Б.Б. (Бивш-Бъдещ)

Само Т. Живков досега е слизал от политическата сцена толкова светкавично колкото Б. Борисов. Докато първият обаче наистина си отиде, то вторият остава. Борисов не е падал от власт - той просто е в отпуска до 13 май.

На 13 май Бойко Борисов отново ще бъде на работа. Това не са изводи от социологически изследвания, а от събитията в последния месец.

Резултатът от тях е следният: правителството падна от власт без да са го бутали и сега Цветанов и Борисов обикалят страната под двойна закрила - тази на НСО и тази на Изборния кодекс, който ГЕРБ им осигури. Ще се впуснат в една предизборна напревара, която в честния си законен вид изисква стотици хиляди за медийно отразяване, а в нечестния си вид просто попътни медии - две посоки, в които именно ГЕРБ е безспорният лидер. Накрая ще се явят и на избори, в които ГЕРБ ще председателства 30 РИК от 31 възможни.

Само Тодор Живков досега е слизал от политическата сцена толкова светкавично, колкото Борисов - Живков с безпомощен вид, а Борисов - с ядосан. Но и двамата се оттеглиха с едно и също покорство, сякаш са били пометени от по-висша воля. Само че Живков наистина си отиде, а Борисов ще остане.

Следите остават

Миналата седмица той „възкръсна" на предизборния терен в Ловеч. Яви се там заедно с неразделния Цветанов, придружен от същата държавна охрана. Двамата обиколиха сградите, ремонтирани или построени с пари от държавния бюджет и обясниха на хората, че те лично са им ги построили. Това не е нов подход, те управляваха така близо четири години: от първо лице единствено число - това на Борисов, който сякаш лично притежаваше и ДДС, и асфалта, и акваторията и минималната пенсия.

Всъщност, в тази ловешка новина има и трети участник - Мирослав Найденов, бившият министър на земеделието. Девет дни по-късно, когато Найденов стана обвиняем, той от № 3 в кабинета просто изпадна от класацията, а ГЕРБ обяви, че няма да го включва в листите.

Това, че Бойко Борисов не обсъжда подробности по скандалите, в които е опакован, а просто се разделя с виновника (сякаш не носи отговорност за него), също не е ново. Той говори в първо лице само за активи. Никога не му се е случвало да притежава земетресение или корупция, да кажем. За пасивите той говори в трето лице.

Наръчник за връщане на власт

Всичко това е добре известно, но напоследък се нуждае от напомняне. Просто Борисов толкова стремително изчезна от екрана, който обитаваше, че остави за себе си спомен, не по-устойчив от този за някой досаден вирус. Сега на екрана се виждат млади експерти с отговорен вид и образована реч, чиято функция е сведена дотам да удържат страната от разпад до 12 май. Само че този временен екип все повече се схваща като нормалност, която е в реда на нещата. Това е грешка. В реалността по-дълготрайното присъствие е това на Борисов и Цветанов. Не ги дават по телевизията само временно - докато имат друга работа. Трябва да си подготвят изборите.

Според социоложката Мира Радева в момента за ГЕРБ са готови да гласуват 30 на сто от избирателите, а за втората сила БСП - 16 на сто. Сензационното изследване сочи драстична преднина на ГЕРБ и беше представено като поръчка на французи и американци, за което е в течение американското посолство. Междувременно американското посолство отрече да има нещо общо с изследването, а самата Радева отказа да посочи поименно поръчителя на изследването.

Според новия Изборен кодекс социолозите са длъжни да посочват кой им е поръчал и платил изследването, което обявяват по време на предизборна кампания. Радева няма право да откаже да ги назове, журналистите не бива да я оставят да се измъкне, а ЦИК трябва веднага да реагира. Само че за тази цел е нужно нещо фундаментално: познаване и спазване на закона, постоянен интерес към промените в законодателството и активна позиция по тях. С една дума: доверие в правилата. Нещо, което ГЕРБ така успешно доразруши, че да може безпроблемно да се върне върху руините.

DW.de

#1 Антикомунист 30.03.2013 в 11:10:32

Ами надявам се написаното в статията да е вярно. Та по темата - треперите ли комунисти? Бойко си идва,пак ще ви яздим червени гниди.

#2 Профилът е закрит 30.03.2013 в 12:20:03

Покъртително е, да четеш как един анти- комунист вижда в Буда, масажора на Тодор Живков, месията който ще преобърне статуквото установено от БКП-естаблишмънта. Говорим за Буда, човек който не се раздели с партийната книжка, баща му и дядо му (които не споменава) са милиционери, самият той- СЪЩО. Както наивно си признава, искал е да стане милиционер, но не го пуснали и станал пожарникар. Те така пускаха в Симеоново. Антикомуниста ще ми обясни, как един антикомунист кандидатства във Висшата специална школа „Георги Димитров“ на МВР в Симеоново, във факултет „Държавна сигурност“ Говорим за антикомунистическия кабинет на Буда, съставен от децата на БКП министри, дипломати и прочие. ГЕРБ, смес от червена аристокрация, ДС кадри и прости работническо партийни секретарки издигнали се до председател на НС. Говорим за Буда, партньорът на карти на червените руски олигарси (Златев) и руските тъмни финанси (ТИМ). Та какво точно ще наритва Буда, "антикомунисте"?!

