Човекът е човек, когато е в анцуг

Чудех се наскоро какво е онова нещо, което ни обединява като нация. Дали е присъщата способност на българина "силно да люби и мрази", когато става дума за политика, футбол и турски сериали, или пък е любовта към шопската салата, саздърмата и бозата?

(Изключвам от сметката "пословичното българско гостоприемство", киселото мляко, ПГР-то и розовото масло, тъй като последните вече са официално обявени за архаизми).
В крайна сметка стигнах до следния извод: Това, което ни обединява като нация, е... анцугът!

Сега ще ви обясня: Анцугът (пише се анцуг, а не анцуНг, за сведение на лИбопитните) не е просто най-разпространената по нашите географски ширини и височини дреха.

Анцугът, драги мои, е философия, психология, статус, социална принадлежност, самочувствие и може би, "дреха, която се използва, когато спортуваме" (така казва чичко Гугъл).

По мои лични наблюдения, всеки втори българин, независимо от възрастта, пола, религиозната принадлежност и сексуалната ориентация, независимо от обстоятелства, климатични условия и надморска височина, държи да бъде облечен с анцуг. По възможност "марков"!

Щото с дънки и всеки знае, ама друго си е да туриш "Найки"-ту и да мяташ крачоли по центъра! И то крачоли с кант! Троен, по възможност (нищо, че може да е "Адибас", важна е концепцията!).

По нашите географски ширини широко наблюдавано е следното необяснимо нАучно явление: анцугът оказва осезаемо психологическо въздействие върху този, който го носи. Нещо като шапката невидимка, ама не съвсем.

Ако шапката невидимка прави приказния герой невидим за околните, то анцугът действа точно обратно - анцугът прави своя притежател видим, забележим, желан дори! Анцугът социализира! Анцугът приобщава!

Ето ви пресен пример: Tъй като преди известно време моята особа поради влюбеност се сроди с една друга особа, родом от Велинград, през месец-два се налага да отскачаме до града на Вела Пеева, Лидия Шулева и Хамлет Йовчев (последният няма нищо общо с интригата между Хорацио и Офелия).

Та разхождам си се аз един есенен ден покрай "Чашата" (последното представлява бетонно чудо, посадено в центъра на Велинград, с неизвестни функции и неясно смислово съдържание) и през няколко метра ме спират разни местни индивиди, за да ми предложат квартира (че даже със закуска и изглед).

Аз търпеливо им обяснявам, че не, благодаря, имам си къде да спя, ама на четвъртия път взе и моето търпение да се изчерпва. Леко раздразнена се прибрах в дома, осигуряващ ми подслон, храна, баня, кабелна телевизия и половин декар слънчев двор с изглед към Милеви скали.

Половинката тъкмо си допиваше кафето с един негов френд от детинство, когато аз влетях като пенсионер към свободна седалка в градския транспорт на Централни хали и с припряна нотка в привидно спокоен гласец споделих недоумението си от количеството квартирни оферти, които получих за има-няма два тигела на мегданя.

Френдът от детинство, понастоящем известен поп в небезизвестно родопско село, ми метна бърз поглед тип "лазерен скенер HP 5100" и веднага диагностицира ситуацията: „Ами как няма да те спират, като си се облякла като туристка!" - сиреч не съм с анцуг

(Ето, видите ли тънкия момент на локалната социализация!). Той, френдът, моля ви се, дори и под расото си ходел с анцуг, щото анцугът е "модерен и универсален". Виж, за последното - примери достатъчно:

По-универсална дреха от анцуга, верно, няма! Човекът е човек, когато е облечен с анцуг. С такова облекло нашенецът може да отиде навред: на кафе, на кино, на училище/в университета, на изпит, на дискотека, на делова среща, на среща с гаджето, на среща на випуска...

Изобщо функционалният синкретизъм на анцуга може да се сравни единствено с ергономичността на неговото обличане. Е, не можем да отречем, че и при анцузите има известни видови разграничения - някои анцузи са официални, други са маркови, трети откровено са си "ментета" отвсякъде, но пък всички си имат едно неоспоримо предимство - не се гладят и не им се късат копчетата (щото индустриалната еволюция е измислила ластика, драги ми Смехурко).

Въпрос на самочувствие и себеуважение е човек да държи в гардероба си поне 2 анцуга! Хем да си ги сменя, като се нацапат, хем да си ги носи по различни поводи!

И задължително е поне единият да бъде с кант! Щото ако денят се познава по сутринта, то анцугът се познава по канта! Няма ли кант - не струва! Един кант - признак на скромност! Два канта - амбиция! Три канта (и нагоре) - завършена личност!

То неслучайно се казва "кант" - на името на Имануел Кант, който под шушляка на своя старонемски анцуг (самата дума е немска - Аnzug) още по време оно проповядвал идеите на трансцеденталния идеализъм.

Но да не се откланяме от темата.

Анцугът, както споменахме, е признак и на социален статус. Не е нужно човек да бъде текстилен инженер, за да разбере кога един анцуг е „марков" и кога не е. Колкото е по-марков и скъп един анцуг, толкова е по "шик" и "куул"!

