Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Зимен разкош - греховен пай с месо

Нещо, което да сгрее небцето и да оправи настроението Снимка: iStock
Нещо, което да сгрее небцето и да оправи настроението

Навън може и да не е точно зима, но далеч не е и най-ведрото и приятно време на годината. В такива дни и душата, и тялото зоват за специална грижа.

За нещо вкусно и питателно, което да отмие вкуса на диетата след отдавна отминалите празници, да сгрее небцето и да ни оправи настроението.

Нещо греховно с тесто и мръвка, което е кулинарният вариант на сгушване пред камината с одеяло на рамене.

Ето защо ви представяме няколко рецепти за баница и пай с месо. Някои от тях са малко по-сложни и изискват и време, но си струват усилието и ще осмислят всеки мрачен уикенд.

Баница с месо

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 500 г кайма смес
  • 2 глави лук
  • 1 домат или лъжица доматено пюре
  • Чубрица, чер пипер, червен пипер, сол
  • 1 пакет кори за баница
  • 3 яйца
  • 250 мл прясно мляко или газирана вода

Начин на приготвяне:

Загрейте в тиган малко олио и изпържете в него лука и каймата, а малко преди да са готови, добавете и доматите и подправките. Сместа трябва да е запържена до готовност. Охладете.

Намаслете тава и на дъното сложете две или три кори за баница - според това колко са фини. Отгоре нанесете малко от каймата. Редувайте кори и кайма, докато свършат. Завършете с последните кори.

Разбийте яйцата и млякото (или водата). Нарежете баницата на парчета и залейте със сместа. Печете във фурна на 200-220 градуса, докато придобие златист цвят.

Баница с пиле и гъби

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • Пакет дебели кори за баница - одрински, на сач или къпани
  • 2-3 пилешки бутчета
  • 1 глава лук
  • 250 г гъби
  • Връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Сварете пилешките бутчета с щипка сол и пипер в малко вода - колкото да ги покрие. Запазете бульона, а бутчетата обезкостете, махнете кожата и накъсайте на парченца.

В малко олио задушете лука и гъбите с лъжица бульон. Когато омекнат добре, добавете пилешкото и овкусете със сол и пипер. Разбъркайте за кратко, а след като дръпнете плънката от огъня добавете и магданоза.

Намаслете дъното на тава и сложете една кора. Ако е по-голяма от тавата, можете да я надиплите, а ако смятате, че е прекалено тънка - сложете две. Отгоре разстелете част от плънката. Наредете така всички кори и пилето. Завършете с кора.

Разрежете баницата и я залейте с бульон. Колкото по-плътни кори сте избрали, толкова повече течност ще поемат. Завийте с фолио и печете на 180 градуса 40-50 минути - докато течността се абсорбира.

Накрая махнете фолиото, намажете с олио или масло и върнете баницата в печката, докато отгоре стане златиста.

Пай с телешко

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1 кг телешко месо за готвене
  • 2 глави лук
  • 3 с.л. брашно
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 600 мл. телешки бульон
  • 375 бутер тесто
  • 1 жълтък

Начин на приготвяне:

В тиган запържете до кафяво нарязаното на кубчета месо. Извадете го и задушете лука. Добавете брашното и запържете и него. След това върнете месото заедно изтеклите сокове и доматеното пюре. Разбъркайте и овкусете добре със сол и пипер, а след това добавете и бульона.

Преместете месото и соса в тава, покрийте с фолио и печете на умерен огън във фурната за 2 часа, или докато телешкото омекне добре.

Когато е готово, изчакайте да се охлади. Използвайте същата тава или нова, за предпочитане кръгла, с диаметър 24-26 см. Намажете ръбовете ѝ с жълтък и залепете върху тях бутер тестото, така че да ги покрие и да не може плънката да излиза.

Намажете и тестото с жълтък, разрежете малък кръст в центъра и печете, докато стане златисто.

Пай с кайма

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 360 г обикновено брашно
  • 7 с.л. студено масло
  • 7 с.л. свинска мас
  • 40-80 мл леденостудена вода
  • 700 г кайма
  • 1 лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 голям картоф
  • Подправки на вкус
  • 80-100 мл телешки бульон

Начин на приготвяне:

За коричката:

Смесете брашното с щипка сол и нарязаното на малки парчета масло и свинската мас. Те трябва да са максимално студени - при разбъркването не използвайте ръцете си. Сместа трябва да стане на бучки, големи колкото грахово зърно. Добавете малко студена вода, колкото да овлажни съвсем леко тестото и да позволи да стане хомогенно.

Преместете тестото на повърхност и го месете колкото може по-кратко. Разделете го на две равни части. Ако няма да ги ползвате веднага, ги дръжте в хладилника.

Разточете ги до малко над големината на съда, в който ще печете пая. Нанесете долната коричка с помощта на точилката - като я увиете около нея и разстелете в тавата. Тестото трябва да стърчи на няколко сантиметра от тавата.

За плънката:

Обелете и сварете картофа, а след това го смачкайте.

Запържете лука, чесъна, каймата и подправките. Накрая добавете и намачкания картоф и малко бульон. Оставете за 10-тина минути на огъня, докато месото е готово. Ако сместа не е достатъчно гъста, можете да добавите малко галета. Изчакайте да се охлади напълно.

Поставете сместа върху вече положената долна кора в тавичката. Внимателно нанесете и горната кора и залепете плътно двата края. Направете няколко разреза върху горната кора.

По желание намажете с разбито яйце и печете 45-50 минути, или докато коричката стане златна. След като ястието е готово, изчакайте 10-15 мин, за да се поемат соковете и паят да се стегне.

Сфиха

Снимка: iStock

Това е рецепта от Близкия Изток, популярна в Ливан, Сирия, Йордания и т.н.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 380 г брашно
  • 2 ч.л. суха инстантна мая
  • 2 ч.л. захар
  • 60 мл зехтин
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. сухо мляко (може и без него)
  • 1 чаша топла вода

За плънката:

  • 350 г мляно агнешко (може да се замени с телешка кайма)
  • 1 глава лук, нарязан
  • Шепа кедрови ядки, запечени
  • 3 с.л. сос тахини (сусамов тахан с малко лимон и вода)
  • 3 с.л. лабне (може да се замести с гъсто кисело мляко)
  • Шепа накълцан магданоз
  • 2 с.л. меласа от нар
  • 2 с.л. доматена паста или 1 накълцан на ситно домат
  • 3 намачкани скилидки чесън
  • Подправки - сол, чер пипер, сумак, канела, кимион, червен пипер - може и лют

Начин на приготвяне:

Първо направете тестото. В 50 мл топла вода сипете маята и захарта и оставете на топло място, докато маята шупне.

В купа смесете брашното, бакпулвера, чаена лъжичка сол и сухото мляко. След като се смесят, добавете зехтина и отново разбъркайте. Добавете маята, след това постепенно и 180 мл топла вода. Щом тестото стане гладко, го сложете настрана в намазнена купа, покрийте го и го оставете на топло място за час-два. То трябва да се надигне двойно.

Подгответе сместа за плънката. Накълцайте на дребно лука и го овкусете със сол, сумак, канела и кимион. Сложете го в цедка и изчакайте да пусне колкото може повече вода.

Сложете в купа месото и добавете сол, чер, червен пипер и доматите, а след това и меласата от нар, магданоза, соса тахини, а накрая и отцедения лук, лабне и кедровите ядки.

Когато тестото се е надигнало, го разточете на тънко. По принцип за сфиха се правят четириъгълни лодки, които се пълнят с месната смес, но ако това ви се струва прекалено трудно, можете просто да изрежете малки или дори по-големи кръгове като пици. Отгоре сложете от сместа и печете на 250 градуса за около 10 минути, или докато месото и тестото не станат златисти.

Нигерийски пай

Снимка: iStock

Необходими продукти:

За плънката:

  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 250 г кайма
  • 1 малка глава лук, на ситно
  • 120 г картофи, на малки кубчета
  • 1 морков, на малки кубчета
  • 1 ч.л. къри
  • 1 ч.л. мащерка
  • 230 мл бульон или вода
  • 1 зелена чушка на ситно

За тестото:

  • 200 г брашно
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 90 г студено масло
  • 1 разбито яйце
  • 60 мл студена вода
  • Още един жълтък за намазване, смесен с лъжица мляко

Начин на приготвяне:

Разтворете в купа нишестето с около 120 мл вода.

Запържете каймата с малко сол, извадете я от тигана и сложете лука, картофите и моркова. Добавете сол, кърито и мащерката и разбъркайте. Зеленчуците се готвят, докато омекнат леко.

След няколко минути върнете каймата и добавете бульона. Оставете да поври на среден огън за 10-15 мин. Накрая добавете половината чушка и изчакайте 2 мин. да поомекне. Сложете нишестето. Когато сместа стане плътна, добавете и останалата чушка и подправете със сол и пипер. Оставете сместа да изстине.

За тестото смесете брашното, бакпулвера и солта. Върху тях настържете студеното масло и разбъркайте с ръце, за да го разпределите добре в сместа. Смесете разбитото яйце със студената вода, направете кладенче в тестото и изсипете яйцето и водата. Разбърквайте внимателно с шпатула. Парчетата масло трябва да останат различими, а не да се стопят в тестото. Ако то е прекалено сухо, може да се добави малко вода.

Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете в хладилника за поне 30 минути. След това го разделете на 6 парчета и ги разточете върху добре набрашнена повърхност, за да получите кръгли питки от около 15 см. В едната половина на всяко парче сложете от охладената плънка, загърнете с празната половина и запечатайте добре по ръбовете с вилица.

Сложете в тава върху хартия за печене, покрийте с опаковъчно фолио и оставете в хладилника за поне 30 мин.

Затоплете фурната на 200 градуса, намажете пайовете със сместа от яйце и мляко, надупчете с вилица и печете, докато станат златисти.

 

Най-четените