Балканец искам

"Трябва да преразгледаш възгледите си за мъжете, така мисля, скъпа... Не, не този цвят, нека да е по-пастелно - този път няма да съм жената-котка". Първото е за мен, второто - към маникюристката, която се труди върху ноктите на една от приятелките ми.

Едва я чувам през звука от сешоара, но тя има достатъчно изнесен глас - учила е две години във ВИТИЗ, но когато изсъска в офиса, я чуват в съседната стая. Новото строителство е наистина ужасно...

Аха. Време е да отдам почит на Балканите. Не като завръщане към разни Гадни Бели Мъже, а към мъжете, които могат да ти докарат тръпка със своята спонтанност и непредсказуемост. И да, една всепомитаща енергия - макар и да се случва по-рядко от избухване на свръх-нова във Вселената.

Все едно да търся китарата на Влатко Стефановски, оживяла в мъж. Микс между един тъжно-горчив поглед, малко непукистки, в 7/8, и европейска електро-акустика, където обаче безпогрешно разпознаваш балканския мъж. Не оня, турбо-мачото, във всеки случай.

Г-жа Пастелни нокти се врътва на стола и размахва маникюра на показалеца си. "Ти знаеш, след Оная случка..." Знам. Случката, при която холандецът, с който живя година и нещо, и щяха да се женят, отмъкна парите за сватбата. Да му се ненадяваш - хвърляше боклука, пускаше пералня, пазаруваше, вземаше дъщеря й от градина и накрая... Гадост.

Сега е с бивш летец, който не прави тия неща, никога не улучва подходящия подарък, но пък прави страхотни салати, носи на пиене и е готов да размаже физиономията на всеки, който, абе дори само да напсува Жената-на-сърцето-му. Мисля, че един таксиджия май доста съжалява.

(Не че Жената-котка не може да се разправи така, че ноктите й да скапят нечие мъжко его до размерите на наночастица. В съвсем непастелни нюанси...)

Какво им е лошото на балканските мъже наистина? Преди време, по време на една командировка, на брега на Охридското езеро в хотел "Бел вю" вечерта се събрахме компания от целите Балкани - сърби, албанци, българи, македонци, турци, гърци. Май само румънци нямаше, но тях не ги броя за балканци.

По някое време след полунощ, след здрави хора и гръмогласно пеене/виене/припяване, двама от компанията се сбиха за една македонка. Размениха по един-два тупаника, разтърваха ги, после викнахме по още едно-две-три, и накрая се прегръщаха разплакани, а ябълката на раздора... Ами изтърколи се сама до хотелската стая. На вратата метна един котешки поглед назад, но едната част от групата скачаше на диво сиртаки, а друга се пенеше по темата бугарска песен ли е "Биляна платно белеше..."

Злато, а каква си хубава с тая прическа, сега ще звънна на Владо да ни вземе и отиваме някъде, казва г-жа Пастелни нокти. Не в онова кръчме, където висеше твоя ирландец. Моят ирландец не е мой отпреди поне четири години, но това няма значение за нея. Тя вече не гледа на интеграцията ни в ЕС през брачния съюз. За нея тия хора ОТТАМ нямат сърца, студенокръвни животни са и гледат на българките/българите като на трета категория хора.

Нищо, че сестра й е порядъчно омъжена за французин, който - въпреки презрението, което демонстрира при всеки свой престой тук, прие като разбиращ се от само себе си жест почивката, подарена им от г-жа Пастелни нокти в един спа-хотел. А Владо го води на лов и пиене с ловната дружинка.

Затова пък, когато тя и Владо им ходиха на гости, се бяха обадили 40 дни предварително и всеки ден си дояждали в някое бистро или с по две-три багети...

Дааа, май ще трябва да си ревизирам възгледите. Едно горещо балканско сърце добре ще ми дойде. Поне няма да се обяснява в досадни мейли. Отвреме навреме ще тегли по някоя майна, но като го е яд или му е гот, ще знам - и без да се налага да питам "как си".

"Абе ти не разбра ли, че нашите мъже са си тук?" Този път виждам пет прекрасно лъснати ноктенца-пастелки. И да, плащам, шлифер, шал, портфейла - в чантата, и тръгвам да догоня г-жа Пастел, която се изнася с едно изнесено: "ВладОООО! Тръгвам, златен..." и мръдва показалеца си към мен.

И в този миг, на вратата се сблъсквам с едно синеоко усмихнато лице, което ми казва: Good evening!, и после се обръща към една от фризьорките*: Dear, I bring you a coffee! Why do you work so much..."

*Тя си писа три месеца с този мъж по скайпа и сега той й е на гости...

