Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кулинарната война на Италия и Франция за зехтина, моцарелата и пармезана

"Битката тепърва започва", убедени са и двата фронта в нея Снимка: iStock
"Битката тепърва започва", убедени са и двата фронта в нея

В края на миналата година Италия и Франция подписват историческо споразумение за сътрудничество. Въпреки това малко повече от месец по-късно Рим засилва атаките си по трансалпийската фронтова линия при това по една от най-важните за всеки италианец теми - храната.

Целта на Италия е да разруши доверието в Nutri-Score - френската система за означаване на хранителните стойности.

Рим приема въпросната система като заплаха за заплаха за културното си кулинарно наследство.

Nutri-Score се представя от Париж като потенциален стандарт, който да бъде въведен в целия Европейски съюз и използва цветовете на светофара - червено, жълто и зелено - за да предупреждава за твърде мазни и солени храни за ужас на италианските гастрономи, за които е несправедливо да се анатемосват деликатеси като зехтин и пармезан.

В продължение на няколко години Италия изглеждаше единствена в кампанията си срещу това Nutri-Score да се превърне в общоевропейска норма, но сега Рим твърди, че към борбата се присъединява и Испания.

Аргументът на Италия е, че средиземноморските страни трябва да предприемат общи усилия в защита на емблематичните си храни и продукти, които могат да бъдат възприети и като яркочервена опасност за здравето, и като корена на средиземноморското дълголетие и неразделна част от регионалната диета.

Снимка: iStock

Испанският министър на храните и земеделието - Стефано Патуанели - казва, че доскоро е смятал, че борбата с Nutri-Score е загубена кауза, но междувременно Испания съобщава, че е променила позицията си относно Nutri-Score и това означава. Патуанели е на мнение и че Франция има сериозни вътрешни проблеми.

Министърът отива и още по-далеч в думите си и заявява, че има стабилно малцинство, което би блокирало прокарването на Nutri-Score през Съвета на ЕС.

В друг потенциално фатален удар по френската система за класификация на храните италианският орган за защита на конкуренцията започна разследване срещу френския гигант в супермаркетите Carrefour и други хранителни компании, които продават на Ботуша и вече са започнали да етикетират продуктите си според системата.

Ако разследването доведе до налагане на глоби срещу гиганти в бранша и мултинационални компании, това може да се окаже огромна пречка пред въвеждането на Nutri-Score на територията на целия Евросъюз.

Европейската комисия от своя страна трябва да одобри система за етикетиране до края на тази година като част от Зелената сделка, за да подтикне потребителите към по-здравословен избор на храни. Италианският еквивалент на Nutri-Score - Nutrinform - например е под формата на светлосиня батерия, която се зарежда.

Рим е убеден, че благодарение на неуморните си усилия срещу Nutri-Score на собствена територия и в Брюксел, настроенията срещу френското сертифициране на хранителните стоки вече се променят сериозно.

Снимка: iStock

Ненавистта към системата на Nutri-Score е дълбоко вкоренена в епикурейска нация като италианската.

Въпреки че органът за защита на конкуренцията в страната е политически независим, разследването срещу Nutri-Score вече изглежда като откровен обвинителен акт към френската схема за етикетиране. Италианците смятат, че въпросната система е силно подвеждаща за хранителната стойност и качествата на храните.

Поддръжниците на Nutri-Score обаче смятат, че кампанията срещу системата е ръководена от фалшиви новини и ненаучни плашещи истории.

Всички тези дискусии са по чисто политически причини и са в ущърб правата на потребителите - в това е категоричен Серж Херкбер, професор по хранителни науки към Сорбоната. Той отделя голямо количество време, за да защитава Nutri-Score в социалните платформи и по тази причина често става обект на нападки.

Един от последните му противници е бившият италиански министър на храните и земеделието Джан Марко Чентинало, който също така изказа съмненията, че Nutri-Score работи в полза на силно преработени храни, пълни с консерванти.

Херкберг подчертава, че това е класически пример за "фалшива новина" и уточнява, че е начело на кампания за защита на френското етикетиране, подкрепена от 900 учени.

Той допълва, че среща решителна съпротива от много производители на месо и млечни продукти, но зад Nutri-Score застават и европейски държави като Германия, Нидерландия и Белгия и също настояват системата да бъде разпространена в цяла Европа.

Изглежда, че засега оптимизмът на Италия, че печели тази битка, не е напълно оправдан.

Вместо да обяви пълен обрат по Nutri-Score, френският министър на земеделието Жулиен Денорманди само заяви, че системата ще претърпи известно прецизиране в методологията на оценяване. Този ход дойде като реакция на нарастващия натиск от страна на производителите на сирене рокфор и други млечни продукти.

Денорманди признава, че вкусовете на италианците и испанците са доста сходни с тези на французите и по тази причина Париж няма да бърза да налага Nutri-Score нито на родна, нито на европейска територия.

"Да, битката тепърва започва", убедени са и двата фронта в нея.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените