Защо тийнейджърите са импулсивни

Тийнейджърите не могат да контролират поривите си да вземат бързи, мъдри решения като възрастните, но защо?

Изследванията на развитието на човешкия мозък спомагат да бъде намерено обяснение на този феномен. При тийнейджърите, фронталният лоб на мозъка, който отговаря за вземането на решения, е развит, но не напълно изолиран, така че сигналите там се движат по-бавно.

"Тийнейджърите не са толкова способни да се обърнат към фронталния лоб, който да ги предупреди: "Може би е по-добре да не правя това", казва д-р Франсис Дженсен.

Дженсен, която е невропсихолог и е отгледала сама две момчета, които сега са на около 20 години, е написала книгата "Тийнейджърският мозък", за да опише научно как се развива мозъкът и защо тийнейджърите са особено импулсивни, с променливи настроения и не се справят особено добре с вземането на отговорни решения.

"Ние имаме естествена изолация... наречена миелин," казва тя. "Това е мастна тъкан, и изграждането й отнема време. Клетките трябва да изградят миелин, като той се изгражда отвън по тези връзки и пътища, а това отнема години."

Този процес на изолация започва от задната част на мозъка и върви отзад напред. Мозъкът не е напълно узрял, докато хората не навършат поне 20 години, като понякога развитието му продължава и в края на второто десетилетие и дори отвъд 30-годишна възраст, казва Дженсен.

"Последната част, която се свързва - тоест, е изцяло "миелинирана" - е предната част на мозъка," твърди тя. "А какво е отпред? Пред-фронталният кортекс и фронталният кортекс. Това са области, отговарящи за проницателността, емпатията, управляващи функции като контрол на импулсите и поведение при поемане на рискове."

Това изследване също така обяснява защо тийнейджърите са особено податливи на пристрастяване - включително към наркотици, алкохол, тютюнопушене и цифрови устройства.

Защо тийнейджърите са по-податливи на пристрастяване

Пристрастяването всъщност е форма на учене... Това, което се случва при пристрастяването, е че има многократно излагане на определено въздействие, само че говорим за излагане на вещества, и не в частта на мозъка, която използваме за учене - това е частта на мозъка, отговаряща за удоволствието... Това се случва по същия начин, по който ученето стимулира и развива синапсите. Веществата правят същото. Те изграждат връзка, носеща удоволствие, свързана с това вещество, водеща до много по-силно, здраво и дълготрайно пристрастяване.

Точно както изучаването на факти е по-ефективно, за жалост и пристрастяването е по-ефективно в подрастващия мозък. Това е важен факт, който подрастващите трябва да знаят за себе си - че те се пристрастяват по-бързо.

По определен начин това е и оборване на мита "Я стига, тийнейджърите са устойчиви, нищо няма да им стане. Той може да се надруса веднъж, да пие, да прави това или онова. Няма да се пристрасти". Всъщност обикновено е точно обратното. Ефектът от веществата върху тийнейджърския мозък е по-траен и постоянен. И последиците от тях са по-вредни; те са по-опасни за тийнейджърите, отколкото за възрастните.

Ефектът от запоите и марихуаната върху тийнейджърския мозък

Препиването може реално да убива мозъчни клетки в подрастващия мозък - нещо, което не се случва в същата степен в мозъка на възрастните. При едно и също количество алкохол може да има реално и трайно увреждане на мозъка при подрастващите, когато същата концентрация на алкохол в кръвта предизвиква силен седативен ефект при възрастните, но не и реално увреждане на мозъка...

Тъй като при тийнейджърите има по-голяма пластичност, повече субстрат, много от тези наркотици достигат по-успешно до целите си в мозъка на подрастващите, отколкото при възрастните. В мозъка има естествени канабиноиди. Имаме нещо като естествено вещество, което всъщност се залавя за рецепторите на мозъчните клетки. В основната си част то има забавящо-седативен ефект. Така че, когато реално погълнете, или пушите, или по друг начин подадете канабис в кръвоснабдяването, той достига до мозъка и до същите тези цели.

И, както се оказва, те всъщност блокират процеса на учене и паметта, така че има увреждане в способността да се запазват нови спомени. Това, което е интересно, е че не само тийнейджърският мозък има повече пространство, до което канабисът наистина да достигне, ако щете, но и той остава там по-дълго. Той се задържа по-дълго, отколкото в мозъка на възрастните... Например, ако се напушите през уикенда, ефектът при тийнейджъри може все още да е налице в четвъртък-петък следващата седмица. При възрастните няма същия дългосрочен ефект.

Ефектът на марихуаната върху коефициента на интелигентност

Хората, които употребяват хронично марихуана между 13- и 17-годишна възраст, хората, която я използват ежедневно или често за дълъг период, примерно над година, имат доказано понижен вербален коефициент на интелигентност и резултатът от функционалния им ядрено-магнитен резонанс изглежда различно, когато се извършва по време на изпълнение на задача. Има постоянна промяна в мозъка им в резултат от употребата на марихуана, от която може никога да не успеят да се възстановят напълно.

Интересен факт е, че коефициентът ни на интелигентност все още подлежи на оформяне в тийнейджърска възраст. Помня, че си мислех и бях отгледана с тезата: "Имаш тест за интелигентност, който е правен в началното училище по стандартизирана процедура, това е твоят резултат, имаш го до живот - какъвто е този коефициент, такъв ще бъдеш".

Оказва се, че това въобще не е вярно. През тийнейджърските години приблизително една трета от хората остават със същия коефициент, една трета всъщност увеличава коефициента си, и една трета го намалява. Не знаем особено много какво точно повишава или намалява коефициента на интелигентност - изследването все още продължава - но знаем, че определени неща предизвикват понижаване на коефициента на интелигентност и сред тях е хроничното пушене на трева.

Достъпът на тийнейджърите до постоянни стимули

Като хора, ние сме много склонни към търсене на новото. Създадени сме да търсим новото и да се стремим към придобиване на нови стимули. Ако се замислите, социалните медии са само изобилие от нови стимули, достъпни ви по всяко време. Проблемът с подрастващите е, че те не разполагат с достатъчна вътрешна преценка, тъй като фронталният им лоб все още не е напълно развит и изолиран, за да знаят кога да спрат. Да знаеш кога да си кажеш: "Това не е безопасна информация, която да гледам. Ако гледам това страшно, изпълнено с насилие видео, то може да остане в паметта ми до края на живота ми, а това може и да не е нещо добро, което да държа винаги в себе си". Те не разбират кога са се спрат и да се самоограничат.

Защо не бива да позволявате на тийнейджърите да използват мобилните си телефони нощем

Може и да няма как да наложите такова ограничение. Идеята е, че когато те се опитват да заспят, има една невероятно примамлива възможност за преглед и комуникация в социалните мрежи или стимули чрез компютър или мобилен телефон, която нарушава цикъла на съня. Не е идеално да имате многобройни канали на стимулация и когато се опитвате да учите за изпит на следващия ден например.

Поради това, особено когато се опитват да заспят, е желателно да ги убедите да не вземат телефона си в леглото и под завивките да туитват и да изпращат съобщения.

Първо, изкуствената светлина влияе на мозъка; тя понижава някои химикали в мозъка, които спомагат да заспиването и съня, като мелатонина, така че е известно, че изкуствената светлина не е полезна за мозъка. Ето защо има изследвания, че четенето на хартиени книги с обикновена "топла" светлина не нарушава съня по същия начин, по който го прави например употребата на четци като Kindle.

#1 kol4o 02.02.2015 в 11:40:46

По безумен коментар от този на колегата по клавиатура не бех чел. Значи ако искаш да си възпитаваш детето трябва да си строг и да го биеш като някакво животно защото мозъкът му е недоразвит? А ако не си съгласен с това мнение си чифут или там каквито още обидни думи използва? Ами аз не съм нито чифут, а просто родител който има богата обща култура, който е пътувал и който не е видял само разврат и бой. На запад има различни системи и хората не стават изроди както в България... да сте си давали сметка че масово изнасилвачите и крадците ... неграмотните и курвите от които искате да си предпазите децата са хора не от богатото общество а бедни които са били бити и малтретирани??? Ами то ако беше така с бои да се оправят хората нали Русия или Африка щяха да са вързали и цъфнали. Пробвай да възпиташ едно куче с бой, и пробваи да го възпиташ с търпение и постоянство използвайки знания и опит от книги примерно. Ама ти май си само интернет ТРОЛОЛОЛ

#2 Harry 02.02.2015 в 16:46:13

ТРОЛОЛОЛ си ти! А аз никъде не съм говорил за бой, така ти си го разбрал , защото и ти си промит мозък. В изтрития си пост написах че развалят децата ни по специални и нарочни програми, организации наричащи се НПО, но са финансирани от САЩ - с частни и правителствени пари. Сърцевината на тия вредни организации са етнически евреи, може да се провери. Отворено общество и неговите безбройни метастази саракът, който трови и убива българското общество, българския натод и най-вече неговите деца. За годините на демокрацията Америка е наляла в тях 3 милиарда и 600 милиона долара. Огледай се, колкото повече "реформи" писани от Отровено Общество - толкова повече децата ни изпростяват, деградират, стават неграмотни и наркотизирани. Почти всички филми и сериали са откровено упадъчни, развращаващи, затъпяващи, повечето телевизии са са еврейски, и БТВ, И Нова и тв7.

#3 Архангел 02.02.2015 в 18:04:44

Хари, неслучайно на една "демократична" медия и дадоха 3 милиона лева спонсорство за следващите две години. Щото явно свободното слово не може да вирее свободно, без щедро плащане! Познай кой и за какво плаща!

#4 The Seeker 02.02.2015 в 22:12:48

Прав е Хари, а на запад е още по страшно - там организациите за "защита" на детето изземват децата от родители които не да са ги ударили ами дори да са им повишили тон и децата да са се оплакали. Подобно отношение разбива основната клетка на обществото - семейството. Целата им е ясна, прости и лесни за манипулиране млади хора или такива с придобити проблеми в домове изкоствено отделени от родните им семейства.

#5 шъ я прайм или шъ я закриваме 02.02.2015 в 22:59:12

Трагедия! От четири коментара- три малоумни и трите с положителен рейтинг ,а единственият разумен с отрицателен. Не толкова мизерията, а тази комунистическо- пенсионерска риторика с елементи на конспиративно-съзаклятнически теории гони младите от страната. Просто не дава надежда за промяна.

#6 Ролинс 03.02.2015 в 02:19:13

шъ я прайм или шъ я закриваме | 02.02.201522:59 Трагедия! От четири коментара- три малоумни и трите с положителен рейтинг ,а единственият разумен с отрицателен. Не толкова мизерията, а тази комунистическо- пенсионерска риторика с елементи на конспиративно-съзаклятнически теории гони младите от страната. Просто не дава надежда за промяна. --------------------------------------- Тези двамата, ХАри и Сийкър са наистина болни индивиди. Ето, тук се оопитват да обосноват боя над децата. Това за тях е нормално семейство - бащата да вдига тон или да бие детето, ако то "не слуша". Това са им семейните ценостти. А всъщност, всяко едно място е по-подходящо за едно дете от горната обстановка, дори и дом за сираци. Ама как да им го обясниш на тези болни индивиди. Ценностите им са дивашки и боя се възприема като нещо закономерно. Морални уроди

#7 Ролинс 03.02.2015 в 02:28:29

Ето как е в цивилизованите щати като Калифорния: http://www.shouselaw.com/domestic-violence273d.html Чети - Although California criminal law-including Penal Code 273a PC, California's child endangerment law -also punishes neglect, sexual abuse, and emotional abuse of a child . . . Penal Code 273d PC-California's child abuse statute-and this article deal specifically with with physical abuse directed at a minor. Slapping a child hard enough to leave a mark, Engaging in a physical fight with a teenager and leaving bruises on him/her, and Beating a child with a belt to discipline him/her. As a domestic violence crime, California child abuse is subject to harsh penalties...and is an offense on which local prosecutors like to "get tough." Защо в нашата държава не е така

