Плодовете и зеленчуците не предпазват от рак

Доктрината на здравословния живот от години е: яжте повече плодове и зеленчуци, за да избегнете рака. Сега учените откриват, че анти-канцерогенните свойства на подобна диета са - в най-добрия случай - сравнително слаби, .

В едно от най-големите и най-продължителни изследвания на връзката между начина на хранене и смъртоносната болест, учените проучват консумацията на плодове и зеленчуци на почти 400 000 мъже и жени в 10 европейски страни в продължение на почти 9 години, през които те са развили 30 000 случая на рак.

Изследването показва, че яденето на допълнителни 200 г. плодове и зеленчуци всеки ден, еквивалентно на две хранения, намалява опасността от поява на рак с около 4 процента. Откритието потвърждава песимистичната гледна точка на все повече учени от последното десетилетие: защитният ефект на плодовете и зеленчуците срещу рак е много ограничен.

Това е драстичен обрат на позицията от преди 20 години, когато се твърдеше, че рискът от рак намалява с почти 50 процента. Световната здравна организация през 1990 г. препоръча пет пъти консумация от плодове и зеленчуци дневно.

Дали тази препоръка е вече история? Не. Най-новите открития без съмнение са сериозен удар, разрушаващ един от стълбовете на начина на живот, предпазващ от рак. Но все още има сериозни доказателства, че плодовете и зеленчуците помагат за предпазване от сърдечни болести и инфаркт.

В същите групи мъже и жени, които са показали почти нулев ефект от консумацията на плодове и зеленчуци за предпазване от рак, е имало 30 процента по-малко сърдечни болести и инфаркти сред тези, които са ги консумирали пет пъти на ден, в сравнение с тези, които са изяждали по-малко от една и половина порции.

Отделно изследвания са показали, че увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци понижава кръвното налягане, което е основна причина за сърдечните болести.

И все пак как така изследователите са били подведени в продължение на десетилетия? Паоло Бофета от медицинското училище "Маунт Синай" в Ню Йорк, ръководил изследването, публикувано в изданието на Националния институт по рака (JNCI), казва, че други фактори, свързвани с високата консумация на плодове и зеленчуци, например ограниченото потребление на алкохол, спирането на пушенето и по-високите нива на физическа активност "може да са допринесли за по-нисък риск от възникване на рак".

Прекомерният акцент върху плодовете и зеленчуците може да е произлязъл и от начина, по който по-ранните изследвания са били провеждани. Изследванията на контролни групи са в основата на доказателствата, при които диетата на човек с рак се сравнява с тази на човек, който няма рак, но е на същата възраст, от същия пол и други подобни фактори.

Тези изследвания разчитат на спомените на хората какво са яли и зависят от желанието им доброволно да участват в контролна група. По този начин те неволно подбират хора, които имат силен интерес към здравето. Така тенденцията за преувеличаване на предимствата на диетата е била изградена от самото начало.

По-късно, през 90-те години контролните групи са били заменени с перспективни изследвания, в които участниците са били запитвани какво са консумирали през времето, като така са избегнати проблемите с припомнянето на отдавнашни събития - и са следили здравето им, за да видят кой от тях ще развие рак в следващите години.

Резултатите от тези изследвания редовно са били не толкова впечатляващи, като по-ранните. Едно от най-големите сегашни изследвания потвърждава разочароващото заключение, че една ябълка на ден няма вероятност да ви предпази от рак.

Остава възможност конкретни храни да имат превантивни ефекти срещу рака и цялостният ефект от обилна плодово-зеленчукова диета да е по-голям при по-младите хора. В придружаващ изследването редакционен материал в JNCI Уолтър Уилет от Харвардското училище по обществено здраве откроява ликопена, съставка от доматите, за който има "сериозни доказателства", че има защитен ефект срещу рака на простатата. За много други храни, включително боровинки, броколи и ягоди, също се твърди, че имат анти-канцерогенни свойства.

"Резултатите дават още доказателства, че масово увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци няма сериозен ефект при възникването на рак", заключава проф. Уилет. "Подобни действия все пак са оправдани, тъй като намаляват рисковете от сърдечни болести, а допълнително имат и малка полза за потенциално предпазване от рак. Изследванията би трябвало по-старателно да се концентрират върху конкретни плодове и зеленчуци и техните съставки - в по-ранните етапи от живота."

Рейчъл Томпсън, мениджър на научната програма в Световния институт за иследвания на рака, казва: "Това изследване предполага, че ако всички ние ядем две допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден (около 150 г), близо 2,5 процента от случаите на рак могат да бъдат предотвратени. Като се вземе предвид, че има много видове рак, при които няма доказателства консумацията на плодове и зеленчуци да се отразява на риска, не е изненадващо, че цялостният процент е доста нисък. Но за Великобритания това се оказват около 7000 души годишно... сериозна цифра."


 

Новините

Най-четените