Освен това явно марката и кантовете не са достатъчен показател, та напоследък се възроди култът към щампите, лъскавите елементи, бродериите, ципчетата, капсите и т.н. на принципа колкото повече - толкова повече! С една дума - анцугът трябва да бъде "гиздав", да се комбинира с ланец, джип, блондинка. Това е то побългареният трансцедентален идеализъм! Анцуг, джапанки и поп-фолк!

И в тази връзка имам следното предложение: да преместим Димитровградския пазар на летище София, та като си тръгват чужденците от милата ни родина, да си взимат за спомен по един анцуг. Марков! С три канта!

#1 turbalan 05.08.2011 в 09:01:58

И аз имам два анцуга, един памучен, един шушляк със светлоотразителен кант. Тоя с канта е с копчета отстрани. А, са, изяж се Тренерка стил, батка

#2 Оня Дето Го Трият 05.08.2011 в 09:33:58

По брой анцузи на глава от населението ще излезем най-спортуващата нация в галактиката

#3 lele male 05.08.2011 в 09:45:35

мдаааа...Аз още си пазя моят от сватбата...

#6 sake 05.08.2011 в 09:46:24

Анцуг като ежедневно облекло не го разбирам,особено с капси дрънкулки и кантове ,пълен кич.Когато спортувам,предпочитам памучен,едноцветен-черен,но да се разхождам по улиците или кафенетата по анцуг-не,благодаря. Нека да не бъда социализиран човек.

#7 Nikoj Nqkoj1 05.08.2011 в 09:56:46

само да допълня, че по брой продадени бухалки през 90-те години излиза че сме най-играещата нация бейзбол. Нищо че са продадени 5000 бухалки, 2 топки и 1 ръкавица за бейзбол.

#9 lele male 05.08.2011 в 10:10:41

И само да добавя - хубава статия - добре написана и с чувство за хумор А относно "трите канта" - тази марка е доста известна и моето семейство определено я уважаваме... Та идеята ми беше, че може да ни съдят /нас българите/, за предлагането на трите канта, за туй по-добре да са четири канта. Все пак трябва да сме над трите канта. Но понеже е криза, наистина по-добре да останат три - ама трицветни

#10 sake 05.08.2011 в 10:11:30

-Един анцуг ,моля. -Ежедневен или за сватба? -За погребение,ако обичате!

#11 veselavesela 05.08.2011 в 10:12:00

Мда, с бавареца, като бонус. Аз пък си слагам рокля с шлейф, като слАзам да изхвърлям боклука.

#12 Чинчифон 05.08.2011 в 10:19:43

Не е моя работа да се занимавам с теми,които владеят съзнанието на будните дами.Създаден по примитивна,груба секс технология,не мога да не се запитам какво е значението на анцуга за най-бедният народ на стара Европа,който е сполетян и от най-висока смъртност?С това не подценявам преоритета на нашите магистрали за Европа,Турция и Мала Азия.Нито тържествената подготовка за празненствата,наречени избори за 35 мил.лева.

#13 strawsPulledAtRandom 05.08.2011 в 10:24:39

Зная, че знаете вица, но ще го пошестя, за да си доставим взаимно удоволствие: --- В магазин за спортни стоки: - Един анцуг, моля. - Какъв - официален или за спорт? --- Защо "пошестя" ли? Защото два пъти го четох под статията на Джулиано отпреди няколко дни, сега го има още два пъти + ироничното копиране на Саке, значи стават 5 дотук, аз съм шести. Ако някой не ме е изпреварил докато пиша този коментар... Защото тогава евентуално ще съм го "поседмил".

#14 Haha 05.08.2011 в 10:40:58

@ veselavesela И с гол гръб ъф корс, пък до бакалията - тежката артилерия - от котюр - http://www.youtube.com/watch?v=5RoWGyvS91I Абе хора, вие не сте добре - аз не знам къде ги виждате тея анцузи - аз лично ги виждам в парка, пред блока и в кварталната бакалия, дето има и масички отстрани (силно казано кафене, ама айде)... Там и аз съм с анцуНг, а тея с панталони с ръбове и рокли с гол гръб - ми липсват... И все си цъкам с език и си викам - ей, пропадна държавата...

#15 veselavesela 05.08.2011 в 10:59:27

@ Хаха Като си поливам китките в градината го давам по - лежерно http://www.youtube.com/watch?v=J7VKhrSmRaU

#19 veselavesela 05.08.2011 в 11:15:56

Грешка http://www.youtube.com/watch?v=TXZ0fWkAghA

#21 Chriss 05.08.2011 в 11:36:21

Егати тъпата статия. Защо някой би се интересувал как се обличат хората? Ще се обличат както им е кеф. Ако искат с анцуг ще идат и на опера - техен си проблем. Докога личният избор на човек ще се обсъжда публично? А си мислим, че комунизмът си отишъл ... ...

#25 My Majesty 05.08.2011 в 12:12:50

Какво е анцуг

Новините

Най-четените