#10 The Seeker 03.02.2015 в 22:29:23

@Ролинс | 03.02.201502:19 "Тези двамата, ХАри и Сийкър са наистина болни индивиди. Ето, тук се оопитват да обосноват боя над децата. Шокиран Това за тях е нормално семейство - бащата да вдига тон или да бие детето, ако то "не слуша". Това са им семейните ценостти. А всъщност, всяко едно място е по-подходящо за едно дете от горната обстановка, дори и дом за сираци. Ама как да им го обясниш на тези болни индивиди. Ценностите им са дивашки и боя се възприема като нещо закономерно." И къде точно съм написал, че съм ЗА боя над децата? Вземи се събуди, излез от този транс, в който си на аватара. Разяснявам ефекта от отнемане на дете от родители с цел съсипване на основната клетка на обществото, както начините да облекат това в закон и правила. Семейството е едно от малкото останали фактори, които се борят с разврата на младите, масовото им затъпяване и други ефекти диктувани от про-западните държави. А целта е сриване основно на средната класа - това са групата хора, които все още имат сила и акъл да променят нещата към по-добро (за всички хора) и съответно за трън за управляващия елит.

#11 Ролинс 04.02.2015 в 02:42:51

The Seeker | 03.02.201522:29 Вземи се събуди, излез от този транс, в който си на аватара. Разяснявам ефекта от отнемане на дете от родители с цел съсипване на основната клетка на обществото, както начините да облекат това в закон и правила. Семейството е едно от малкото останали фактори, които се борят с разврата на младите, масовото им затъпяване и други ефекти диктувани от про-западните държави. А целта е сриване основно на средната класа - това са групата хора, които все още имат сила и акъл да променят нещата към по-добро (за всички хора) и съответно за трън за управляващия елит. --------------------------------------------------------------------- Дете се отнема от родители, ако то бъде малтретирано. Примерно ако родителите го насилват, или карат да проституира или краде, или не му осигуряват храна. Цитирах ти калифорнийските закони. Прочете ли, че ако удариш детето си с колан, можеш да го отнесеш с няколко години в затвора. " Семейството е едно от малкото останали фактори, които се борят с разврата на младите" Глупости, като гледам вашето поколение какви мазни космати нехигиенични тюфлеци с бирени шкембета, немити зъби са.... Направо са неспособни да отгледат деца и да им дадат цивилизовани ценности. Със сигурност ако някое от вашите деца спадне случайно към "добрия" мат'рял, училището има най-голяма заслуга. Не вие.

#13 deowin 04.02.2015 в 20:08:01

>Найш ли къв зор е? Не съм убеден, че ти е особено трудно да поддържаш сегашната си визия на мазен, космат, нехигиеничен тюфлек с бирено шкембе и немити зъби, която гордо си изложил на снимката в профила си. Също не съм убеден, че единствената алтернатива на тази визия е да заприличаш на Кончита Вурст. Но ти дерзай - колкото по-могъщо пърдиш на публични места, толкова по-очевидно е, че не си някоя Кончита.

