Ахилесовата уста на Бойко Борисов се отвори и в Прага

В чужбина премиерът Бойко Борисов, този човек с ахилесова уста, затруднява събеседници и преводачи по два начина - като съобщава или с говор, или с манталитет непреводими неща. В Германия той приложи първия с култовото "шменти капели".

В Прага опита с втория, като предложи на европейските държави да въведат български пенсии и заплати, за да решат проблемите си. Тук преводачите не са имали проблем, но дали финансовият съвет е прозвучал на европейците по-сериозно от шменти капели, е силно съмнително. Като говорим за преводачи...

Човекът бил доверен преводач на много високо равнище, но вече пенсионер, пък и годината беше след 1989-а, та разказваше спокойно весели случки от ония времена. Превеждал на Пенчо Кубадински на едно сафари в африканска държава. То било съчетано и с официално посещение, тъй че имало и прием. Пенчо Кубадински ял и пил на този прием в такива количества, че се наложило по едно време да тича навън и да върне обратно част от храната и напитките.

Преводачът, човек за всичко, изтичал с него. Поосвободил стомаха си, Кубадински тръгнал обратно към залата. А на входа - нещо като гвардейци в африкански вариант. Спрял се Кубадински пред тях и решил да ги информира за състоянието и разкаянието си. "Превеждай" - казал. "Момчетааа, да знаете от мен, гъз глава затрива."

Това африканско отклонение нямаше да си струва, ако Бойко Борисов не каза точно същото на европейските лидери от Прага: Колегиии, от мен да знаете - гъз глава затрива.

Тогава оня преводач разправяше, че като се върнал в България, направил сред колегите си конкурс за превод на изисканата българска поговорка. Почвам да си мисля, че Бойко Борисов е намерил записките от онзи конкурс и му е харесало следното предложение: намалете заплатите и пенсиите си колкото българските.

В Прага българският премиер, верен на себе си, можеше да каже: "Няма шест, няма пет (или: няма тън-мън) в тая работа с кризата" и това щеше да е непреводимо. Той обаче разнообрази с манталитетно непреводимо, неразбираемо за европейската публика предложение.

Същата тази публика плати за влизането на България в Европейския съюз.

България също плати - заради мечтата да има европейски заплати. После се оказа, че е трябвало да мечтаем за европейски цени, защото нашите ги надскочиха, но това е друг въпрос. Европейската публика плати за финансирането на проекти у нас, парите от които се крадат от хора, за които Европа пита защо не са в затвора.

Нашата публика, от своя страна, плаща вноска в Европейския съюз, за да имаме право да ползваме фондовете, които не можем да ползваме заради некадърността и корумпираността на хора, които пък издържаме с данъците си. В един момент кризата дойде и всички публики паднахме на земята. Европейските държави паднаха от високо и затова се удариха по-силно. Ние бяхме на най-ниското, затова се натъртихме по-леко, а синините по бюджетния ни дефицит са малко в сравнение с ония, които се изръсиха от върха.

Стойте си на ниско, защото боли по-малко при падане - това всъщност предложи Бойко Борисов на колегите си. Само че те не са в състояние да проумеят такъв сигнал по няколко причини.

Първо: В ЕС държавите са се обединили, за да си помагат една на друга да отиват и да се задържат високо. Второ: Работата на България в този съюз е да се стреми нагоре към другите, а не да ги дърпа надолу. Трето: Съветът на нашия премиер щеше да бъде, може би, не толкова комичен, ако не идваше от страна с нисък растеж и висока корупция.

Нашите ниски заплати и пенсии са по причини, които не могат да бъдат причини в добрите държави. Да опаковаш нашенския фарс и да го предложиш като гаранция за европейска трагедия - е, няма кой да купи такава стока.

В Прага Бойко Борисов се случи в разположение на духа, в което мразеше високите европейски заплати и пенсии, но пък обичаше чешкия ЧЕЗ, въпреки че ние си мислехме ден преди това, че е точно обратното. ЧЕЗ ненадейно се били оправили и вече няма да ги национализираме. Вече ще национализираме други неща, и то без съд - имущество. Точно тези неща в Чехия трябва да се приказват по-внимателно. Чехите знаят какво е социализъм и лесно го надушват.

Чехите обаче не знаят, че в антикризисната програма на управляващата партия няма нито една конкретна антикризисна мярка, тъй че там могат с чиста съвест да се дават европейски антикризисни съвети.

Едно е да раздаваш предложения на сънародниците си да садят картофи и на студентите да стават овчари, друго е да поучаваш Европа с какви пенсии и заплати да преживява. С първото показваш, че си постигнал равнището си на некомпетентност в национален мащаб, с второто доказваш същото в континентален. Това се случва или когато няма кой да ти каже истината за самия теб и за нещата, или не си в състояние да чуеш тези, които я казват. Да я разбереш?! Или може би - да я запомниш?

Що се отнася до онова нещо, което колкото е по-малко, толкова по-трудно се скрива... Умът, разбира се.

Segabg.com

#1 Чинчифон 07.10.2011 в 10:43:41

Статията е точна като снайпер!Не мога да не се поклоня и пред избраното заглавие.Съжалявам само,че устата на Борисов е болното му място така,както е било сухожилието на Ахил.Но Ахил,за разлика от Бойко,е бил най-храбрия, най-силният и красивият тесалийски герой,участвал в Троянската война.А не като нашият триизмерен джип за магистрално ленторязане.

#2 Чочо Енчев 07.10.2011 в 10:48:31

Определено Бойко осъзнато или не се старае да предизвика съдбата за да има оправдателна теория за сгромолясването си. При него е ясно, че егото е над всичко. Той е като хората, които се напиват, шофират, сбиват се и после си имат теория: Ето на, напих се, взеха ми книжката, потроших колата и сега не мога да си върша работата, за това се провалиха. Почти винаги такива хора са се провалили преди това, но предизвиквайки съдбата имат оправдание. ВИНАТА НЕ Е ТЯХНА - ТАКА СЕ Е СЛУЧИЛО. Помислете и се огледайте, всички имаме такива познати. Опитайте да разгадаете глупостите на Борисов в този аспект и пъзелът се подрежда... ----5. Единственото разумно отношение към политиците и чалгата е да се смееш до сълзи.--- www.ChochoEnchev.com

#3 Ближи си сладоледа 07.10.2011 в 13:08:05

И при Борисов, както и при Цветанов, когато си отвори устата "резултата надминава очакванията" както пишеше на една тоалетна. П.П. Цитирам в оригинал: "Уважаеми колеги, независимо от поставените цели и постигнатите резултати, пускайте водата! Ако резултатите надминават очакванията Ви , използвайте четката!"

#4 My Majesty 07.10.2011 в 14:38:12

Не само устата му е ахилесова, мозъкът също.

#6 Rowan 07.10.2011 в 16:56:59

Ахил е бил педераст..."Ахилесовата уста..." ^^

#7 шщд 07.10.2011 в 19:39:39

Добре,че първо чета кой е автора на статията и от коя медия. Та точно тази не я четох и май добре съм направил. Гледам под нея веднага се появили всичси полиглоти и логопеди в България. Скриите си нереализираните профилчета из други форуми.

#8 Мина 07.10.2011 в 19:52:24

Е това много ме изкефи! " триизмерен джип за магистрално ленторязане."

#11 Krasi 07.10.2011 в 23:14:55

България ще се оправи само ако стане военно положение,както едно време в Чили и Южна Корея.Крадците и мутрите в затворите.

#13 tytyrytka 08.10.2011 в 14:05:55

да, бат Бойко не е минал през факултета на МИО, но дори и да беше, то отвътре каквото му идва, не може да го спре! ама много се дразня като чуя че не било достатъчно 'елегантно' или ' меко' казано на високо ниво нашите български поговорки или игра на думи, като шменти-капели, не виждам също така особена разлика в това да се раздават предложения на сънародниците си да садят картофи и на студентите да стават овчари, и да поучаваш Европа с какви пенсии и заплати да преживява. Те Европейците да не би да не ядат, спат или с*рат, че да са по-различни от нас, българите? така че, който е достатъно мъдър, ще прозре в политическия сарказъм на ББ. Браво огне-борецо наш! по-добре в устата на хората, отколкото в краката им.

#14 Alexy 08.10.2011 в 18:09:43

Оххх, "...по-добре в устата на хората, отколкото в краката им...", ами дайте да го сложим и в краката, сега е моментът, избори идат. Статията я прочетох в хартиения вариант на вестника и съжалих, че го затрих някъде, много е силна, исках да я давам и на други да я четат и да я обсъждаме после. Радвам се, че се появи и тук. Много ме е срам пред чехите. То, не, че всички не си ни знаят какви сме, ама когато толкова дебелашко ни излагат нашите мили родни избранници се вбесявам. На тези, дето все още гласуват и ги величаят. На това, че са маса. На това, че се чувствам малцинство в собствената си страна. Искам да живея в Прага, ама да съм пражанин, не българин там...

Новините

Най-четените