Както подсказва името ѝ, джарданиера напомня на цветна зеленчукова градина, изпълнена с аромати и цветове. Тя е създадена в Северна Италия с една-едничка цел - да събере вкусовете на лятото и есента, да ги подправи подобаващо, за да ги засили още повече, и да ги съхрани за зимата.
Веднъж приготвена, джарданиерата се е озовавала на трапезата и като предястие, и като гарнитура.
Италианците я поднасят като вид антипасти, но я слагат и в сандвичи и даже върху пица.
Все пак си остава най-популярна като предястие или по-скоро вид разядка, която тепърва да отвори апетита за по-тежките зимни ястия като рагу, месни рула, стекове и бавно печено месо.

Племенникът на Ал Капоне си припомня в своята автобиография, че на масата на фамилия Капоне джарданиера се сервира преди да дойдат другите италиански изкушения - паста, пица или рагу.
Той си припомня обаче, че понякога буркан с джарданиерата се отварял и след ядене, защото баба Капоне вярвала, че спомага за храносмилането.
Както при много други италиански ястия, и при това няма строги правила, теглилки и мерилки, а е по-скоро въпрос на наличности и вкус. Най-често в буркана има карфиол, моркови, разнообразни чушки.
За разлика от българската туршия, в джарданиера могат да се сложат и броколи, зелен боб, ряпа, целина, лук, глави чесън.
••• Защо не бива да слагаме аспирин в туршията - четете тук:
Другата разлика между джарданиера и туршия е, че италианската зимнина е щедра на подправки.
В България при приготвянето на туршия обикновено се ограничаваме до сол, оцет, захар или мед. Има и рецепти със зрънца черен пипер или бахар, с дафинов лист, магданоз или хрян, но те не са чак толкова популярни.
В джарданиера е съвсем обичайно да се сложи черен пипер, червен пипер, лют червен пипер и люти чушлета, хвойна, дафинов лист, карамфил и джинджифил.

Нерядко в маринатата освен оцет, който е и основният консервант, се слага и бяло вино, което придава интересен леко сладникав вкус на зеленчуците. Самите зеленчуци пък обикновено са по-едро и грубо нарязани, отколкото в българската туршия.
Причината е, че ако зеленчуците за джарданиерата са твърде на ситно, ще поемат прекалено много от вкусовете на маринатата, ще омекнат и няма да са апетитни.
••• Бързо кисело зеле? Три рецепти за него вижте тук:
Има и още един вариант на приготвяне на зимнината, при който се прави една марината, а отделните видове зеленчуци са в отделни буркани.
В един буркан италианските домакини слагат например морковите, във втори - карфиола, в трети - чушките. След това заливат с маринатата и така всеки зеленчук развива свой собствен интересен вкус.
Ако джарданиера вече ви изкушава като по-различна, но апетитна зимнина, можете да си я приготвите редом до традиционната българска туршия.

Ето и необходимите продукти за 5 буркана от 500 грама:
- 500 грама моркови
- 500 грама карфиол
- 500 грама зелен боб
- 500 грама чушки - микс червени, зелени и люти
- 1-2 глави бял или жълт лук
- По избор - ряпа, броколи, целина, пащърнак
- 2 литра вода
- Половин чаша бяло вино
- Бял оцет, мед или захар, сол, пипер, лют червен пипер, малко зехтин, дафинов лист
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват внимателно и се режат на грубо. Разпределят се по бурканите и се натискат силно, за да няма много въздух между тях, и се заемаме с приготвянето на маринатата.
В голяма тенджера сипваме водата, оцета, виното и подправките и оставяме маринатата да заври и леко да се сгъсти, като захарта или медът се разтопят напълно в нея и течността стане хомогенна.
••• Ето и идеи за люти чушлета за зимата:
Веднага изливаме врялата марината в бурканите и затваряме здраво капачките.
Нареждаме ги в голяма тенджера, сипваме вода, която да покрие до ръба под капачката, и оставяме да заври. За да не "подскачат" бурканите, можем да сложим мека кърпа на дъното на тенджерата.
Варим джарданиерата между 5 и 20 минути - 5 минути, ако искаме много хрупкави зеленчуци, и 20 минути, ако ги обичаме по-меки.
Оставяме бурканите да се охладят напълно и прибираме на сухо, хладно и тъмно място. Джарданиерата е готова за консумация, веднага след като изстине.