В така наречения идеален център на София - на улица "Веслец" 10 се намира едно от онези места, които и отвътре са точно такива, каквито изглеждат отвън, а именно - интересни.
Това е "Фабрика Дъга" - заведение, което трудно може да бъде наречено само "кафене", "ресторант" или "бистро". Всъщност трудно може да бъде наречено и "заведение", защото става дума по-скоро за мултифунционален проект на хора с интереси в различни области.
В следствие на което сутрин може да се насладите на един от десетките видове кафе, чай, домашна лимонада, фреш или смути; на обед да изберете сред доста вкусни неща за хапване (сред които сандвичи, салати и различно обедно меню всеки ден), а вечер - да подсилите виното си с домашно изпечени брускети.
С една дума не само интересно, но и вкусно.
"Фабрика Дъга" има приятен интериор, като дизайнът е на архитектите от Funkt. Витрина от масивно дърво, грабващи окото колажи (от Станислав Беловски), дървени маси, стар уличен телефон (от онези, сивите, ако си ги спомняте) и рафт, който отдава почит на най-доброто и единствено по рода си българско комиксово списание от 80-те и началото на 90-те години - "Дъга".
Съдружниците във "Фабрика Дъга" са няколко, но основната движеща и обединяваща фигура е Мария Герчева.
Без да пренебрегва уменията на готвачите (които използват пържене единствено и само за приготвянето на сутрешните мекици), Мария говори с гордост за приготвянето на кафе, с което "Фабрика Дъга" се очертава като водещо заведение в София.
Доказателството е факта, че е сред четиримата финалиста в конкурса на Дарик радио и HYUNDAI - "Дарик еспресо", който определя кое е най-доброто място за еспресо в София.
Никола, който е бариста, може да покаже поне 10-ина начина на приготвяне на прясноизпечени, подбрани сортове кафе - еспресо и филтърно.
Само филтърните начини на приготвяне на кафе са над 6.
Той демонстрира начин за приготвяне на "студено" кафе. През филтърна хартия се прецежда вода капка по-капка (средно по капка на минута) върху поставено под филтърна хартия кафе. Така приготвянето отнема феноменалните 6 часа. След това питието е готово за консумация и може спокойно да бъде поставено в хладилник и там да престои до няколко дена.
Никола показва и как се приготвя кафе "хемекс".
За целта се използва специалния модел кафеварка Chemex (моделът сега е част от колекцията на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк). Като специален ефект за приготвянето на кафето, той използва минерална вода от близката Централна баня.
Въпреки, че предлагат редки сортове и смеси кафе (Bambino и Religion са специалните смеси за еспресо, създадени от експерта Йордан Дъбов - един от малкото оценители на кафе в световен мащаб), цените на кафето, а и на яденето във "Фабрика Дъга" са прилични.
Като изключим уникалното кафе вид "Гейша", което струва 7 лева за 30 мл (и засега дори не е включено в ценоразписа), цените варират в рамките на 1 и 4 лева. Що се отнася до "Гейшата" - и за него си има клиенти.
А вкусът му е различен от всичко опитвано досега - леко кисел, но не и горчив.
"Изобщо истинското кафе не трябва да е горчиво. Ако горчи, значи е препечено", обяснява Мария. Въобще според нея кафето трябва да бъде сладко и с висока киселинност. Никола показва, че кафето, което използват, е светло кафяво на цвят. Когато не е препечено, то запазва повечето от ароматните си съставки, но е по-трудно за съхранение.
Повечето видове кафе се сервират в чаши от по 30 мл а ако посегнете към захарта, Никола ви поглежда критично.
Защото, обясняват от "Фабрика"-та, ако вкусът на едно кафе е балансиран в самата смес, то тогава човек не изпитва необходимост да "овкусява" допълнително със сметана или захар.
Колкото до количеството - нормалната доза еспресо е 30 мл, отделени за 30 секунди, като дългото кафе дори е "вредно", защото съдържа много повече кофеин от допустимото.
"Фабрика Дъга" работи едва от месец, но вече има множество редовни клиенти, особено между 12 и 15 часа, когато от административния център идват да обядват.
"Кока кола не продаваме, а когато ни питат за сандвич с шунка и кашкавал - се смеем. Колбасите и пастетите си ги проготвяме сами" - подчертават от "Фабрика"-та.
А каква по-добра алтернатива, особено за район, където има преди всичко заведения за бързо хранене, пълни с различни видове безалкохолни напитки. И навсяъкде наоколо има сандвичи с шунка и кашкавал.
"...когато ни питат за сандвич с шунка и кашкавал - се смеем. " Щото сте едва от месец. След още месец ще разберете, че за да не ви се смеят клиентите и да им се идва отново, хубаво би било нищо да не им отказвате, колкото и да е смехотворно според вас.
Паяк,викаш, кат платят първият наем ще сервират и хот- дог Много черногледо.... пс Какво стана с ПиАРа , дето гледаше домати без плевене, някъде из пловдивско... Проби ли на пазара...чакаме продължението на статията. pls...
Не черногледо и песимистично, сър Джон, а реалистично. Няма по-омайващ аромат, особено в хладните сезони от комбинацията между кафе и печен сандвич с кашкавал.
Ех, Акарче....едно време къв кашкавал имаше....
ехххххххххххххххх
Пробвах кафето - изключително горчиво беше.