Айнщайн - най-добрите идеи идват, докато сте в морето | webcafe.bg
Webcafe

Айнщайн - най-добрите идеи идват, докато сте в морето

webcafeLifecafe, по QZ
08.06.2018, 19:58 (обновена 11.06.2018, 11:59)
Албърт Айнщайн

Снимка: © Wikipedia

В природата е най-вероятно да получите прозрение

Заетите хора нямат изненадващи прозрения. Великите идеи идват, когато си почиваме, гледаме към небето, морето или, както практикуват японците, се скитаме из гората.

Носителят на Нобелова награда Алберт Айнщайн може би е най-доброто доказателство за тази простичка истина.

Той е известен с публикуването на "най-красивата от всички теории" в първата половина на XX-ти век - научен шедьовър, който промени разбирането на хората за космоса, времето и начина, по който Вселената функционира.

Но според физика Карло Ровели Айнщайн нямаше да стигне до своята теория, ако нямаше навика да се разхожда, привидно без никаква цел.

Айнщайн е бил обсебен от науката, но е бил способен да разбира света, защото е прекарвал много време в морето. Учи се да плава още като тийнейджър и във водата той стига до извода, че пространството и времето не са линейни - откритие, което води до революция в науката. В писмо до свой приятел математик Айнщайн пише, че природата крие тайните си защото е възвишена, а не защото иска да подведе хората.

За да разкрием тези тайни, трябва да сме далеч от рутината и от компютрите и да наблюдаваме света.

Ровели също следва този съвет. Като млад студент в Италия той анализира трудовете на Айнщайн, докато е на почивка на брега на морето. Понякога младежът вдига очи от книгата и поглежда към водата. Тогава му се струва, че вижда как функционират времето и вселената така, както Айнщайн ги е описал.

Истината е, че ученият винаги е обичал да се откъсва от реалността и дори от ограниченията на твърдата почва. През 1932-а предприема круиз в морето, за който казва, че е прекрасна възможност да се чувства максимално спокоен и да разсъждава върху идеите си от друга перспектива.

Съпругата му Елза също се радва на ефекта, който морето оказва върху нейния любим гений. В писмо от същото това пътешествие тя казва, че съпругът й изглежда толкова ведър и отпуснат. Това писмо е част от артефакти от Айнщайн, които ще бъдат разпродадени на 19 юни в Йерусалим. Цената на писмото започва от 4000 долара, което най-вероятно не е много за безценните съвети, които то съдържа.

Въпреки че Айнщайн е плавал през целия си живот, той не е бил добър в това и се е губил доста пъти. Не е бил привлечен от скъпи яхти или състезателни моторници. Неговата лодка с ее казвала Tinef, което означава "боклук" на идиш.

Напътствията му за плаването са "Не мислете за скорост и енергия, отпуснете се, нека лодката ви носи напред".

Този небрежен подход обаче понякога е носил неприятности на Айнщайн. През лятото на 1939-а е задържан от полицията в Лонг Айлънд, заради това, че лодката му изглежда странно и като че ли отива никъде.

Но ученият не е единственият, който оценява значението на това да не правиш нищо. Психолозите дори препоръчват понякога да не правите нищо, за да бъдете продуктивни по-късно. Това не е с цел да се отегчите до смърт, а да дадете свобода на ума си да открива, създава и анализира.

Стегнатите графици не позволяват това - нито на възрастните, нито на децата. Наученото сред природата може да е по-полезно от заетия ни живот. А ако сме късметлии, може да получим прозрение или поне да погледнем на света в нова светлина.

Както Айнщайн отбелязва в дневниците си, писани между 1922-а и 1923-а, докато обикаля Япония, Китай, Палестина и Испания, благоприятно е да разсъждаваш по време на морско пътешествие - райско състояние, в което не мислиш за визити, срещи и други изобретения на дявола.

Oще: айнщайн  албер айнщайн  вода  море  плаване  прозрение  теории  теория  теория на относителността 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

9 Kenny McCоrmick | 10.06.201812:42

Ааааа, щом си гъст с шефовете, нема да те бараме, calm down Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

8 e-mil | 10.06.201812:11

Точно пък ти да претендираш за собствено мнение?! Пф-ф-ф... Смее се
Виж си последните 10 коментара!
https://www.webcafe.bg/profile/Kenny+McC%EErmick/
Безсмислено повторение на написаното в една статия и безсмислено пускане на стар виц. Останалото е спор с другите коментиращи... А, да! Имаш някакво мнение за "Мис Америка" и Меган Фокс. И то едното пак тръгва с рогата срещу друг коментиращ. Смее се

Искаш ли да помолим Сибина да извади от логовете списък на мненията ти, та да видим колко пъти изобщо си написал нещо смислено, което да е допринесло за темата? Ама ще трябва да я черпиш за усилието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

