Кой го е страх от легалната проституция

България ще се превърне в дестинация за секс туризъм, ако легализираме проституцията, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред bTV преди ден.

Каква липса на далновидност в подобно изказване. Или прозирам нещо друго тук. Малко факти - и анализ по тях. Министърът се яви да коментира проучване на Центъра за изследване на демокрацията, според което най-голямото и доходоносно перо в ъндърграунд бизнеса не била търговията с дрога, а трафикът на жени за проститутки и сексуслугите. Резонно - България е твърде малък пазар за пласмент на наркотици.

Не само на Цветанов, а и на всички останали е безпощадно ясно, че България е евтина дестинация, в която се предлагат евтини проститутки и евтин алкохол. Сп. Men's Health ни нареди на първите места като страна за секс туризъм, заедно с Куба, където за $200 долара на седмица плюс черпене и подаръци си осигуряваш "приятелка" на 24-часово разположение.

Българското и румънското Черноморие са достатъчно известни като места за детски секс туризъм. Какви ли ще са резултатите, ако се направи представително социологическо проучване в Гърция - само за мъже, с какво е известен град Сандански и някои села наблизо.

Ако вицепремиерът не е наясно с тези неща, значи е твърде зле осведомен за МВР-шеф.

В случай че този сив сектор от икономиката бъде легализиран, това означава две неща: първо, ще плаща данъци в хазната, и второ, работещите в него ще имат някакви права. Според данните на Центъра за изследване на демокрацията годишно приходите от секс услуги на българската организирана престъпност са 1.26 милиарда лева годишно. При 10% данък това си е 126 милиона лева...

Да подсилим познанията на вицепремиера, като му посочим два примера - Холандия и Тайланд. Същата тази Холандия, която таки ни пречи за Шенген и непрекъснато ни напомня как не сме се справили с престъпността и корупцията, е с легална проституция. Но също така и с най-развитата данъчна система в Европа. Така че можем да понаучим как го правят там и в двете направления.

Иначе НАП доста ще се стресне, че ще падне работа - касови апарати в салоните за масажи и публични домове, които ще трябва да се вържат онлайн с приходната агенция.

Какво пречи с парите от данъците на проститутките да се облагороди района около Лъвов мост в София например. Има нужда да придобие по-европейски вид като Квартала на червените фенери в Амстердам (виж вдясно).

Сексиндустрията в Тайланд, която е на четвърт век, осигурява 7% от БВП - повече от износа на ориз. Освен това има обединения на проститутките, благодарение на които те имат възможност за добро медицинско обслужване и защита на трудовите им права. Нашите не са мръднали от времето на Карамански, който, казват, гасял фасове по телата на "непослушните".

Единственото възможно обяснение да не се легализира проституцията най-вероятно е същото, както и да не се легализира лобизмът. Трябва да се плащат данъци. Защо не - в тези две сфери се въртят най-големите пари. Стиска ли й на властта да ги извади на светло и обложи? Ако не, значи... изводите са ясни.

#1 boris 05.04.2012 в 09:01:21

Кой го е страх от легалната проституция ---------------------------------------------------------------------- Еми депутатите! Хем от тях трябва да дойде инициативата за подобна легализация, хем именно те са хората които най-много се страхуват, че ако мафиотите и "бизнесмените" получат правото свободно да използват техните услуги, без да се крият, то тарифите и комисионните им ще спаднат драстично. Дето се вика - на лице е затворен, т. нар. "дяволски кръг". Така, че няма да има никаква промяна нито сега нито в бъдеще, така както няма никакво решение вече 20-години.

