Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Джинджифиловото човече, което се превърна в един от символите на Коледа

И помнете - джинджифилът никога не е много, особено замесен с нещо сладко Снимка: iStock
И помнете - джинджифилът никога не е много, особено замесен с нещо сладко

Коледа чука на вратата, а това е периодът от годината, когато уютът, близостта и вкусната храна взимат превес над безкрайните ежедневни задължения. И с право - все пак не може непрекъснато да сме натиснали докрай педала на газта, нали?

Затова зимните месеци са специални.

Тогава имаме повече време да обърнем внимание на най-близките си, събрани около трапезата, отрупана с вкусни ястия и питиета, сгряващи душата. Освен това късият ден и ниските температури навън изискват повече домашни занимания, а какво по-хубаво от това да пренесем част от тях в кухнята.

Сещате ли се за красивите Коледни сладки, които ви приканят от витрините на малки бутикови пекарни и с неустоимия си външен вид събуждат празничния дух дори у най-големите скептици? Е, днес ще стане въпрос точно за една от най-емблематичните джинджифилови бисквитки, която с годините се превръща в истински символ на Коледа.

Снимка: iStock

Това е известният Gingerbread man, Бисквитко или просто Джинджифиловото човече, без което Коледата просто не е Коледа.

Всъщност зад тази миловидна сладка стои над стогодишна история, преплетена в легендите и народните приказки на Европа и САЩ. Една от класическите версии на разказа за човечето от джинджифилово тесто представя историята на мъж и жена, които живеят в гората, далеч от хорската суета. За жалост, двамата не могат да имат деца и често нощем остават будни, скърбейки за тежката си съдба.

В една от тези вечери на жената хрумва идея да направи бисквитка във формата на момче, което да замести неродената им рожба. След като изважда от фурната готовата сладка, човечето от тесто оживява, изскача от горещия съд и започва да бяга. Мъжът и жената се опитват да го настигнат, докато той закачливо вика пред тях - "Не може да ме хванете! Аз съм Джинджифиловото човече".

По пътя си бисквитката среща кравата и бухала. Успява да избяга и на тях, след като разбира, че искат да го изядат. Накрая на бягството си среща лисицата, която обаче с хитрост го примамва и набързо закусва с него.

За първи път тази леко зловеща приказка с името The Gingerbread Boy се появява на страниците на St. Nicholas Magazine през 1875 г. - популярно американско печатно издание за деца. През годините тя бива украсявана и удължавана, но въпреки това запазва част от първоначалната си история.

Подобни приказки за "бягаща храна" се забелязват в културите на немалко страни, като палавият герой е под формата на тесто за хляб в Русия, на палачинки - в Германия, и на кнедли -в Унгария.

Повърхностна на пръв поглед, историята всъщност крие дълбок смисъл, отправяща предупреждение към най-малките деца - внимавайте на кого се доверявате, защото точно както лисицата успява да примами Джинджифиловото човече и да го изяде, така лесно някой може да злоупотреби с доверието им в бъдеще.

Но откъде всъщност тази бисквитка се превръща в един от символите на Коледа?

Най-ранните сведения за приготвянето на сладки във формата на човече са от XVI век, след като кралица Елизбает I изненадва гостите си с нетрадиционните бисквити. Асоциацията с празника вероятно се дължи на това, че основната съставка в тях - джинджифилът, действа благоприятно на тялото и го затопля в студените зимни дни.

Според други източници обаче по онова време съставките за тези сладки се намирали трудно, а какъв по-хубав момент за глезене на сетивата от Коледа и то в кралския двор?

Снимка: iStock

Ако сте се вдъхновили от историята на емблематичното Джинджифилово човече и тази година сте твърдо решени да си приготвите тези бисквити у дома, вижте рецептата, която споделяме специално за вас.

И помнете - джинджифилът никога не е много, особено замесен с нещо сладко.

Бисквити "Джинджифилово човече"

Нужните продукти са:

  • 1 ч.ч. меко масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 и ½ ч.л. сода
  • ¼ ч.ч. гореща вода
  • 1 ч.ч. меласа
  • 5 и ½ ч.ч. самонабухващо брашно
  • 1 и ½ ч.л. джинджифил на прах
  • 1 и ½ ч.л. канела
  • ¼ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. смлян бахар
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Разбъркайте маслото и захарта с миксер на средна степен, докато се превърнат в пухкава смес. Смесете отделно содата и горещата вода, добавете и меласата.

Към брашното прибавете джинджифила на прах, канелата, солта и бахара, след това постепенно сипете половината от тях към маслената смес. Към всичко това изсипете сместа от водата, содата и меласата и накрая отново завършете с останалата част от брашното и подправките. Оформете готовото тесто на топка и го оставете да почине в хладилника за един час.

Загрейте фурната на висока степен. През това време разточете вече готовото тесто и изрежете бисквитите с помощта на формички за сладки във формата на човече. Подредете бисквитите в тава върху хартия за печене и на разстояние една от друга. Печете ги в продължение на 20 минути, като внимавате да не ги изгорите.

След като ги извадите от фурната, ги оставете да изстинат за около 30 минути.

Декорирайте по желание.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените