Гърция прие закон срещу бедността, въпреки тройката

Парламентът на Гърция прие спорен закон срещу бедността, с който най-уязвимата част от обществото ще получи купони за храна и ток. Законът не се харесва на тройката международни кредитори на Атина - ЕЦБ, ЕС и Международния валутен фонд, и най-вероятно ще предизвика поредни търкания в преговорите за удължаване на финансовата помощ за Гърция.

С новия закон правителството на еврокомуниста Алексис Ципрас се опитва да компенсира най-бедните гърци, като им предостави безплатно храна и ток. Това е първият одобрен закон на кабинета на СИРИЗА, които в предизборната кампания обещаваха спиране на международната спасителна програма от 240 милиарда евро срещу реформи и съкращения.

През февруари Гърция се договори за удължаване на европейското финансиране, като преговорите за нужните реформи с кредиторите продължават, а напредъкът изглежда все по-крехък на фона на размяната на остри реплики с Германия.

Според председателя на ЕП Мартин Шулц Атина има нужда от 2-3 милиарда евро в краткосрочен план, за да не фалира. Вицепремиерът Янис Драгасакис предупреди, че страната има ликвидни проблеми и скоро няма да може да изплаща заплати и пенсии.

Междувременно търканията между Атина и нейните кредитори доведоха до нов наплив на гърците към банките, за да изтеглят своите спестявания - 300 милиона евро само за вчерашния ден. Това накара анализаторите да заговорят отново за излизане на Гърция от еврозоната, което европейските лидери отказват да допуснат като възможност.

#1 HiFresh 19.03.2015 в 15:46:15

Миналата седмица, на въпрос към мой приятел грък, как е сега в Гърция, получих следният отговор: СИРИЗА са отправили призив към гърците, че трябва да се работи... Поредното обещание пък било до края на годината да вдигнат минималната работна заплата... Отделно всяка седмица имало атака срещу конкретен лидер от ЕС, който е виновен за положението в Гърция и т.н. Добро утро, другари националсоциалисти, комунисти и чарвени популисти, време е за Узаки!

Новините

Най-четените