#14 The Seeker 04.02.2015 в 22:57:39

@ Ролинс | 04.02.201502:42 "Цитирах ти калифорнийските закони. Прочете ли, че ако удариш детето си с колан, можеш да го отнесеш с няколко години в затвора." За радост тези закони все още не са влязли тук - удар с колан не малтретиране, особено ако е изключително рядко събитие. Има моменти в които може би се налага подобно действие. Аз се радвам, че когато бях малък съм отнесъл по някой пердах от баща ми или майка ми, та да стана на човек - понеже като ги гледам днешните лекенца какви ги правят с "модерно" възпитание, страх ме е да си помисля какви ще станат като порастнат. Пример, самотна майка, която работи на две места за да издържа дете/деца, се връща уморена в къщи и заварва децата да правят рецидив от конкретни забрани (примерно пушат на 8-10 годиншна възраст или други по-големи бели). Поради факта, че работи на две места, няма много време за възпитание (надява се да и влязат в положението) и съответни им е изтървала края - ако няма наказание за тях, това значи, че им е разрешено да и се качват на главата и съвсем им изтърва края. "Глупости, като гледам вашето поколение какви мазни космати нехигиенични тюфлеци с бирени шкембета, немити зъби са...." Кое е "нашето" поколение? Явно визираш някаква конкретна група хора, които са ти нелицеприятни и се опитваш да ме вкараш в нея група? "Направо са неспособни да отгледат деца и да им дадат цивилизовани ценности." Трудно ми е да се съглася, ако става дума за мен, хора от моето обкръжение или хора с подобно мене мислене. Тези, които визираш може би са по-мургавите ни сънародници. Има интересен филм на Карбовски за "новите Българи" - там много добре се вижда ефекта на липсващия контрол над децата в днешна БГ, както разврата, затъпяването, вчалгарването (ако мога така да се изразя). Тези ефекти ще ги има и при отнемане на децата от родителите им. Ако ти е интересно: https://www.youtube.com/watch?v=GZn9XJ8O6ww "Със сигурност ако някое от вашите деца спадне случайно към "добрия" мат'рял, училището има най-голяма заслуга. Не вие." "Със сигурност" е особено интересно твърдение за човек, който не ме познава. Когато, не ако, моите деца попаднат в групата на "добрия", това ще е плод на възпитанието в споменатата основна клетка на обществото, а не на училището - в което, апропо, се събират деца със всякаквъв статус и възпитание и "гнилите ябълки" влияят на иначе "добрите" деца.

#15 deowin 04.02.2015 в 23:09:17

The Seeker, с пердах не се става човек. С пердах се отглеждат деца с психически отклонения. Тази банална истина може да ти я каже всеки психолог или психотерапевт. Естествено, точно както с ваксините, като родител имаш правото да избереш по точно какъв начин да прецакаш собствените си деца.

#17 deowin 05.02.2015 в 18:55:30

Отново ще спомена, че изборите не са два - или да си мазен, космат, нехигиеничен тюфлек, или да си метросексуален, женствен тип, който си скубе космите по дупето с пинсета. Светът е шарен, опции - колкото щеш. Моят личен избор не е нито една от горните две крайности. И, явно за разлика от теб, не мисля, че е необходимо да смърдя на пот и да пърдя на публични места за да стане ясно на всички, че не съм метросексуален, женствен тип.

#18 The Seeker 05.02.2015 в 22:30:55

@deowin | 04.02.201523:09 "The Seeker, с пердах не се става човек. С пердах се отглеждат деца с психически отклонения. Тази банална истина може да ти я каже всеки психолог или психотерапевт. Естествено, точно както с ваксините, като родител имаш правото да избереш по точно какъв начин да прецакаш собствените си деца. " Има голяма разлика между пердах и малтретиране. Обикновено (нормалните) деца разбират от няколко пъти - аз съм ял пердах като малък 4-5 пъти и ми е било достатъчно да вляза в правия път. Ако обаче им изтървеш края, пердаха не помага. Относно ваксините - онзи ден си загледах картона - като малък съм отнесъл 10-тина ваксини, сега са 30+ и то преди особено зряла възраст. В другите 2-3 теми за ваксините има много доводи за и против.

#19 deowin 06.02.2015 в 00:18:26

>Има голяма разлика между пердах и малтретиране. Кажи го на сина си някой ден, когато те пита защо не си се отнасял към него с повече любов и е пораснал несигурен и с комплекси. А, момент, всъщност знам какво ще му отговориш - "бих те сине, щото те обичах". За вас, любящите биячи на деца, има специален кръг в ада.

Новините

Най-четените