Ако се разровим за рецепта за сладки "Праскови", ще останем с впечатлението, че рецептата е изконно българска. Само че ако се разровим назад, най-старите рецепти на български, които откриваме, са от 40-те години на миналия век, не по-назад.
И логично, допреди това десертът щеше да е неразумно скъп заради захарта на кристали, ванилията, млякото и оцветителите, които се използват, за да наподобяват вкусния плод.
Родината на сладките "Праскови" всъщност е Италия и по-точно - град Прато в Тоскана.
Както разказва сайтът Prato Turismo, десертът за първи път се споменава през 1861 г. в менюто на хотел "Контручи".
Били сервирани за първи път по време на празнична вечеря, с която да се отбележи обединението на Италия, и ресторантът на хотела бил избран, защото е точно срещу градската катедрала.

Истинските "Прасковите" са различни от тези, които ние познаваме още от соца.
Те представлявали две половинки от тесто тип "бриош", слепени с млечен крем и потопени в характерен за региона ликьор, който им придавал червеникав цвят. Гостите веднага одобрили красивия десерт и започнали да го поръчват при всеки удобен момент.
И ги кръстили "Прасковите на Прато".
Сладките се харесали, защото не били твърде сладки и имали тръпчив привкус заради ликьора. Точно като тръпчивия привкус на истинските плодове.
••• Как уж българският розов домат всъщност дойде от Турция:
В средата на XX век, когато "Прасковите" стават популярни и в България, в Прато изживяват истински бум.
Италия вече се е отърсила от Втората световна война и кризата след нея и жителите на града обичат да си угаждат със сладкиши след неделната служба. Тогава на пазара се появяват и първите сладкарски бои и сладките започват да изглеждат още по-атрактивно и апетитно.

Българската рецептата за сладки "Праскови" е много преиначена, за да бъде десертът бюджетен.
У нас те се приготвят от стандартно сладко тесто, разполовяват се и се слепват с шипков мармалад. За "прасковения" вид се използват сладкарски бои и накрая сладките се овалват в кристална захар.
Сладките обаче се превръщат в невероятно популярен за България десерт, защото са евтини за приготвяне, но ефектни.
Именно по тази причина и до днес ако потърсим рецепта за тях на български, тя ще е придружена с описания като "от тефтера на баба", "типичен за България десерт" и "стара рецепта за "Праскови".
••• Как американските лимонови резанки идват в социалистическа България:
През 1979 г. пък в Тоскана сладките преживяват ренесанс, след като с тях се захваща шеф на име Паоло Сачети.
Той отваря собствена сладкарница в центъра на Прато и специалитетът му са именно "Прасковите" по оригинална тосканска рецепта.
В началото на новия век десертът стига до няколко кулинарни изложения в Италия, на които има посетители от цял свят и които разнасят мълвата за вкусните сладки.
Дори излиза книга, озаглавена "Прасковите на Прато", в която се разказва историята им.

А ето и рецептата така, както я приготвя самият шеф Сачети, като започваме с необходимите продукти:
За тестото:
- 500 грама брашно
- 5 яйца
- 150 грама захар
- 160 грама масло
- 30 грама мед
- 20 грама суха мая
- Щипка сол + малко портокалова кора
За крема:
- 300 грама мляко
- 200 грама течна сметана
- 140 грама захар
- 25 грама захар
- 25 грама царевично нишесте
- 6 жълтъка
- Ванилия + портокалова кора
За сиропиране:
- Малко захар + тъмен ликьор тип "Амарето"
Le pesche di #Prato.
— Matteo Prato (@MatteoPrato) October 23, 2020
( inimitabili ) pic.twitter.com/Ur06yYaWZJ
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме меко и лесно за работа тесто, като в голяма купа или купата на планетарен миксер изсипваме всички съставки и омесваме. След като тестото се оформи на стегната топка, го завиваме с кърпа или фолио и го оставяме за 2-3 часа, за да удвои обема си.
След това с мокри със студена вода ръце късаме и оформяме средни по размер топчета.
Редим в намазнена леко тава и печем за 15 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. През това време приготвяме крема - разбиваме жълтъците със захарта до получаването на гладка смес. После постепенно прибавяме млякото, сметаната, ванилията и коричките.
После слагаме и брашното и нишестето и отново разбиваме до получаването на хомогенна смес. Готвим крема на силен котлон за около 5-10 минути или докато се сгъсти. Повтаряме процедурата с ликьора и захарта, които трябва да станат на сироп.
Накрая сглобяваме сладките "Праскови" - разрязваме топче тесто, измазваме с крем и потапяме в сиропа от захар и ликьор. Редим сладките на поднос и ги оставяме за поне няколко часа, за да стегнат.
Можем да ги украсим с листенца босилек.