7 Kenny McCоrmick | 09.06.201823:06

Е-мил, тая карта с "Вие само коментирате другите коментари" се изчерпва зверски. Истината е, че от целия форум твоите коментари може би са най-безцелни и са като да си си отворил Уикипедия или да слушаш зубъра на класа да рецитира урока. Всеки друг от нас пише под бая теми.
Още по-голямата истина е, че тука редовните не сме чули и едно твое мнение лично, ама едно. Само някакви "Това не е така, онова не е така, авторите са тъпаци". Нямаш почти никаква позиция, под политическите теми те няма, под ежедневните теми те няма, под злободневните теми те няма, ти реално си единствения тук, който няма мнение, а после се цупи, че го подкачат и почва "Вие коментирате само другите коментари, не сте полезни".
Дедо Анджи и Докс могат да ме дразнят и в червата понякога, могат да ми викат толераст, соросоид, ескимосчето, продажник и прочее, ама имат мнение хората. Имат позиция. Не е моята, даже напротив, ама я имат. Доуин може да обяснява, че сме прости и невежи, но той си знае, има си собствено мислене. Виждат ги някак нещата тия хора. Обиждаме се, ама имаме мнение. Ядосваме се, спорим, съгласяваме се понякога, понякога хич.
За теб знаем, че можеш да ровиш в интернет и толкоз. Така че не подскачкай до небето като те избъзикат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

6 e-mil | 09.06.201821:44

SamVaims | 09.06.2018 16:11
"Е-мил, който без мотивация да се рови в подобни подробности, със сигурност би осъзнал собствената си незначителност и би се застрелял немедлено."

Мда! Но представяш ли си колко по-незначителен щях да се чувствам, ако вместо да коментирам статията се заяждах с другите коментиращи? Направо нямаше да имам сили да се застрелям. Щях да си умра от депресия. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

5 Nenimir | 09.06.201821:28

e-mil | 09.06.201810:32

> Резултатът е, че свободното ти време всъщност не е достатъчно свободно за да отпуснеш ума си<

Аз пък си мисля, че ако нямаш достатъчно свободно време за почивка или си балък или лош организатор на времето си.

Балък, защото си се нагърбил с неща които не можеш да свършиш в нормалното работно време.
Лош организатор, защото не можеш да планираш така, че да су свършиш задачите навреме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

4 SamVaims | 09.06.201816:11

"В оригиналната статия пише "packed schedule", което не означава стегнат график, а график запълнен с работа и ангажименти. "

Разликата очевидно е голяма и основна. Освен това, дава цел в живота на Е-мил, който без мотивация да се рови в подобни подробности, със сигурност би осъзнал собствената си незначителност и би се застрелял немедлено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

3 e-mil | 09.06.201815:57

Това с което не съм съгласен е грешният превод от QZ. В оригиналната статия пише "packed schedule", което не означава стегнат график, а график запълнен с работа и ангажименти.
Което няма нищо общо с Айнщайн, мойто момче!

Той е работел именно с дневен стегнат график: закуска, работа, обяд, пиене на чай (тоест разговор на различни от работата теми), дрямка, работа, вечеря.
И в определените часове е работел без да се отвлича, тоест стегнато. Работел е по начин подобен на един, известен днес като "Методът на домата" (Pomodoro Technique). Смешното име идва от един пич, който не знаел за него и го изобретил за себе си доста след смъртта на Айнщайн. Имал кухненски часовник с формата на домат. Нагласял го на 25 минути и през това време е работел без да се разсейва. Като звънне часовникът си отбелязвал точка на едно листче и си правел няколко минутна почивка. Като отбележел четири такива точки ставал и си правел дълга почивка 15-30 минути. Ако по време на почивките му хрумнело нещо интересно не се хвърлял да го анализира, а само го записвал за да се занимае с него друг път.
Не знам дали Айнщайн въобще си е отбелязвал точки, ченгелчета или интеграли, но е следял часовника и ясно е отделял времето за работа от времето за почивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

2 Kenny McCоrmick | 09.06.201811:32

Е, щом и с Айнщайн не си съгласен... Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 09.06.201810:32

https://www.webcafe.bg/lifecafe/zhivotat/id_1947265751_Aynshtayn_-_nay-dobrite_idei_idvat_dokato_ste_v_moreto

"През лятото на 1939-а е задържан от полицията в Лонг Айлънд, заради това, че лодката му изглежда странно и като че ли отива никъде."

Не е бил задържан. Тръгнал е с лодката до местен магазин на свечеряване, изгубил се в тъмнината, полицията го намира и го упътва. Според друг вариант не е била местната полиция, а нюйоркски полицай на почивка.


* * *
"... да дадете свобода на ума си да открива, създава и анализира. Стегнатите графици не позволяват това... "

Точно обратното е. Именно спазването на стегнат график дава достатъчно свободно време да се отдалечиш от работата. В противен случай през почивката умът ти остава зает с недовършените неща и това разтегляне стига до момента, когато трябва да се подготвяш за следващите задачи. А отделно от работата имаш и лични ангажименти или домашни задължения, които също трябва да се свършат. Резултатът е, че свободното ти време всъщност не е достатъчно свободно за да отпуснеш ума си.
   

оценка

+0 -0