#1 sladuredka 19.10.2010 в 10:55:33

А, така! Може да е по скайп, "дошъл" от бука, от "нищото"...намерил ме, незнайно как, по някакъв мой коментар...нещо му харесало в мен....и да дойде, да долети...чист, позитивен, необременен, като нашите първични балканци, без комплекси заради пари /и да смята, че не всичко е пари.../ А балканеца само с това парадира! Омръзна ми от комплексирани балканци, "ракия, салата и чалга", коли, ланци...подтиснати от невъзможността или неспособността сами да направят нещо, за да живеят по-добре или да излязат навън, за да работят здраво и да градят собствения си живот сами. Искам да си говоря за книги, за филми, за пътешествия...с някой отдавна отишъл си оттук и без "обратен билет"...

#2 Art Pepper 19.10.2010 в 12:13:40

'Социалната проституция' (установен в социологията професионален термин) е често срещано явление у българката - някои социологически изследвания споменават числа над 65% или с други думи: в момента в който чуят някое момче говорещо език от западното полукълбо на планетата Земя получават обилно овлажняване някъде към 15 cm под пъпа и стават силно комуникативни и достъпни. П.П. Цитирам информация доставена ми от ЖЕНА (!) социолог, работеща върху изследователски проект в споменатата област. Допълнително обяснение: не слушам чалга, не нося златен ланец, работя в професията за която съм отделил много години от живота си из разни ВУЗ-ове и говоря повече от 3 езика.

#3 Българолюб 19.10.2010 в 20:47:48

1 sladuredka ти явно презираш себе си подсъзнателно и преписваш недостатъците си на хората и средата от която произхождаш.Явно си доста нещастна но този компенсаторен рефлекс няма да те направи по добра и няма до ти помогне това уплюване

#4 No censorship 20.10.2010 в 06:47:28

Не смятам, че продукт на една друга култура може да те разбира по-добре отколкото един твой сънародник. Естествено има и изключения, но българката много обича да си търси един "млад, рус (или не толкова), платежоспособен" чужденец, в който да каже, че се е влюбила, защото е "различен" и да започне да го употребява. Статията не е твърде лоша, а sladuredka - та, моля, стига комплексарщина. И в България има свестни хора, пък били те и мъже.

#5 Art Pepper 20.10.2010 в 08:26:29

No censorship: "И в България има свестни хора, пък били те и мъже." Интересно ми е каква ще е реакцията ти ако напиша че и в България има свестни хора, пък били те и жени? Или трябва да съм щастлив че според теб и мъжете са хора. Доста нелиберално.

#6 No name 20.10.2010 в 10:19:54

Трябва със закон да забранят изучаването на НОК, в часовете по математика. Много обичаме и в последствие сме подвластни на това "общо кратно". Та и тази статия така, както и коментарите на читателите. "Всички българи", "всички чужденци", "всички мъже", "всички жени"..... Стига! Осъзнайте, че всеки, независимо от пол и националност, има свои разбирания, морал, начин на живот.

#7 Code Zero 20.10.2010 в 20:10:47

И къде е проблема? В момента имате избор Миранда или и това е малко? Хич не сте за оплакване, женита са като маймуните ,обикалят от клонче на клонче.. пускат предишното клонче чак след като вече са се хванали здраво за следващото. Май и аз почнах да обобщавам......

#10 Rowan 23.10.2010 в 16:38:21

Аре и аз като един "балканец" да се изцепя: -Мириндичкеее, кога беше млада и убава мърсува с чужбинците. Кога поувяхна и та ритнаха са сети, че той и балканеца ставал. Ама пусти му балканец и той се поевропейчил, и на него второкачествения му се услаждало агнешкото!

#12 Art Pepper 25.10.2010 в 09:14:21

Интересно мнение. Да призная винаги съм предпочитал да общувам с хора които мислят диаметрално различно от мен защото ми е много по-интересно. Информацията която споделих не е само цитат от нАучен труд, но и лично наблюдение - в България живея от няколко години, по-голяма част от живота ми е минала на запад от западната граница на Р. България. Но нямам намерения да обяснявам защото ще решите че съм искал да компенсирам кой знае какви липси или комплекси. Винаги съм избягвал българите в чужбина, и особено българКите. Когото ухапе змия и от гущер се плаши - казват в Любляна.

#13 BlkSwn 22.12.2010 в 02:00:56

Арт Пепер:

#14 aezakmi 20.01.2011 в 00:42:08

"И в България има свестни хора, пък били те и мъже." Ти нещо си се объркала, мъжете са хора и хората са мъже. Жените нямат място при хората.

#15 mecho 20.01.2011 в 04:04:34

кви си пляскате бе резани пу... насрани тют'неви??? измет селска тъпанарска

Новините

Най-четените