И насилниците казват "Обичам те"

„Млъкни! Просто го направи. Знам, че ти харесва. По-добре не казвай на никого или ще стане по-лошо... Какъв любящ баща, нали... "

Думите са от плакат, зад който се крие лицето на момиче, преживяло сексуално насилие. Става дума за проектът Unbreakable, създаден от 19-годишната Грейс Браун през есента на миналата година.

Един ден, докато се разхожда със своя приятелка, тя й разказва как е била изнасилена. Това не е първият път, когато някой споделя такава история с нея и Грейс решава да снима приятелката си с плакат, на който са изписани фрази, които нападателят е използвал по време на насилието. „Помислих си, че ако публикувам това в интернет, ще стигне до повече хора", казва Грейс.

Една седмица по-късно феминистката авторка Джесика Валенти публикува това в блога си и то се превръща в проект. Днес Браун вече получава стотици имейли всяка седмица - разкази за сексуално насилие от далечни страни като Абу Даби и Австралия.

За доста хора това е начин да споделят истории, които досега са пазили в тайна, споделя Грейс пред „Гардиън". Проектът със снимки на момичета, които държат плакати с цитати на насилниците си, има за цел да се "изземе силата на думите, които някога са били използвани срещу тях".

Цитатите са различни - докато една жена държи фраза: "Няма да те боли, ако просто се отпуснеш", на друг плакат е изписано просто: "Обичам те".

Досега са снимани около 25 души за проекта, сред които и 13-годишно момиче, чийто плакат гласи:" Затвори си очите и може да боли малко".

Според Браун да вдигнеш плакат с думи, които ти носят толкова болезнен спомен е не само проява на смелост. „Да копаеш толкова дълбоко в ужасите на паметта е по-различен начин на изцеление, не мислите ли?"

#1 Милена 25.01.2012 в 12:37:54

Смятам,че има много хора,които са преживели подобно нещо и много малко,които биха споделили това с някого. Възхищавам се на момичето,което е стигнало до тези дълбоки ,съкровени признания на хора от цял свят. А за тези ,които го причиняват на хората зад листа дано някой ден просто си получат заслуженото.

#4 Curley pretty 25.01.2012 в 14:32:41

@Милена Със сигурност някой ден ще си го получат. В тая вселена все трябва да има поне малко справедливост.

#5 Мина 25.01.2012 в 15:20:11

Да, във Вселената обиковено има баланс...

#6 fALLEN 25.01.2012 в 21:12:57

браво за подобни идеи, но едно мнение за "получаването на заслуженото". лично мое мнение - от изродите точно малка част получават, каквото наистина заслужават. повечето се разминават с доста малко. от друга страна го отнасят напълно невинни. не мисля, че има някаква всесилна справедливост. по-лесно се живее, ако не вярваш в дядо коледа.

#7 Ицо 26.01.2012 в 10:29:06

Бой, ебание и ... сръбска музика.

#8 Nejna 26.01.2012 в 12:37:49

Падналият- така изглежда според човешките закони, че не си го отнасят. Но за това се грижат други закони! Така че има вселенска "справедливост", доста по-обчирна от тесния смисъл, който визираш...

#9 Curley pretty 26.01.2012 в 13:32:24

@Фолън Може би е по-сигурно да живееш така, сигурно за самия човек, но определено е по-добре да вярваш в Дядо Коледа. ;) Не ме мисли за някаква романтичка, не съм. Просто така се живее по-спокойно и по-добре. А и Нежна ти обясни за вселенската справедливост. Да, знам че някой пострадал хич не го е еня за вселенската справедливост, но има баланс... А и не може принципът винаги да е "око за око - зъб за зъб".

Новините

Най-четените