Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Топ кулинарните сблъсъци на България

Карайте я деспасито, отпивайте от ракията и всичко ще бъде наред Снимка: iStock
Карайте я деспасито, отпивайте от ракията и всичко ще бъде наред

В България най не обичаме да стоим на течение, някой да се опитва да ни мине и да се опитват да ни дават наклон на... гегата.

Всяка къща си има ясно изразена позиция по важни въпроси от футбола и политиката и а някой се е опитал да противоречи, а е станало като в "Домът на дракона". Ама без да летят дракони над панелката.

Обаче, виж, ако се започне дискусия за готвене и кулинария, и драконите ще ни се видят малко. Въпрос на чест и родолюбие.

Затова дори и за политика не се спори така, както за това дали:

Тараторът се прави с нарязани, или с настъргани краставици

Сега ще ви разкажа: тук има два лагера - хаус Таргариен и хаус Хайтауър...

Бъзикам се, има традиционалисти и мързеливци. Защото на всеки е ясно, че баба не е имала V-образно ренде с осемдесет приставки, една от които прави краставиците на идеална консистенция, близка до каша, която обаче не се разтваря напълно в киселото мляко.

Традиционалистите са готови да ви заколят с черпак и после Хорейшио да ви търси, но да докажат, че има само един начин за правене на таратор и той е с краставици, нарязани с ей тия две ръце на педантични кубчета.

Мързеливците от своя страна имат по-важни дела от рязането на краставици и затова смело вадят рендето, стържат краставиците на спагети, киснат спагетите от краставици в кисело мляко и сърбат доволно.

С останалото им свободно време пазаруват гащи на намаление в китайски сайтове и спорят с традиционалистите в интернет. Не и на живо, че ще стане въргал за единия таратор.

Шопската салата е с печени, или със сурови чушки

Из рецептурниците на "Балкантурист", който го изобретява, салатеният разкош се среща предимно с печени чушки, само че има вариации. Пък готвачът на бай Тошо спря да се появява по медиите да ни обясни кое-как е с чушките в шопската...

Незнайният идеолог на балкантуристката класика също едва ли ще се намеси по казуса, така че си остава тийм Печени срещу тийм Сурови чушки.

Опушеният аромат и спортната дисциплина "Клек на чушкопек" срещу хрупкавата свежест на суровата чушка. Мекият сладникав вкус на печените чушки (пипер, ако сте от Варна) срещу лееекичката киселинност на една хубава сурова сиврия, нарязана на табиетлийски кръгчета...

От "Балкантурист" не са и подозирали, че ще създадат Монтеки и Капулети враждата на чушките.

Само едно не предизвиква караници и това е, че ракията е задължителна.

Слага ли се ... в лютеницата

Лютеницата може и да е с близкоизточен произход, но в България е въпрос на семейна чест.

Мнозина все още се чувстват мистериозно некомфортно и нещо ги гложди, ако в шкафа за зимата няма поне 5-6 буркана домашна лютеница, и налитат на бой, ако някой задава въпроси около това.

Същото се случва, ако в семейната рецепта не присъстват патладжани, моркови, лук или кимион, но някой външен дилетант настоява, че тези продукти се слагат.

Разберете, че ако семейната рецепта, апокрифно надраскана с лекарски почерк на лист от тефтер, казва, че в лютеницата се слагат картофи и кило кайма, то за ваша собствена безопасност е най-добре да не питате и да не коригирате.

Бонус точки, ако въпросният лист е с петна от къкреща лютеница по краищата. И бонус агресия, разбира се.

Затова я карайте деспасито, отпивайте от ракията и всичко ще бъде наред.







 

Най-четените