Транзитно към Запада

Мечтае да стане футболист. Черните му очи греят и си личи, че се чувства добре. Докато говори с мен, родителите му се усмихват, но лицата им издават тревога. Семейството е от Афганистан и заедно с двете си деца търси убежище далеч от родината.

Попадат в България с ясното съзнание, че не искат да остават тук. Сега живеят в бежанския център "Враждебна" в София, където всеки ден се събуждат с очакването да получат статут. Всъщност думата "статут" е единствената, която звучи както и на български в напевната им реч на фарси.

Докато разговаряме я използват често и ми дават да разбера, че към статута е насочено цялото им очакване за по-добър живот. Мъжът е монтьор.

Разказва, че в Афганистан е поправял коли. Питам го дали би работил това и тук. Той поклаща глава, не знае. "Липсват ми роднините", някак си отникъде в разговора се включва съпругата му. Изненадва се, когато я питам каква е професията й.

В Афганистан почти няма жена, която да работи. Задължението им е да се грижат за дома и децата. Жената, която е покрила косата си с кърпа, какъвто е обичаят на този народ, се оживява, когато започва да разказва за традициите в Афганистан. Неловко се намества на стола си и свежда очи, когато мъжът и синът й взимат думата, за да доразкажат как се живее в родната им страна.

По-настрани от тях, свенливо криейки лицето си от непознати като нас, е дъщеря им. Отказва да говори, вместо нея разказва баща й. Момичето е учило до 9 клас. Това е достатъчно, отсича бащата, когато го питам дали не е важно да продължи образованието си. Не разбираме каква е мечтата й. Толкова се срамува, че дори напуска стаята...

Харесва ли им тук, в бежанския център?, питам останалите семейства, за които Центърът за развитие на медиите организира среща с експерти от институциите, отговорни за това да им осигурят статут и работа в България.

Тук просто съществуваме, не водим нормален живот, казва друг мъж, който настоява да остане прав, докато разказва съдбата си. Държи да ни се извини, че е попаднал в България.

Просто баржата, в която били натъпкани 60 души, вместо на румънския, стигнала българския бряг. Цялото му семейство сега е настанено във "Враждебна".

И те чакат статут. За да продължат пътуването си ... на Запад. Мъжът ни представя семейството си , което в Афганистан издължал с поправка на обувки. Сега не иска и да чуе да прави същото тук в България.

Помощите, които очаква да получи в Германия, накъдето е повел фамилията си, щели да му стигнат за добър живот. Още повече, че там имало вече цял квартал с негови роднини и сънародници. Не ми вярва, когато му казвам, че през лятото властите в Берлин предупредиха Държавната агенцията за бежанците, че ще върнат в България 3000 бежанци, нелегално влезли в Германия.

Това всъщност е един от големите проблеми, които могат да предизвикат истинска криза у нас. Ако действително европейските страни, в които нелегално са влезли граждани от трети страни, ги върнат у нас, защото са регистрирани като бежанци в България, това ще пренасели бежанските центрове. Сега в тях има доста свободни места.

Причина за това е и съществуващият нелегален трафик на хора през България за Западна Европа, в който има доказателства, че участват дори и български полицаи. Нелегално преминалите не попадат в никакви регистри на българска територия, така че дори да се установи, че са минали през България, трудно могат да бъдат върнати у нас.

Маршрутите за трафик са три - един от южната до северната граница при Видин и два през западната бразда. По тези маршрути има нелегални квартири, в които бежанците се събират на групи и се извеждат заедно срещу солидни суми, които напоследък достигат до 2500 евро на човек.

Колкото по-голяма е фамилията, толкова по-големи са отстъпките, които правят трафикантите. За да се качи с цялото си семейство на корабчето, мъжът от Афганистан е платил 8000 евро с ясното съзнание, че рискува своя и техния живот. Много се надява, че мъжете на двете му дъщери ще се приберат днес с добра новина - отишли са на интервю за получаване на статут.

Ако това се случи, е възможно фамилията да се раздели. Мъжете да заминат и да бъдат последвани от другите, когато и те получат заветния документ. Впрочем, именно различните срокове, в които се дава статут на бежанец или хуманитарен статут, е причината, поради която бащите с някои от децата заминават, а жените им с другата част от семейството остават.

От вчера си имаме ново бебе, почти бащински прозвучава комендантът на "Враждебна" Иван Пенков. В момента на нашето посещение в центъра пристига линейка - извикана е за три годишно момиченце, което е преместено от друг център, заради по-добрите условия във "Враждебна".

Тук е топло, вложените европейски средства са осигурили комфорт, за който мнозина от обитателите в този софийски квартал могат да мечтаят. Коридорите са едновременно сушилня и изложбена зала - навсякъде има пране и детски рисунки. В тях си личи копнежът - за щастието и за свободата, за която майките разказват на децата си вместо приказка вечер.

Из коридорите на бежанския център във Враждебна са разпръснати парченца съдби, които тук на българска почва се подреждат в една пъстра картина. Картина на голямата мечта за един по-добър живот.

#1 Citizen X 07.11.2014 в 08:46:45

Помощи и баклава...

#2 AlahAkbar 07.11.2014 в 11:46:34

И те чакат статут. За да продължат пътуването си ... на Запад. Мъжът ни представя семейството си , което в Афганистан издължал с поправка на обувки. Сега не иска и да чуе да прави същото тук в България. Помощите, които очаква да получи в Германия, накъдето е повел фамилията си, щели да му стигнат за добър живот. Още повече, че там имало вече цял квартал с негови роднини и сънародници.

#3 vanko 07.11.2014 в 12:54:20

"Харесва ли им тук, в бежанския център?" ... Мислех да тегля една... "определяща реплика", но в последния момент се спрях - защо да обиждам патките, като нямат нищо общо с темата.

#4 dedo adji 07.11.2014 в 15:32:43

"Харесва ли им тук в бежанския център?" Не им харесва. Искат минимум тризвезден хотел. Най-после една балансирана статия за т. нар. бежанци. НЕ СА БЕЖАНЦИ А ИМИГРАНТИ. Случайно ли ги няма дежурните човеколюбци да леят крокодилски сълзи за хуманитарната трагедия? Ама как да се покажат, като черно на бяло пише, че Хасан и Осман не искат да си упражняват професиите у нас и гледат на България само като транзитна спирка към Германия и скандинавия. Само, дето там не ги чакат с хляб и сол а ще ги изритат обратно. Транзитът, по принцип е печеливша дейност. В историята са известни много транзитни точки, които са богатеели от него. Да ама тази измет не иска да си плаща за транзита. Нищо, че плаща хиляди на каналджии. После пищи до Бога, Брюксел и Страсбург, че тези лоши българи не им осигуряват тризвезден хотел със шведска маса. И хуманна християнска(?) европа бърза да нахока тъмните балкански субекти. На това французите казват "Ай сиктир, моля ви се!"

#6 Verche 09.01.2015 в 13:42:15

Още на границата ги товарят обратно и хайде, кой от къде е... не искал да работи като обущар, иска социални помощи в друга страна... Толкова ли са плиткоумни политиците, не виждат ли какво се случва... Не ограда, а и ток по нея трябва.

Новините

Най-четените