Порция месо на ден скъсява пътя към смъртта

Ядохте ли телешко вчера? Ами парченцата пеперони върху пицата или принцесите от свинска кайма, които си направихте за закуска? Ако това е така, то излишните калории са най-малкият ви проблем. Според ново проучване, дори една порция червено месо на ден може да повиши риска от ранна смърт.

Бъдете внимателни какво слагате на трапезата си

Изследването, което проследява хранителните навици на повече от 120 000 американски мъже и жени, открива, че ежедневната консумация на червено месо води до покачване на риска от смърт с 13 %. Преработеното месо е дори още по-опасно. Учените свързват всекидневния прием на хот дог или две принцеси с кайма с 20 на сто по-голям риск от ранна смърт.

Раковите заболявания и сърдечно-съдовите болести са сред основните причини за смъртта, регистрирани по време на 28-годишното проучване, публикувано в изданието "Archives of Internal Medicine".

Консуматорите на червено месо са изложени на повишен риск от хронични болести, предупреждава Франк Ху, професор по диетология и епидемиология в Харвардската школа по обществено здраве и един от авторите на изследването. "Изненадващото в случая е повишаването на риска от смърт, свързан дори с умерената консумация на червено месо," коментира той.

Дори стабилната здравословна диета не ви предпазва напълно

Разбира се, всеки от нас е готов да спори, че не е като останалите наивници, които не престават да се тъпчат с месо. Някои от нас спортуват, не пушат, обожават зеленчуците и пият с мярка.

За съжаление, здравословният начин на живот не намалява рисковете, причинени от употребата на червено меса. Дори след като д-р Ху и колегите му провеждат контролно изследване за други рискови фактори като пишенето, употребата на алкохол и застоялия начин на живот, резултатите не спрират да показват, че червеното месо скъсява пътя към Орландовци.

Обратно, заместването на този тип месни изделия с източници на протеини като пилешко, морски деликатеси и бобени изделия намалява риска от ранна смърт. Специално за ядките е известно, че редуцират този риск с 20%. (Убедените вегетарианци могат да ликуват).  

Месопроизводителите естествено оспорват валидността на проучването

Междувременно, индустрията на месопроизводителите се зае да оспорва данните, на които се базира проучването. Бетси Бурън, директор на научния отдел в Американския институт за месопроизводство, разкритикува изследването с аргумента, че то разчитало на самостоятелно регистрирана от респондентите информация. Освен това тя оспорва методите за статистически анализ на учените и ги обвинява, че не са се справили достатъчно ефективно в разграничаването на ефектите от консумацията на месо от останалите здравословни навици.

Логично е да приемем, че точно месопроизводителите имат солиден интерес месото да не получава такава "смъртоносна" слава. Също така не е ясно дали последващи изследвания ще потвърдят огласените до момента изводи; ако обаче те наистина се окажат основателни, червеното месо вероятно за в бъдеще ще трябва да се продава с етикет "Консумирайте на собствен риск".

Тагове: диета, смърт, месо
#2 lele male 14.03.2012 в 12:51:58

@ Меча, да не забравяме и витамините... Така, че твоята рецепта, плюс по 1 муха Цеце на ден... /в нея има два пъти повече витамин C, отколкото в обикновената муха/... и беж боси по асфалта на новите магистрали...

#3 Оня Дето Го Трият 14.03.2012 в 13:33:56

Чер-ве-ни бок-лу-ци!

#4 Borracho 14.03.2012 в 14:04:28

Тази тъпня я слушах вчера и по БиБиСи. То че е вярно е вярно, ама обвиняват самото месо вместо да кажат истината - че през последните 20-30 години самите животни са генни мутанти, после месото им се тумблира и шприцова със такива коктейли, че като го готвиш се чудиш wtf... Много обичам мръвка, но напоследък се чудя от къде да си я набавям. Едно от малкото останали места, където мръвките са що годе добриса кооперативните пазари (не в БГ разбира се).. Иначе месо от големите вериги е все едно да канибалстваш над културист... Много маса ама пластмаса! Яж домашно прасе, дето цял живот е хапвало вкусна помийка, яж кокошчица от двора или агънце и да видим дали ше ти стане нещо...

#5 Копче 14.03.2012 в 14:25:11

Нищо ново

#6 Оня Дето Го Трият 14.03.2012 в 14:33:40

Съжалявам, размислих.....а дали да не спринтирам по този път и с кана червено вино?

