Православието в помощ на Кипър

Главата на кипърската църква архиепископ Хризостом обяви, че очаква одобрение на голям заем, който ще се използва за реализацията на програма, насочена към подпомагане на намиращите се в криза кипърци, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

След като вземем заема, ще бъдат предприети действия, за да дадем работа на хората, казал архиепископът, като се въздържал да поясни в кой сектор ще бъдат правени инвестиции.

Архиепископ Хризостом не отговорил и на въпроса дали заемът ще дойде от Русия. Той казал само, че ще бъдат съобщени подробности след постигането на споразумение за заема.

Църквата в Кипър има огромно политическо и икономическо влияние. Миналата година, след като средиземноморският остров изпадна в криза, църквата обяви, че е готова да предостави имотите си на държавата, за да бъде избегнат фалит.

В момента кипърската църква е най-големият акционер в три от големите компании на кипърската борса - Гръцката банка, компанията за храни и напитки КЕО и производителя на цимент Василикос. Неофициално се смята, че религиозната институция разполага с 800 млн. евро депозити.

Кипърската църква загуби акции от над сто милиона евро заради кризата.

Новините

Най-четените