Партиите на печалба, ако минималната заплата се вдигне

Партиите ще спечелят най-много, ако минималната работна заплата бъде увеличена от 1 юли, става ясно от прегледа на плащанията, обвързани с нея. Над 6.2 млн. лeва повече за партийни субсидии ще трябва да предвиди хазната за догодина, ако заплатата скочи от 240 лева на 270 лева.

Но ако увеличението стане факт в началото на 2012 г., както иска бизнесът, субсидията им на практика ще бъде замразена, тъй като тя се определя по размера й към 30 септември на предходната година. Партиите с над 1% на последните парламентарни избори получават по 5% от минималната работна заплата на спечелен глас.

През 2012 г. ГЕРБ би имал право на над 22.6 млн. лв. годишна сума за издръжка, което е с 2.5 млн. лева повече от сега. Общо издръжката на партиите струва около 50 млн. лева на година.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви твърдо, че от 1 юли минималното заплащане ще се вдигне, тъй като приходите в бюджета вървели добре, макар че това не личи от отчетите на финансите.

Според Борисов за увеличението и свързаните с него разходи хазната трябва да осигури около 20 млн. лева за половин година. От 112 000 работещи на минимална заплата 92 000 са в частния сектор. Сметките са нереалистични, тъй като кабинетът приспада от разходите си очакваните по-големи приходи под формата на осигуровки.

Никой обаче не може да предвиди как ще се държи пазарът на труда при изкуствено наложеното увеличение. За сравнение - след увеличението на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се те намаляха от 263 000 души на към 200 000 през м.г.

Бизнесът вече многократно предупреди, че всяко вдигане на доходите с политическо решение води до редуциране на наети и работни места и на още по-голямо "посивяване" на икономиката.

Допълнителното натоварване за гражданите обаче е сигурно покрай някои такси, обвързани с минималната заплата. Личният лекар ще прибира по 2.70 лв. вместо по 2.40 лв., а денят в болница става от 4.80 - 5.40 лева.

Като се имат предвид честите посещения на пенсионерите при докторите и старото решение на ГЕРБ да ги застави и те да плащат тази такса, на практика това ще изяде обещаното от премиера актуализиране на пенсиите.

Хората ще плащат от джоба си и по-високи осигуровки. Повишава се също таксата, която се прибира за издръжката на обществените радио и телевизия - с 18 ст. Тя е на база регистриран електромер и се променя от 1.44 лв. на 1.62 лв.

По отношение на пенсиите пък продължава да няма едно мнение в кабинета, а три. Въпреки че Борисов обеща индексация, финансовият министър Симеон Дянков е категоричен, че всеки ще получи еднократна добавка в един и същи размер. Тотю Младенов иска сумата да е диференцирана, но Дянков определи вчера това като дискриминация. Той призна, че ведомството му още не е готово с разчетите.

www.segabg.org

 

Новините

Най-четените