Опашка, водка, "труд" или как си отиде СССР

25 години след "падането на режима" носталгията по социализма изглежда безвъзвратно отминала, като само някои крайно популистично настроени политици в Източна Европа и предимно в Русия, пропагандират за "завръщаненето на величието на СССР".

Когато говорят за постиженията на Съветския Съюз обаче, дори и те нямат предвид икономическата криза, която доведе до рухването му. Нямат предвид, а и не искат да си спомнят и икономическата криза последвала това "рухване".

Архивите обаче са за това - за да напомнят какво е било едва преди около 30 години и то не само в СССР, ами и навсякъде в Източния блок, включително и у нас.

В галерията можете да видите

снимки от времето на "Перестройката" и няколко години след това - около така наречения "пуч" от август 1991 година.

Показаните кадри вече са далеч от тогавашното си политическо значение, което би могло да ги тълкува противоречиво празните магазини (като например вражески жест от страна на настъпващия капитализъм).

Постепенно снимките започват да имат една единствена цел: да обслужват единствено историята.

Затова и тълкуването им вече е единствено в очите на гледащите ги.

#1 Citizen X 29.10.2014 в 19:14:59

Бойчо, Симчо, Рован, Марко М, дедко А, Докси... Нито следа от умиление... Елате пуснете по една сълза, деее...

#3 Sir John 29.10.2014 в 20:20:31

Как ме кефи демокрацията само и всичко което последва през тези 25 години. Защо не сложите малко снимки от разрухата след 90 г? Промивате мозъците на подрастващите колко гадно е билоколко гладни сме били и тн .

#5 Sir John 29.10.2014 в 21:57:31

№ 4 нещо си се объркал или се вживяваш много. Сега управляващите не им диктуват от москва, а са се надупили на запад и се мажат с каквото могат по хлъзгаво.Пресен примен днешната изява.... няма да коментирам повече.

#6 dedo adji 29.10.2014 в 22:29:02

Съре, тия, които сега са се надупили на запад са децата на тия, които се дупеха на Москва. И всъщност надупват не себе си а нас. Москва поне плащаше за дупенето.

#7 Sir John 29.10.2014 в 22:44:14

одупени сички то е ясно ама винаги се връща рано или късно.

#8 The Seeker 29.10.2014 в 23:13:51

Ей някой от кафето пак е стиснал "запдана" пачка, плюейки по Русия. Събрали са снимки от едно време, коментарите кои верни кои не - няма как четящите да ги знаят. Ама не показвате как беше в БГ по Виденово време, когато заплатите бяха 10$ средно и как се снабдяваха хората с каква и да е стока? Или пък милионите бездобни в САЩ - жертва на дивия капитализъм, които се въргалят в 21-ви век точно като показаните тук снимки. Всичко е едно голямо лицемерие - един и същи проблем при едни се премълчва, при други се акцентира... @Krystian Szkwarek | 29.10.201420:39 "Sir John, разрухата след 90-та я направиха същите тези, които управляваха преди 90-та. Старите силови структури на държавата изнесоха капитала навън, след което се върнаха като "бизнесмени", продаващи сами на себе си държавни предприятия на безценица." Това така. "В България НЯМА смяна на власт през 90-те." Да, управлява се задкулисно от едни и същи хора - тези 240-тя са пионки. "От тогава насам управлява същата боклуджийска, комунистическа, подвластна на Москва номенклатура." Тук не съм съгласен - да си спомним за Ран-Ът и плана който следваме е на САЩ, а не на Русия. Който план за разруха е въведен в голяма част от бившите СОЦ страни. Ама ние нали сме про американско/ЕС настроени, няма проблем, че ни морят. "Те избиха аристокрацията и интелигенцията след 1944-та, те построиха гнусните панелки" Брей че дълготеници тези "лошите" от 44-та до сега все са "те" . "...те изградиха нефункционираща и остаряла планова икономика..." ... която изведе БГ в топа на класация по много критерии (също икономически) - постижения, които са недостижими за сегашна Капиталистическа БГ. "Те избиха аристокрацията и интелигенцията след 1944-та, те построиха гнусните панелки" Страшен сценарий си им направил на лошите дълголетници - те тва им е била основната цел - панелките ... "след това сами си я бутнаха" не сами - помогнаха им от "запада", не се бута лесно това дето 45 години се е развивало с мощни тласъци . "А носталгичните кретени цвилят колко хубаво било и колко лошо е" С интересни думи наричаш застаряващите си роднини (родители, баби и дядовци) - те са жияли и в двата строя и явно правят разлика кога е било по-добре "...сякаш някой от марс е дошъл 1989-та и бутнал цветуштият соц, а не самите соц лидери са си го пребоядисали в сегашната "демокрация"." Ами дойдоха едни добронамерени "патриоти" - някой нереализирали се в партийната сфера (пример Луканов няколко пъти е предлаган да влезе в структурите на БКП и още от първия път, бай Тошо го гони - после пак) - та като не се е реализирал по времето на "Тато" е решил да краде накрая . Демокрацията ни я навезаха едни други там по на запад...