#2 Оня Дето Го Трият 05.04.2012 в 09:26:59

Все тоя въпрос ме мъчи - като стане проституцията легална професия, къде ще се изучава? Така де, няма на аматьорки да се дават пари. Трябва си тапия за правоспособност, изкаран стаж, специализация в чужбина (такава в Тайланд би се ценяла например), а и една докторантура по специалността не би навредила

#4 axsbf 05.04.2012 в 09:38:22

разбира се, че е нежеланието, не страхът. колко пари отиват в нечии джобове в сегашното положение ... Няма държава, която да е победила бизнеса с проституцията. Но умните държави са го облекли в законови рамки, така че поне да има печалба и за държавата - под формата на данъци, такси и т.н.

#5 КК 05.04.2012 в 09:44:47

КОГО го е страх?*

#6 tougherty 05.04.2012 в 10:22:23

Аз отдавна съм започнал агитация в тая насока. С легализирането на проституцията хем ще влизат пари от данъци в хазната, хем ще секнат доходите на мафията, хем ще станем популярна туристическа дестинация и не на последно място работещите момичета могат да разчитат на някаква държавна закрила. По-голямата част от хората, на които съм го казвал това отговарят с "абе ти нормален ли си". Е да, ама проституция има, винаги е имало и ще има. Защо тогава да се правим, че я няма? Ето даже Цецко е "За" - вероятно ще предостави един-два от апартаментите си безвъзмездно за такива услуги с цел стимулиране на този нов бизнес. Иначе наскоро прочетох един виц по въпроса - защо "порядъчните" жени не обичали проститутките? Защото проститутките подбивали с цената на услугата картелното споразумение на "порядъчните".

#7 Оня Дето Го Трият 05.04.2012 в 10:58:43

@ 6 Вица изобщо не е виц, а житейска истина, която не е удобно да бъде казвана на глас

#8 Konstantin 05.04.2012 в 11:09:33

Що за поредна свинщина! За криминален туризъм ли ще ставаме страна след това? Срещу заплащане да могат да ни трепят по улиците, да ни обират, а след това да плащат данъци! Що за безсрамие! Проституцията е занаят свързан с насилствено заставяне на жените да проституират. На кого още това не е ясно! Вместо да дадат глътка въздух на бизнеса и селските производители, те ще легализират мутрите! И това го заявява министъра на вътрешните работи!

#9 Гризли 05.04.2012 в 11:48:59

Аз съм ЗА легализирането! Идеята звучи наистина доста налудничаво, но наистина проституция винаги е имало, винаги и ще има! Затова по-добре да е регламентирана! Освен това в хазната ще влязат много средства, ще има някакъв здравословен контрол, ще се въведат изисквания за местата на практикуване и т.н. ... България щяла да стане дестинация за секс туризъм - голяма работа!!! Сега да не би да не е?! Само че всичките пари отиват в мутрите... Нека да се легализират - така хем ще излязат на светло и ще се знае кои са, хем ще има някакъв контрол... И тогава би трябвало да стане ясно кои жени работят на сила и кои не... А и толкова голям проблем ли ще е официалната проституцията, след като във всяка дискотека винаги е пълно с момичета и жени, които след почерпка (а да не говорим за някой малък подарък) биха направили чудеса от любовна храброст?! Konstantin: "Вместо да дадат глътка въздух на бизнеса и селските производители, те ще легализират мутрите!" Какво общо има бизнеса и селските производители с проституцията?! Говориш за две абсолютно различни неща! Освен това има една огромна разлика - първите две плащат някакви данъци, а вторите никакви... А и наистина ли не знаеш кои точно са "мутрите"?! Ами че те от години са се самолегализирали във властта...

#10 Ближи си сладоледа 05.04.2012 в 11:53:42

9 Гризли, взе ми го от устата Изразявам съгласие с всяка теза в твоя пост!

#11 Rodrigo Diaz de Vivar 05.04.2012 в 12:48:26

Музеят на секса не се намира в De Wallen. Близо е, но не е в зоната на "червените фенери". Проблема с легалната проституция е, че определени хора няма как да се накарат да плащат данъци. Искат се усилия от администрацията. То в България никой не може да накара хората да пресичат на зелена светлина и на пешеходна пътека, камо ли проститутка да използва касов апарат и да декларира приходи.

