Принтирай ми една пържола

Съоснователят на PayPal Питър Тиел не обича да инвестира в нормални неща. Първата му финансова подкрепа бе насочена към либертариански райски остров, след което той плащаше на деца за това да не учат висше, а ето че сега инвестира в 3D отпечатване на месо.

По информация на C|Net, едноименната фондация на Тиел обявила, че ще дари 350 000 долара на стартираща компания на име Modern Meadow, която разработва т.нар. технология на био-отпечатването. Крайната цел на организацията е да може да "печата" сочни свински пържоли.

Технологията ще спестява всички негативни последици за околната среда от отглеждането на добитък

3D отпечатването понастоящем се използва за създаването на обувки, медицински импланти и - за щастие на любителите на оръжията - 22-калиброви пистолети. Наскоро учените започват да експериментират с биопринтирането и в областта на регенеративната медицина. Надеждите са, че ако някой се нуждае от трансплантация на бъбрек в бъдеще, лекарите просто ще могат да отпечатват нов орган.

Очевидно, създаването на месо е много по-лесно от създаването на органи. В молбата за субсидия, подадена от Modern Meadow към Министерството на земеделието на САЩ, компанията посочва, че "понеже месото е тъкан, която се съхранява след смъртта на животното, натрупването на кръвоносни съдове в крайния продукт е много по-маловажно, отколкото при медицинските приложения на технологията". Направо вече можем да си представим колко апетитно изглежда тази био-отпечатана "мъртва животинска тъкан".

Основните целеви групи, към които са се насочили от Modern Meadow, са вегетарианците, които не ядат месо по етически съображения и "кулинарните ърли-адоптъри" - т.е. хората, които ядат неща като "пица-мъфини" и суши с мекици.

Освен това, компанията планира да насочи своята маркетинг кампания и към хората, които не консумират месо поради религиозни ограничения. Всички знаем какво означава това: проектирани от самото начало да бъдат кашер годни за консумация месни продукти. Тъй че производителите на месо за еврейската общност си имат нов конкурент.

Всъщност "отпечатаното" месо няма да е много по-различно от сегашните суровини за колбаси

Първата стъпка на изследователите е "да създадат 3D клетъчни слоеве, създадени от клетки на свиня" и да съединят тези слоеве в обща мускулна тъкан благодарение на електрическа стимулация в биореактор.

Ако всичко върви по план, първото произведено нещо ще бъде "гол животински мускул", който може да бъде смлян и консумиран под формата на наденица, вурстче или хапки - което честно казано не звучи много по-притеснително в сравнение с останалите неща, които обикновено слагат в надениците.

Въпреки че 3D отпечатването на месо все още се намира в ранните си етапи - което отчасти се дължи и на високата цена на технологията - то отдавна е една от мечтите на научната фантастика. Във фантастичената вселена на "Ръката на Орион" например, съществуват т.нар. прилети - животни, които "се отпечатват без никакви кости и често са мариновани". Инвитро месото, което често се нарича фалшимесо, се появява и в романа на Уилям Гибсън "Невромантик" и в оригиналните епизоди на "Стар Трек", където има синтетични пържоли.

Замисълът обаче няма много общо с фантастиката, а с проблемите на изхранването на 7 млрд. души

Макар че 3D-отпечатаното месо не звучи много апетитно, Modern Meadow се опитват да разрешат един много наболял проблем: месото е много ресурсоемко, а хората в развиващите се държави тепърва започват да си изграждат вкус към него.

Според по-ранно проучване от Националния институт за добитък и тревни площи в Япония, произвеждането на 1 кг телешко месо генерира толкова въглероден диоксид, колкото един обикновен европейски автомобил, изминаващ 250 км.

Въпреки това, търсенето на месо нараства постоянно. Според Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) към ООН, през 1961 година обикновеният човек е консумирал средно 21 кг телешко месо. През 2007 тази цифра е нараснала до 40 кг. Ако глобалният апетит за месо не отмре с времето, 3D-отпечатаното свинско на Modern Meadow може да се превърне по-скоро в необходимост, от колкото в поредния каприз.

#1 Тошко от Габрово 20.08.2012 в 13:13:46

....а наскоро някой беше казал, че производството на кило свинско коствало 16 кг пшеница/царевица. 3D- принтер вече има създаден (ТУ Аахен, Германия). В едно предаване бяха показали, как възпроизвежда пластмасов "кейс" за I-Phone 1:1 ! Link: http://www.youtube.com/watch?v=scFc2q5nS20

#2 John Smith 20.08.2012 в 14:35:41

Мене принтер ми не требе, имам 2 прасета на село

#3 Bobby_gBG 20.08.2012 в 15:19:17

И с вкус на пластмаса, както почти всичката храна на запад... Химия до дупка... Ама пък като ще е просто за оцеляване да се нахранят масите...

#4 Тошко от Габрово 20.08.2012 в 15:42:19

Не само на запад. И в България храната вече е омаскарена- салами от 40% соя и30% мазнини, лютеница примешана с картофено пюре, генно оптимирани зеленчуци от братско Тюркие (щото у нас разсипаха производителите). Да не говорим с онзи прословут стандарт за месните продукти "Стара Планина" какъв смях падна. Абе щом по ТВ вървеше реклама "Кремвиршите от МЕСО", то смятайте докъде сме я докарали. Почнаха да ми липсват времената с ходенето на село и пълненето на багажници, претъпканата с домашни компоти маза и други подобни "романтики"...

