Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Каква е рецептата за най-доброто греяно вино

Препоръките на един барман и майстор медовар - Здравко Пеев Снимка: Webcafe
Препоръките на един барман и майстор медовар - Здравко Пеев

Алоха, земляни!

От сладкото глювайн на германските коледни базари до лютивия шамар на дядовото вино с черен пипер (доказан цяр срещу настинки) - комбинацията между руйно вино, мед и подправки е гарантирано работещо решение за студените есенни и зимни вечери.

Зимата вече е тук, а в новия брой на подкаста "Хедонисти" си говорим именно за онази нейна омайващо нежна и сладостно опиваща страна - греяните напитки.

В много западни държави греяното вино се е превърнало в неизменна част от Коледа, но и у нас имаме своите традиции в тази област. За да си говорим за тях, поканих да ми гостува Здравко Пеев - биолог, медовар и съсобственик на бар "Абордаж" в София, който смело твърди, че прави най-доброто греяно вино в столицата.

А аз от опит съм склонен да твърдя, че тези му твърдения не са голословни.

Чуйте епизода на "Хедонисти" тук:

Започваме разговора с личната рецепта на Здравко за греяно вино, а той обяснява защо не трябва да мислим за тази напитка като за "лошо вино, което е овкусено, за да може да бъде продавано по-лесно на коледните базари".

Говорим за едно нещо, което на мнозина ще прозвучи като "Анатема" - греяна бира, и обсъждаме защо у нас масово се греят предимно бира и ракия, но не и други алкохоли.

Здравко разказва за различните експерименти, които е правил при греенето на вино, а аз си записвам задължително да пробвам една греяна напитка, носеща името "conditum paradoxum" - специално греяно бяло вино. Разменяме и някои дребни трикове при рецептите, които може да са ви полезни и на вас. 

Здравко Пеев Снимка: Личен архив
Здравко Пеев

Има ли подходящо мезе за пиене на греяно вино - Здравко е по-скоро скептичен, но аз имам решение на въпроса.

Другият важен въпрос, който минава през разговора - има ли подходяща зимна алтернатива на греяното вино. Тук се отваряме и на тема медовини - какво представлява тази интересна напитка, откъде идва и защо всъщност такова нещо като греяната медовина не е добра идея.

Очаквано, стигаме и до въпроса как човек може да си създаде медовина в домашни условия. Здравко разказва и за специалната рецепта за медовина на писателя Петко Славейков.

Обсъждаме и западните традиции по отношение на зимните напитки, които все още не са навлезли особено по нашите ширини - от безалкохолното греяно вино, американското "бойло", греян сайдер и други.

Още в епизода:

  • Коя е "светата троица" греяните напитки;
  • Може ли човек да хване махмурлук от медовина;
  • Какви интересни безалкохолни зимни напитки съществуват.

Не пропускайте възможността и да се абонирате за подкаста "Хедонисти" и да го препоръчате на приятели. Нов епизод се появява веднъж на две седмици и винаги във вторник. Можете да ни потърсите тук и във всяко приложение за подкасти:

Apple Podcasts / iTunes

Google Podcasts

Spotify

Castbox

Можете да чуете и предишните ни епизоди, в който си говорим за различни теми - от дегустацията на уиски, през магията на българските народни танци, та до това как да изберем правилен хотел за почивката си. 

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените