Оправдаха Николай Цонев по всички обвинения за длъжностни престъпления

Софийският военен съд оправда Николай Цонев по всички обвинения за длъжностни престъпления.

Прокуратурата обяви, че ще протестира оправдателната присъда, а Цонев заяви, че и днес смята, че сключените сделки, за които го обвиняват, са били изгодни за министерството.

Прокуратурата поиска пет години затвор за бившия министър, който е подсъдим за сключването четири неизгодни сделки през 1999 г., когато е бил ръководител на дирекцията "Управление на доставките" в Министерството на отбраната. Обвинителите твърдят, че той е ощетил ведомството с повече от 970 000 лева.

Николай Цонев вече беше оправдан по две обвинения - за това, че е ощетил държавата с 19 млн. лв., разпореждайки се със средства не по предназначението им, и че незаконно е сключил сделка за 8 млн. лв. за купуването на мобилен завод за метални конструкции.

През март се очаква и краят на най-шумния процес срещу него - за предлагане на подкуп, по който подсъдими са и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Цонев бе арестуван на разпети петък (1 април миналата година), а прокуратурата го обяви за "абсолютен престъпник". 

"Надявам се, че българският съд ще вземе правилното решение и на следващото дело", заяви бившият военен министър в понеделник.

В началото на февруари стата ясно, че съдът не може да открие независими експерти, които не са част от Института по криминалистика и криминология на МВР и да извършат две важни експертизи по делото. Според съдията по делото Иван Колев вещите лица се страхуват от натиск от страна МВР.

#1 азът 07.03.2011 в 14:24:49

боцо и цвъцо пак омазаха гащите... неграмотници, щом тоя изпуснаха

#2 MacAllister 07.03.2011 в 16:50:13

Дали са го изпуснали или няма за какво да е обвинен ... ами при тази ситуация човек просто не може да знае. Парадоксалното е, че прокурор вика "ти си абсолютен престъпник" на човек, когото после обвинява в какво? В отвлеченото понятие "неизгодна сделка" по цели три (или не са ли повече?) дела. Ако наистина са неизгодни, за такива сделки има причини, изгоди, които вече наистина вероятно са престъпление - защо тоя прокурорин не си направи труда да ги намери, вместо да завежда обвинения за действия, които и в най-добрия случай могат да се оценят само субективно при това с медиен шум и хъшлашки прояви! Такова поведение е въпиюща безотговорност към задълженията на прокурорската длъжност и не виждам защо тоя човек още бива държан там. Повтарям не защитавм и не обвинявам Цонев, дори и да искам не мога и причината е точно този прокурорчик, който превърна цялата работа в детска градина, за която а) сметката се плаща от нас, б) губи се всякаква идея за истина и лъжа, в) прави се ясен анонс към всеки с престъпни намерения за възможност да се отърве, посредством недъгави обвинения - т.е. познайте кой каква услуга рекламира.

Новините

Най-четените