Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Веган шкембе и още скъпотия по зимните ни курорти

За какво ще (се пробват да) ни обръскат неразумно много Снимка: iStock
За какво ще (се пробват да) ни обръскат неразумно много

През зимата на 2022 г. България беше разтресена от силна кръчмарска драма.

Далеч преди обществото да научи що е то рибай стек и има ли почва във варненските ресторанти, един човек в Банско заплати 30 лева за супа с телешко, 40 за лазаня "Болонезе" и цели 15 лева за извращение, наречено "греяно БЯЛО вино".

И понеже температурите стремглаво вървят надолу и се носи аромат на зима, сняг и изгорели черчевета, започва залагането за какво ще (се пробват да) ни обръскат неразумно много по зимните курорти тази година.

Предупреждаваме, че цените, посочени по-долу, са изцяло плод на нашето въображение и предположения и, надяваме се, няма да се окажем лоши пророци.

А ето и няколко примера:

Веган шкембе чорба

Много е модерна напоследък и то не само сред веганите.

Просто някой е решил, че е по-яко да сърбаш гъби в ядково мляко, отколкото животински стомаси в животинско мляко. Иначе изисканият аромат на чесън в оцет си е задълже.

И понеже почти всичко, което носи етикета "веган", струва неразумно много, няма как веган шкембе чорбата из Банско и Боровец да не започва от едно, да речем... 50-60 лева.

По принцип се прави с гъби кладница, но в българските курорти най-вероятно ще заложат на далеч по-практичната и евтина култивирана печурка. И без това в бледия буламач от ядково мляко няма да се забелязва особено кое какво е.

За чесънът и лютия червен пипер се доплаща - по 10 лева на артикул.

Свинска вратна пържола с гъбен сос

Рибай стековете се сдобиха с лоша слава, затова е време да се завърнем към класиката. Не казваме, че ще е евтино, а само, че ще е по класическа кръчмарска рецепта с дъх на "Балкантурист" и рецептурници за обществено хранене.

С други думи, взима се пържола, готви се до полуразпад и се залива със смес от нишесте и изостаналите от шкембето печурки.

Разумно е в соса да има или неприлично количество сол, или нещо тип вегета/бульон на кубче, за да придаде онзи възсолен вкус, който трябва да мине за апетитен. По незнайни за нас причини ресторантьорската трактовка на свинско в гъбен сос винаги е непоносимо солена и налага венозно преливане на бира.

Цена - не по-малка от 90 лева. Гарнитура - картофено пюре от пликче.

Спагети "Карбонара" със сметана

В менюто фигурира като "Прясна паста със сос Карбонара".

В чинията фигурира като шепичка суха паста, удавена в сметана и евтина шунка.

Можем да инсталираме българския ресторантьор от курортите пред някой кулинарен канал и да го накараме да гледа италиански предавания до припадък. Това няма да го убеди, че спагетите "Карбонара" не се правят със сметана и шунка.

Няма да го убеди и да спре да ги сервира по този кощунствен начин на клиентите си, след което да им иска едни 60-70 лева например.

Тиква Матилда с поширани плодове и свежа млечна поръска

Задължително в курортното меню трябва да фигурира някой десерт, който звучи като нестандартна сексуална практика, а всъщност е нещо супер банално.

В случая говорим за печена тиква с лигав ошав и две фъшвания бита сметана.

Това може да са и пържени филийки, представени като "фритиран сладък тост", или пък "домашен реден десерт с маслени бисквити и ароматен желиран пълнеж", демек - на баба им бисквитената торта с нишестен крем.

Уловката е, че за парче тортичка с най-евтините бисквити и най-евтиното нишесте няма как да ни искат 30 лева. А за завъртяното словосъчетание с ароматния желиран пълнеж от воле слагат точно тази сума в менюто.

Шок и скъпотия...

 

Най-четените