Брюксел предлага данък за финансовите сделки

Европейската комисия ще представи проекта си за данък върху финансовите сделки на среща на 20-те водещи в света икономики в Кан, Франция, през ноември, съобщи председателят й Жозе Барозу, пише кореспондентът на "Труд" в Брюксел Веселин Желев.

Данъкът, предвиден като средство за увеличаване на собствените приходи в бюджета на ЕС, е част от предложението на ЕК за следващия многогодишен бюджет на съюза - след 2014 г.

Той ще се налага върху покупко-продажбата на финансови инструменти - акции, облигации, техни производни (деривати) и вероятно върху валутните операции, каза източник от комисията, пожелал анонимност. Ставката ще варира между 0.01% и 0.1% - в зависимост от вида на облагания продукт.

Няма да се облагат услугите и продуктите за крайни потребители на дребно като например откриване на влог, теглене и превод на пари, банкови карти, тъй като те не влизат в категорията на финансовите сделки, обясни говорител на комисията.

Според публикацията очаква се Еврокомисията да предложи на държавите членки и Европейския парламент базата (това, което ще се облага) и ставката на новия европейски данък през октомври.

Най-големият противник на данъка върху финансовите транзакции е Великобритания, заради страховете, че той ще прогони играчите от Ситито в Лондон - главния център на финансовата индустрия в Европа, и ще намали като цяло конкурентоспособността на европейския банков сектор.

Великобритания обаче е една от 11-те членки на ЕС, които вече облагат с данък финансовите сделки. Другите са Белгия, Кипър, Франция, Финландия, Гърция, Ирландия, Люксембург, Румъния, Полша и Италия.

На идващата среща на Г-20 ЕС ще се опита да убеди партньорите си също да въведат данък върху финансовите сделки с оглед да не изпада европейският банков сектор в неизгодно положение спрямо конкурентите му в Азия и Америка.

Говорител на Жозе Барозу потвърди, че той ще търси международна подкрепа за данъка по време на обиколката му в Китай, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур.

Брюксел оправдава предложението си за данъка с целта да намали вноските на държавите членки, които сега дават 74 на сто от приходите в бюджета на ЕС.

За тази година вноската на България в бюджета на ЕС е 262.4 млн. евро. С понижението, направено през пролетта, сумата става 249.8 млн. евро.

Новините

Най-четените