#9 Ролинс 30.10.2014 в 00:16:38

Sir John | 29.10.201420:20 Сега е много по-добре, поне имаш свободата и можеш да си напишеш мнението и да напсуваш "диктатора" Бойко Свава богу тези времена няма как да се върнат. Имаме достатъчно съюзници, които могат да спрат всякаква реставрация на този режим. И слава Богу.

#12 VK 30.10.2014 в 06:41:44

The Seeker "А носталгичните кретени цвилят колко хубаво било и колко лошо е" С интересни думи наричаш застаряващите си роднини (родители, баби и дядовци) - те са жияли и в двата строя и явно правят разлика кога е било по-добре " Напротив, тези които са живели в двата строя много добре знаят кое как е било и никой не плаче за отминали времена. Освен, ако не е някой генномодифициран комунист. "Интересните думи" се отнасят за разни келеши, дето или не са били родени тогава или са одели прави под масата. Ама некой им промил мозъчетата и се вайкат и драпат да го върнат онова време. "Ама не показвате как беше в БГ по Виденово време, когато заплатите бяха 10$ средно и как се снабдяваха хората с каква и да е стока?" Ми след комунисти винаги е едно и също, колкото повече са били на власт, толкова повече поражения. Последния път се задържаха по-малко, ама да видим...

#13 VK 30.10.2014 в 06:48:58

11 Mladen Marinov | "Ами я покажете и къде стигнаха в Русия..." Е па ти не виде ли ? Стигнаха до там, да превземат чужди територии с оръжие. Радвай се, че сме в ЕС, та още не са дошли с танковете и тука! То оня виц, дето руснаците ходели на екскурзия в чужбина с танкове, май не е само виц...

#14 dedo adji 30.10.2014 в 07:22:26

Ролинс, Бог се пише с главна буква, даже и в любимите ти САЩ. А със съюзници като твоите не ни трябват врагове. А за тия, дето плачат и плюят ще ви кажа един цитат от Путин, който съм чул от руснаци, с които съм работил извън Русия и обсега на КГБ. "Който не съжалява за съветските времена сърце няма. Който иска да ги върне акъл няма."

#17 Шрайка 30.10.2014 в 11:15:01

"Сега е много по-добре, поне имаш свободата и можеш да си напишеш мнението и да напсуваш "диктатора" Бойко"; "Радвай се, че сме в ЕС, та още не са дошли с танковете и тука!" --------------------------------------------------------------------------------- Понеже нямате други доводи, че живеем по-добре откакто сме в ЕС освен първия цитат, затова в ход влизат подбни доводи като втория. По-лесно е да се плаши с измислени хипотези, отколкото да се изтъкват реални предимства. Едно време, също можехме да правим каквото си искаме срещу властта и доказателство е следния виц от Тошово време: Почнали да се хвалят в коя държава има по-големи свободи. Французинът казал: - Аз имам свободата да напсувам нашия президент публично и никой няма да ми каже нищо. Американецът казал: - Аз имам свободата да ударя шамар на нашия президент и никой няма да ми направи нищо. Българинът казал: - Аз имам свободата да се изпикая пред нашия и никой няма да ми стори нищо. Французинът и американецът шашнати реагирали: - Е, аз малко послъгах. Вярно мога да го напсувам, но после ще ме съдят. - И аз малко послъгах. Ще му ударя шамар, ама веднага ще ме арестуват. Българинът: - И аз малко послъгах. Вярно, мога да се изпикая, ама без да го вадя.

#18 delight 30.10.2014 в 13:33:21

Чудя се какво бъдеще има човек, който живее в миналото? Още повече че това минало не е било чак толкова розово и прекрасно, че така носталгично да се прехласват някои по него. Да вървим напред, пък каквото сабя покаже. Стига с тази котва „Едно време” тема на пенсионерска вечеринка.

#19 niemen 30.10.2014 в 13:53:59

Събрали се американец, французин и българин, да си разправят, кой е по-по-най. Французинът казал, "Имаме толкова големи еърбъси, че стюардесите обслужват пътниците с хеликоптери". Американецът казал, "Имаме толкова големи круизни кораби, че в басейните им плуват подводници". Нашият се почесал по главата и казал, "Имам един приятел от Горна Митрополия, който като си го навие два пъти около кръста, пак остават 30 см да висят". Французинът и американецът били разбити. Е, казал французинът, имаме големи самолети, ама чак с хеликоптери, малко послъгах". Американецът и той дал назад, "И аз малко преувеличих, чак такива кораби нямаме". Тогава нашият казал, "Абе, и аз малко излъгах, приятелят ми не е от Горна, а от Долна Митрополия".

#20 паяка 30.10.2014 в 14:08:02

дагееееееееееееееее

#22 AlahAkbar 30.10.2014 в 14:32:37

Бойчев, чугунена главо, в СССР бил ли си? В Русия бил ли си? Аз бях в СССР 1990 година, точно преди разпада му. Празни магазини, смазани и огрухани от живота хорица, няколко километрова опашка за водка - по половин литър на човек даваха, и още и още... В днешна Русия са лъскавки Москва и Питер, но и там като свърнеш от центъра на града, попадаш в съветското безвремие, по селата няма даже и да описвам какво съм видял. 2004 година бях там, съмнявам се да са се променили нещата. Нещастен руски народ, без вина винаги виновен...

Новините

Най-четените