Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Авторски лаврак и още скъпотия от родните ни курорти

Време е за нови кулинарни номера Снимка: iStock
Време е за нови кулинарни номера

Това лято отбелязваме светла годишнина - 2 години, откакто мъж плати 650 кинта за телешко. За да отбележат повода, по Черноморието вече се канят да надиплят цени като за ресторанти със звезда "Мишлен", та дано се изрекламират в нечий клип из социалните мрежи.

Вече свикнахме, че салатата става 25 лева, ако се казва "Гръцка" и върху нея е положено морно клонче розмарин, виждало и по-добри дни, ресторантьорите стават изобретателни.

Затова е време за нови кулинарни номера! Все пак първите германци и тук-таме българи вече обикалят из българските курорти и ходят като ударени самолети, защото изведнъж са генерирали твърде много витамин Д.

А англичаните дори са успели да придобият тен на прясно сварени раци. Та идваме насреща нашите напълно изфантазирани предложения за нова скъпотия, с която да се мамят гладните туристи по морето:

Юнашки шашлик

Снимка: iStock

Около Черно море все в някакъв момент става 37 градуса на сянка, но това не пречи поне в три кръчми да се предлагат тежки скари с гарнитура - кебапчета. Цвърчат стандартните вратни пържоли и шишчета 60 на 40 (60% зеленчуци и 40% месо), но те не мамят никого да се охарчи особено.

Обаче ако месищата са нанизани на еднометрова сабя, която келнерът отривисто забива в дебела дървена дъска на масата, нещата започват да лъхат на скъпо и даже леко на трицифрена сума за едно ядене.

Бонус 10 лева отгоре, ако сабята е с умишлено износен ефект, който навява асоциации с брадати войводи, скитащи по планините. Затова на ястието се лепва име като "Юнашки шашлик", а миризмата на опърлени мръвки на жар се разнася и се усеща даже и на плажа, където чайките се чудят кой яде месо в тая жега.

••• Скъпотия 2023 можете да си припомните тук:

Авторски лаврак

Лавракът е "уловен" от най-близкия хипермаркет, което не е учудващо - в Черно море пасажите му идват чак през есента. За да се вземат някакви по-прилични пари на иначе семплата риба пък, трябва да се измисли нещо по-засукано. Иначе лавраци туристите могат да ядат и у дома, при това евтино.

Така в менюто се озовава "авторски лаврак" или "лаврак по камбоджански", в зависимост от фантазията на готвача.

В реалността това е тъжно филенце от рибата, комбинирано с нещо, изскочило от фантазиите на бременна жена със странни хранителни желания. Например със сладко от смокини, парчета сушен ананас или фино смляна лютеница. Колкото по-голямо е извращението с рибката, толкова повече струва.

••• Кратък преводач на менюто от българската механа вижте тук:

Домашна сладка баница със сладко

Когато на дадено ястие се лепне определението "домашно", цената скача. За чужденци - двойно. За да бъдем убедени, че десертът е приготвен от бабата на собственика, която цял ден е точила кори и вила баници, само и само да зарадва клиентелата, баницата, а и целият сладкиш пристига в умишлено неподреден вид.

Корите се разпадат с едно бутване с ръба на вилицата, сладкото е с консистенция на гъст ликьор и всичко е някак нахвърляно в чинията, защото баба ти не си е играла да плейтва едно време, ОК?!

Всички тези усилия са хвърлени, за да може семплият и евентуално сладък десерт да ни излезе солено. Пък ако извадим телефона да снимаме и да цъкаме шумно с език - още по-добре. Лоша реклама няма, вярват все още по Черноморието.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените