БСП се прицели в приходите на всички централи

В началото на следващата седмица представители на няколко парламентарни комисии, НЕК, БЕХ и други ще обсъдят въвеждането на такса върху приходите на всички производители на енергия. Това съобщи в ефира на БНР депутатът от Коалиция за България Явор Кумюрджиев, който е председател на енергийната комисия в НС.

През миналата седмица депутатите гласуваха налагането на такса от 20% върху приходите на ВЕИ централите. Това доведе и до протести на представители на сектора. Те смятат таксата за първа стъпка към национализация.

„Ставките за отделните производители ще са различни в зависимост от финансовата тежест на съответната компания за енергийната система и за обществото", поясни Куюмджиев. Колкото по-голяма е тази тежест, толкова по-висока ще е таксата.

Идеята да се обложат всички има за цел да тушира протеста на представителите на зелените централи, че само производителите на зелена енергия са наказани.

Секторът не е трогнат

Меглена Русенова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация, коментира, че намерението на управляващите да въведат такса и за другите не решава проблема с дискриминацията на зелените централи.

„България вече загуби имидж пред външния свят с въвеждането на таксата за зелената енергия, тя става бананова република в Европа", обяви в събота в предаването "Седмицата" на Дарик радио Кенет Лефковиц, председател на Надзорния съвет на Българската вятърноенерегийна асоциация.

От догодина сме антимонополисти

В началото на 2014 г. управляващите ще представят цялостен пакет с „много антимонополни закони", които ще засегнат банковия и енергийния сектори. Това заяви на среща с партийния актив в столицата лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на „червените".

ДПС също са подкрепили пакета.

"Промените засягат и начина на функциониране на банките, и правата на потребителите, и другите финансови институции, които в много случаи просто заробват хората, и правата на българските производители, които трябва да бъдат защитени, и проблемите в енергетиката, където също господстват монополи и потребителите са почти незащитени", посочи Станишев.

 

#1 pepe 08.12.2013 в 20:13:27

А ето това вече е лош подход. "Уравниловка" му се викаше май. За "зелените" централи, които се дотират косвено имаше основание, има и множество европейски прецеденти /не бяхме само ние тези, дето се хвърлихме с главата напред/, останалите обаче, за които не са дотирани от държавата какво е основанието? И ако има основание да им се удържат талива такси поради завишена изкупна цена, защо им е определена завишената цена от държавната енергийна комисия /при тях няма закон, който да задължава изкупуване на определена цена/? Има ли смисъл да споменавам, че се задават поредните заведени срещу България дела в международни съдилища и арбитражни комисии, които България ще изгуби. И не можеш на всички едновременно да си добро другарче - накрая никой няма да иска да си дружи с теб .

#2 Rowan 09.12.2013 в 00:37:24

От цялата работа разбрах, че Станишев ще рендоса сектор, дето той от своя страна ще окастри редовия гражданин през сметките за тока, та да си попълни раздутия социален бюджет, за да си изхрани електората от мангали и пенсионери.

Новините

Най-четените