коланите си.

В селцето Китаа, което се намира на 2 часа път с лодка северно от столицата на Гренландия Нуук, пристигат първите гости на сезонния луксозен лагер.

Всяко лято между юни и септември половин дузина ярко оцветени типита се разпъват върху терен, от която се разкрива драматична гледка към фиорда, амфитеатър от скали, изрязани от буйната природа. През следващите седмици обичайният леден хоризонт ще изчезне, а снегът ще се стопи.

С фотьойлите си от еленска кожа, целят лагер е пропит от духа на Севера. Голата камениста повърхност се откроява на фона на ледените върхове.

"Там всичко е блясък и красота, покой и наслада от любовта", би казал Бодлер. Ако попитате за мнението на някой милениал, той би отвърнал, че това е най-вълнуващият пример за "glamping" - къмпингуване със стил, при което туристите са подсигурени срещу всички неудобства от традиционния сблъсък с природата.

Под тентата на общата столова зад бюфета стои шеф Рюне Колин, който пресъздава творенията на новата арктическа кухня. От 1997 до 2015 г. той ръководи "Нипсия", без съмнение най-добрия ресторант в Нуук, съответно в цяла Гренландия.

Той е първият професионален готвач, който преразглежда традиционните рецепти на инуитите, така че да ги пригоди към вкусовите предпочитания на западните туристи.

Вечно търсещ иновативни готварски техники, той прави интересни блюда с месо от елен, тюлен или овцебик.

Повечето зеленчуци, които използва в гозбите си - картофи, моркови, цвекло, ряпа - купува от местни стопанства, създадени преди хиляди години от викингите.

В една мразовита сутрин през 985 г., 25 големи ъгловати кораба - кнорове - отплават от исландските брегове, на борда им се намират викингски семейства и добитъка им. Решили са заедно да прекосят "Тъмния океан", в отговор на призива на Ерик Червения, който възхвалява земеделския потенциал на новите територии на Гренландия.

Само 14 кораба достигат до брега, като се установяват на южния нос на Гренландия, наречен скоро "колонията от Изтока". С течение на времето втора група фермери мигрира в северна посока, като образува т.нар. "Западна колония".

Днешният лагер в Китаа се намира в сърцевината на землището, в което някога са се разполагали над 90 ферми, прехранващи се само от развъждането на кози и овце. Недалеч от типитата се виждат каменни стени, покрити с мъх - белег за древния произход на тази селска скандинавска общност.

Уви, историята им завършва печално. Около 1350 г. са изпратени емисари, които да възстановят връзките със Западната колония - от нея няма вест в продължение на години. Пратениците не намират нищо, освен няколко коня, кози и изоставени къщи. Колонията от Изтока успява да надживее западните преселници с един век, преди и тя да изчезне мистериозно.

Оттогава учените не спират да се питат - какво ли се е случило с викингите от Гренландия? "Малкият ледников период", който засяга Европа от средата на 13 век до 1850 г., вероятно е най-близкият до истината отговор.

Това застудяване предизвиква преселването на нова група местни хора към Гренландия - инуитите. Уджамиукаг Енгел от Националния музей в Нуук казва, че няма данни за конфронтация между двете групи. "Не са открити разбити черепи, няма реална следа от каквото и да било общуване между тях. Генетичният анализ показва, че няма и смесване на двете популации", обяснява той.

Джон Крог, който редовно посещава новия лагер, има съвсем различна теория за миналото: "По онова време тази бедна на ресурси земя не е могла да позволи на два народа да живеят охолно. Само един от тях е можел да оцелее, а въпросът вероятно е бил решен по насилствен начин".

Днес тук се разполага луксозен къмпинг, с външен басейн с топла вода, сауна, професионална кухня и частни палатки. До него се стига само лодка или хеликоптер, а усамотението и арктическия риболов дават възможност за пълно откъсване от "цивилизацията".

Новините

Най-четените