#8 bate Misho 14.03.2012 в 14:47:53

Ще си сложа кана червено вино със сочна вратна пържола, а вие тревопасни.....преживяйте еко трева и си ....живейте 120 години...на мен 100 ми стигат

#9 Fedar 14.03.2012 в 15:07:47

Яж домашно прасе, дето цял живот е хапвало вкусна помийка, яж кокошчица от двора или агънце и да видим дали ше ти стане нещо... ---------------- Борачо, пич, виж че няма нищо чак толкова лошо в традиционните български "ориенталски" традиции. Иначе за месото всичко е ясно - веган и грийн пропагандата върви с пълна сила, редом с истерията "глобално затопляне" и очаквам още много такива "нови проучвания". Даже не бих се учудил и самият Рони Коулмън да обяви прочувствено пред света как е спечелил десетина Мистър Олимпия благодарение на коренките и грудките, които е рупал неуморно.

#10 ross 14.03.2012 в 16:13:29

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от 7-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк,и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8

#11 marsn 14.03.2012 в 18:04:08

Лошото и опасното е не, че ядем месо, а че това, което ядем, не е месо-о-о-о-о ... Не ни будалкайте! Моята баба до 99-годишна възраст яде месо и си пийва домашно винце!

#12 deowin 14.03.2012 в 21:03:42

Поредната безумна статия за някой си, дето открил статистически важна корелация между два явления, и решил, че очевидно има причинно-следствена връзка. В други новини: ежедневното ползване на интернет намалява възможността да умрете от гладна смърт в Сомалия, така че браузвайте повечко!

#17 Блуждаещ читател 15.03.2012 в 09:15:08

И в америчко си имат БАН Знаех си, че " и ний сме дали нещо на света..."

#18 Rodrigo Diaz de Vivar 15.03.2012 в 09:27:52

От няколко години практикувам следното: Отивам в някое близко село, намирам си някой мераклия да се раздели с кончето си, жребче естествено, да не е яло още трева, не някой дърт дрънгел. Намирам си и някое свинче. Колят ми ги, изчистват ги, главите им ги оставям бонус, аз си набавям подправки и в близката транжорна ми правят уникални суджуци, в мое присъствие естествено. 6-7 лева ми излиза килограма суджук. Пилета, по същия начин. Има достатъчно хора, които са склонни да се разделят с едно или няколко птичета, расли само на двора за разумна цена. Риба, от реката. Уловена от мен. После си я консервирам. Може би излиза малко по скъпо от магазина, специално рибата, но ми е кеф да си поканя гости и да предложа такова мезе.

#19 MaminSin 15.03.2012 в 09:32:42

Дядо ми Жельо, бог да го прости, всеки ден си хапваше мазно месце три пъти дневно, заедно със сланина, пиеше по 300 гр. ракия и половин литър вино. Плодове не консумираше. Почина на 95 години заради простатата, беше напълно с акъла си и между другото никога не беше ходил на зъболекар. Ееех, заради едната мръвка с ракийка, млад и зелен си отиде човекът...

#20 Копче 15.03.2012 в 10:03:48

Дядо ти може да е живял дълго, но едва ли е изглеждал и се е чувствал като на 30. http://iwoman.bg/krasiva/zdrave/70-godishna-jena-e-otkrila-izvora-na-mladostta-379657.htm

#21 strawsPulledAtRandom 15.03.2012 в 10:09:25

"...Ееех, заради едната мръвка с ракийка, млад и зелен си отиде човекът..." ------------ Дай Боже ние да устискаме поне до 60-70 с тия субпродукти от нефтената промишленост, дето ги млющим. Че е пълна глупост статията е ясно, но да обърна внимание и на още една лъжа в нея - че пилешкото било полезно. Който си е купувал бяло пилешко и после на скаричката се е стопявало наполовина, а после е по-крехко дори от бутче, ще удари още една псувня на тези, дето ни тровят и една на глупавите учЕни и журналя. Ако скоро не сте яли истинско бяло месо от село, а не от едномесечни мутанти с инжектирани желатини, нишестета и други химии, значи сте забравили колко жилавко и как стои на конци. Набиваш домашното и усещаш как ти се подуват бицепсите, а от купешкото те заболява черния дроб само докато дъвчеш (кво да дъвчеш, то се топи в устата... гняс).

Новините

Най-четените