#13 Bobby_gBG 05.04.2012 в 13:01:32

Така и така няма как да бъде спрано, поне може да се легализира, като това всъщност би трябвало и да намали цените, защото дори и да се плащат данъци, когато нещо е легално принципно е по-евтино, защото мафията и разни "пимпове"-сводници не прибира луди пари за него. Родриго, те тези хора дето не можеш да ги накараш да плащат данъци и сега не можеш да ги накараш. А тогава със сигурност ще има начин да се направи. Особено ако се прави със "Клубове" т.е. бардаци, където цената се плаща на входа, на "касата" и има 1 касиерка за десетина - петнайсе проститутки. Ivaylo Tinchev ако това е истина, въпреки че съм го чувал и май беше анти-новина (т.е. фалшива), то най-вероятно след това тази жена е осъдила държавата за това нещо, има си права на човека, и едва ли е останала без помощи. Има и едно нещо което се нарича "квалификация", и на бюрото по труда не си длъжен да се хващаш на работа която изисква много по-ниска квалификация от тази която притежаваш. Не могат да те задължат ако си инженер, или си работил като мениджър, след това да ти кажат "има работа за чистач на кенефи" и ако откажеш - да ти спрат помощите.

#14 Fedar 05.04.2012 в 13:12:15

12 Ivaylo Tinchev | 05.04.201212:52 История от Германия: Майка на 3 деца остава без работа. В продължение на месец си търси нова, когато от трудовата борса започват да и предлагат работа на "компаньонка", защото е достатъчно "квалифицирана" както и всяка друга жена. Тя отказва и социалните и помощи биват спрени, защото след отказване на няколко предложения за работа за която си квалифициран по закон те трябва да бъдат спрени. Причината - легална проституция - проституцията е просто една от професиите, а всички жени са "квалифицирани" --------------------- А един мармот увиваше шоколада в станиол...Естествено, че жената е и "майка на три деца" - нали трябва да звучи по-трогателно. Трябваше да добавиш и, че едното е аутистче, а другото болно от левкемия - тогава направо щяхме да се разплачем. Ако разбира се бяхме толкова глупави, че да вярваме на такива очевадно (и много зле) скалъпени историйки. Женените мъже над определена възраст използват масово тези услуги. И естествено в къщи на масата обясняват на "военноначалника си" колко лоша е проституцията и колко я ненавиждат. Ти май спадаш към тази категория, Тинчев?! Не се престаравай много с морализаторстването, че чак става подозрително.

#15 lele male 05.04.2012 в 13:18:46

@8Konstantin - Има проститутки, които работят и в селското стопанство - по полето...Наричат се КЪРПИЧКИ Аз съм за легализацията! Така тези жени няма да се наричат с обидното прозвище "проститутка", а ще се водят "теснен специалист по човешки взаимоотношения"

#16 Konstantin 05.04.2012 в 13:20:27

Не разбирам какво става с нас българите! Ако започнат всеки ден да ти разбиват къщата, това значи ли, че трябва да се гласува законодателно правото да ти разбиват къщата, а крадците да плащат данъци? Или изнасилвачите да плащат данък? А най-тежкия ще е за убийците тогава.

#17 Fedar 05.04.2012 в 13:25:34

Относно легализацията - честно, не очаквам милиони левове постъпления в бюджета от това. Обаче легализацията има смисъл поради една основна причина - така се предоставя някаква защита за работещите момичета от разни мутряги и друга измет. Сега те нямат никакъв друг избор освен да се обвържат с мутрите, защото няма как да викнат полицията, ако някой клиент отказва да плати или се държи агресивно. Единственият им избор е да делят на половина с дебеловратите и да получават протекция в замяна. Ако проституцията се легализира, мутрите стават общо взето излишно звено в цялата схема.

Новините

Най-четените