#5 deowin 20.08.2012 в 18:26:34

>И с вкус на пластмаса Предполагам разбираш от технологиите, които описват, за да имаш такова мнение? Или просто си хейтиш по инерция? Второто ми се струва по-вероятно. >както почти всичката храна на запад Предполагам си ходил 'на запад' и си ял храната им, и затова реши, че не струва? А, или не - не си ходил на запад (нито на изток, север, или юг), но си убеден, че там е гадно, щото няма как да е яко, ако ти не си стъпвал там А всъщност 'на запад' има както евтина, нискокачествена храна, която по-бедните емигранти купуват, и после се оплакват, че доматите имали вкус на пластмаса (ами да, за $2/кило какво очакваш?), така и по-скъпа, но и по-качествена храна. Докато в България по магазините има само първото, и ако искаш качествена храна, трябва да търсиш от частни малки производители, където продуктите са винаги съмнителни и рискът да попаднеш на невероятни боклуци е неприятно висок, защото липсва контрол на качеството. Същото се отнася и до ресторантите в България - ужасяващо ниско качество на храната, но да, евтино е. А скъпите ресторанти са главно скъпи, защото са лъскави, а защото сервират по-добра храна.

#7 Govedo13 21.08.2012 в 14:55:19

3Д прототип принтери има от много време,но сега навлизат явно в индустрията. Би трябвало да заместят към 20% от поточните линии в производството в близките няколко години. Който иска такъв по-малък може лесно и евтино да се сдобие с такъв чрез кикстарътр. Спроред мен няма да им дадат да го довършат понеже ще убие голяма част от животновъдството в Уса,а страните от третият свят ще бъдат сити. За това дори и като страхотна идея ще си остане такава. 3Д принтерите би трябвало да направят потребителските стоки около нас с 30/50% по-евтини но и това няма да стане. Аз мисля че ще бъде като оня пич дето през 70те е предивидил 3 дневна работна седмица заради въвеждането на информационни системи.

#8 deowin 21.08.2012 в 16:51:09

>няма да им дадат да го довършат понеже ще убие голяма част от животновъдството в Уса Абе те и електрическата кола уж нямаше да им дадат да направят заради интересите на нефтодобивните компании..

#9 Faith_in 21.08.2012 в 17:08:03

Отвсякъде станахме дигитални

#10 fALLEN 21.08.2012 в 17:25:05

само дето, принтенето на пластмасов боклук няма нищо общо с "принтенето" на тъкани - пържоли, кюфтета и т.н. само имената съвпадат. а тва принтене на пържоли едва ли ще е скоро...

#11 fALLEN 21.08.2012 в 17:26:23

и им "подарили" 200 бона... "цифра" смешна дори за изследване на по-вкусни дъвки, какво остава за принтене на тъкани. тъпотийка е тва.

#12 deowin 21.08.2012 в 17:41:12

>само дето, принтенето на пластмасов боклук няма нищо общо с "принтенето" на тъкани Ъъъ.. Вземи прочети някоя статия и се образовай. Технологията е една и съща. Даже май в кафето имаше статия по въпроса.

#13 fALLEN 21.08.2012 в 17:50:32

Ъъъ.. Вземи прочети някоя статия и се образовай. Технологията е една и съща. Даже май в кафето имаше статия по въпроса. --- ти си пълен олигофрен, отдавна ми е ясно... технологията била една и съща... манго, вземи се ограмоти. забележи, не казвам, вземи се образовай.

#14 strawsPulledAtRandom 21.08.2012 в 18:33:54

Бачета, аз и преди питах и не получих отговор - как се печата нещо по-различно от пластмаса, евентуално метал? Как се печата месо - нали трябва да се вземат отнякъде протеини най-малкото, дори да не е истинско месо, а само подобие на соев гранулат, който още преди 15-20 години излезе - те откъде идват? Как ще произведем тези прахообразни протеини в достатъчно големи количества, така че да спазим Африка от гладна смърт и в този смисъл, ако ги имаме, каква е разликата с това да си ги забъркаме с малко водица като протеинов шейк, вместо да принтираме подобие на месо? Но, моля, не ми излизайте с твърдението, че технологията била една и съща. Някакви общи принципи може да са еднакви, но "технология" е различно от "принцип".

#15 deowin 21.08.2012 в 18:45:57

straws: http://lmgtfy.com/?q=printing+organs Едно време мързелът означаваше да не ти се копае лозе. В днешно време означава да не ти се натискат 10 клавиша на клавиатурата. Накъде е тръгнало това човечество.. Или ти сериозно очакваше в този форум да има човек, който се занимава с точно тази сфера, адски добре обяснява като за лаици, и е склонен да прекара един час в опити да ти обясни как точно става?

#16 fALLEN 21.08.2012 в 20:11:45

мани свирчо кви ти ги разправя. освен това, свирчо, да "принтиш" (както и да си го представя малооумния ти мозък) протеини и тъкани са две мнооооого далечни неща. многото о-та са като за тебе. метал се принти лесно - топи се на мястото (точката) с лазер. принтенето на клетки/тъкани е съвсем друго нещо и няма нищо общо с принтене на протеини (това на практика са си полимери) или пластмаса... за принтене на органи, тия пачи дето били дали 200 бона за тва да се изследва ръириш ли... , пък изобщо и дума не може да става. поне още 100 години до тая технология предричам аз, като дебил. а аз съм достга тъп, сметай свирчо колко е тъп, че не са му ясни тия тривиализми.

Новините

Най-четените