Борисов оневини Първанов заради Мишо Бирата

Президентът Георги Първанов е звънял на премиера Бойко Борисов заради Мишо Бирата. Да, за да потърси съдействие за "неправомерно действие".

На заседанието на правителството днес това е обяснил премиерът, като е посочил и финансовия министър Симеон Дянков за "жив свидетел" на думите си. Това става ясно от публикуваната от днешното заседание  стенограма на сайта на МС, в която премиерът обяснява защо искат вота на доверие и как се правят компромати - "като се удря по лицето".

Ето извадката от нея, свързана с обяснението за разговора:

"...В този случай, и Дянков е тук и е жив свидетел, президентът се обади, за да ме помоли за неправомерно действие на митниците, които за въпросния Мишо Михов искат да му съсипят бизнеса.

С вчерашното освобождаване на съветника си, който е бил адвокат на същия този Мишо Михов, той индиректно потвърждава всичко това.

В случая аз не го упреквам. Ако при него дойде човек, особено съветник, и му каже: "Митницата в лицето на Танов, или който и да е, или правителството пресира даден бизнесмен", той е длъжен да ми каже и аз съм длъжен да реагирам.

От всичко това има няколко категорични неща.

Най-важното: Първо, нито едно указание няма към Танов или към Дянков за  толериране на този човек. Единственото указание е той да бъде проверен и Дянков извърши проверката като принципал на митниците.

Във времето, в което те отиват на проверка, те имат право да си бутилират тази налична бира. Те не са в контрабанда, или в някаква завера през нощта, в някаква незаконна дейност. Те имат разрешение и бирата трябва да се бутилира, за което са си платили акциза, защото ще се развали.

Вчера беше и доктор Тренчев при мен и ми каза: "Да, те идваха и при мен", даже Тренчев е ходил и при Дянков, заради тези 200, или 300, или 400 работници, които имат там, при което те не ходят на работа и не получават заплати.

Вследствие на което, на другия ден, като дойдоха Дянков и Танов и седнахме с документите по темата, която е, те твърдо държаха, че това е и те са в нарушение. Щом са в нарушение, ето тук Дянков нека да се закълне, аз му казах: "Действайте си, както е по закон, отнемайте или ако сте отнели лиценза и повече не се занимавайте, да си отива в съда.

С една дума от това, което искат те да изкарат, че на въпросния човек, който по никакъв начин нито ми е близък, нито го знам, нито го познавам, но съм бил длъжен и съм длъжен, и аз хиляди подобни проверки на ден правя, да не са хиляди, но пет, десет, петнадесет. Всички  хора, които идват по дадена тема и дават сигнали, аз се обаждам и възлагам и всеки от вас знае по колко пъти съм се обаждал на всеки да го питам: "Това така ли е, или не е така?"...

Премиерът очевидно забравя няколко неща. Че лицензът е отнет след повторна проверка през февруари 2010 г. През ноември 2009-а камиони на пивоварната "Леденика" са задържани с 220 000 литра бира с неплатен акциз, след което работата на бирената фабрика е спряна. Но след анонимен сигнал в митниците, последва втората проверка, при която се установява, че запечатаните линии са без печати и работят ...през нощта. Именно след тази втора проверка, която открива и други нередности в пивоварната, е отнет лицензът й.

Той се възстановява след решение на Софийския административен съд от юни м.г., което митниците не обжалват пред по-горна инстанция. Адвокат на пивоварната "Леденика" е бил шефът на правния съвет към президента Първанов Сашо Ценов, освободен тия дни, след като гръмна скандалът.

В момента пивоварната е с натрупани задължения от над половин милион лева за заплати към работниците си.

От обясненията на Борисов следва, че: Мишо Бирата вероятно не лъже, като казва, че не е звънял на премиера. Всъщност, оказва се, че му е звънял президентът. На него ли Борисов е обещал да не закача Мишо Бирата...

Защо обаче Симеон Дянков казва в онзи разговор, четвъртия публикуван от серията скандални записи: Бойко да подскочи...

(За този разговор запис не беше разпространен...)

Симеон Дянков: Ваньо, здравей.

Ваньо Танов: Здравей. Извинявай, че пак ви притеснявам по туй... Сега, обадиха ми се моите хора, че са влезли отново в... и те работят на намалено сцепление, работят вътре. Сега, аз не знам какво сте се разбрали последно. Уговорката беше това, което имат като наличност, да го бутилират и да го изведат. Обаче те в момента произвеждат. И в дневника са намерили, че им пише при намалено сцепление, за да не бъдат хванати, че работят.

Симеон Дянков: Ами, спираш ги. Нищо не сме се разбрали. Аз нищо не съм им обещавал.

Ваньо Танов: Въпросът е, не знам, премиерът е обещал и да не каже, че аз съм пратил нарочно да ги проверяват, та да нямат изход от положението.

Симеон Дянков: Не, не, не. Премиерът ми го даде на мен и ми каза: "Ти се оправяй". Аз се срещнах два пъти с него, но извън това, нали, да се бутилира това, което е произведено, нищо друго не сме се разбирали. Така че, ако има нещо, ги затваряй.

Ваньо Танов: Аз исках да знам. Да не би да му е казано: "Абе, ти си работи, докато минеш през съда". Той сигурно е казал: "Аз в съда ще си платя и ще се оправя". Това исках да знам, защото сега като напишем акта и той посмъртно никога няма да си върне лиценза.

Симеон Дянков: Не, не, нямаме никакво разбирателство. Така че си действай спокойно.

Ваньо Танов: Мм... шефът ще подскочи страшно много. Ще каже, че е нарочно. А аз съм им възложил задачи и не мога да им кажа сега не си изпълнявайте ...

Симеон Дянков: Добре. Бойко да подскочи. Той беше казал аз да се оправям. Така че ще се оправям.

Ваньо Танов: Тук има свръхконтрол и той не е само на едно място, а навсякъде, за всички. И тука веднага го узурпират. И сега аз трябва да им кажа: „Недейте пишете. Недейте вършете работата."

Симеон Дянков: Да, де, да. Не, не, не. Действайте си, действайте си. Аз ще го поема.

Ваньо Танов: Добре.

Симеон Дянков: Ще поема. Хайде чао.

Ваньо Танов: Чао.

 

 

Новините

Най-четените