#3 pueblo 30.03.2013 в 13:24:55

като нищо!!!! селянията в бг-то е на мода милиционерско-мутренския матрял е на ниво,повече от всякога..... хак да ви е

#5 larry 30.03.2013 в 17:27:09

Не ми стана ясно,за какво беше цялата статия.Може би за стягане на редиците на симпатизантите на други формации - явно е нужно периодично да им се напомня,кой е врагът.Иначе се отпускат.

#6 Банкянския тиквоч 30.03.2013 в 18:34:37

Интересна статия. От независима, или поне в сравнение с дилянпеевските, пъпковите, комунистическите, герберските и всички останали такива. Ама то май други и не останаха. Не знам Бойко къде ще си мисли (или по-точно му се иска) да се връща, щото там сега е заето - специално в неговия стол е човек, който видимо е като Аинщайн спрямо генерал заешко сърце.

#8 Сульо 30.03.2013 в 23:22:07

Толкова прозрачни станаха webcafe със своите политически пристрастия,че ще гласувам за всеки който ги дразни, а виждам ,че бат' Бойко ги дразни много и ако и да не съм му фен ще му ударя рамо за да се дразнят повече от т.нар. webcafe .Пичове, за да сте малко от малко коректни турете си под логото "Орган на ...." и боядисайте логото си в цвета му. ТАка и така с е виждат пристрастията ви поне да си личи и от логото. В крайна сметка по закон всички, които се опитават да информират трябва да им се знаят собствениците и политическите пристрастия - питайте СЕМ или по добре народа.

#9 vds 31.03.2013 в 10:22:52

Да избираш между ГЕРБ и БСП е все едно да избираш между вкиснато и прокиснато ядене. И едното развалено, и другото също. Как да ги яде човек?! Не, мерси, нито ГЕРБ с ББ, Цв.ЦВ, Дянков, Манков и т.н., нито БСП с Орешарски или без, нито Куневица, нито Доган/Местан и т.н Колкото и безсмислено да звучи, този път ще си избера една партия, за която да гласувам "ЗА". Може да вземат 1 %, но моят глас този път ще е "ЗА", а не избор между вкиснато и прокиснато.

#10 don Pozo 31.03.2013 в 10:55:08

Не, няма грешка. Просто електората е на това ниво. Българинът е и тъп и прост. Какво искаш от миячи на чинии. Фактът, че някой си е сложил ник "анти" доказва това.Нормално е да си ЗА нещо или някаква идея. Антито доказва липса на сиво вещество.

#11 mitko 31.03.2013 в 10:55:48

vds Много добре звучи намерението да се гласува "за". Що не кажеш коя е тая партия дето не е вкиснала и прокиснала, та да се поучим и ние - тъпите. Щото, да си кажа право, аз не виждам такава партия от старите, пък за новите - хич! Колкото до статията - много е елементарно да се сравнява бат'Бойко с байТошо. Вярно е, приличат си по "семплия" изказ, по народняшката грубоватост и т.н., но дотук. Бай Тошо, за тези, които имат къса памет, беше изцяло продукт на "нерушимата българо-съветска дружба".И също толкова ненарушим беше авторитетът му - а посмее някой да се обади, а жална му майка, и на него и на поколението. Бат' Бойко не се притеснява да става за смях, такъв си е човека, което понякога даже се харесва. Кой ли не си избърса г... с него, какъв ли не го наричат, агент го изкараха (то като се огледаш, това май не е срамно за нашите политици - особено за ония с фесовете), тиква бил, прост бил.Така е, но се опита да работи и да прави независима (донякъде) политика.И това му изяде главата. Все пак, при всичката боза, която се получава в момента, не виждам за кого другиго може да се гласува.

#12 vds 31.03.2013 в 12:07:04

До mitko Далеч съм от идеята да агитирам за когото и да е, или за която и да е партия. Затова не казвам име и използвам бъдеще време - ще гласувам. Нека всеки сам си направи своя избор. За мен ГЕРБ и БСП са едно и също, разликата им е само в нивото. БСП докараха държавата до колапс, ама и ГЕРБ направиха същото. Това, че са сменяли министри, че признавали грешки щеше да има значение, ако поне малко бяха започнали реформи, бяха мръднали от кота нула, да тръгне здравеопазването и образованието, да се раздвижи потреблението, бизнесът да не изнемогва. Хъшлашкият начин на говорене на Борисов не ме дразнеше, но се сега изпитвам истинско облекчение като слушам служебния премиер.

#13 стомана 31.03.2013 в 12:29:34

Хората трябва да почнат да гласуват за нови партии като "Глас народен" на Светльо Витков...Така лека-полека ще смениме застоялата и болна кръв в Народното събрание...със здрава.

#14 Svelini 31.03.2013 в 14:33:08

Татяна Ваксберг, както винаги е безкрайно права. ББ ще се върне във властта, защото, както вчера прочетох едва 18% от българите четат, каквото и да било-от жълти вестници до сериозна литература. Избирателите на ББ гледат най-вече телевизия от която герберите не слизат. По него въздишат позастарели лелки, за които ББ е някакъв идеал за мъж, необразовани и малко образовани хора на които казва, че и той е прост като тях. Логично възниква въпросът къде са останалите и пак ли тази нагла мутренско- милиционерска шайка ще ни управлява.

#16 King 01.04.2013 в 06:38:50

Към автора: Добре, свинчуго мръсна, елементарна, еврейска! Какъв ти е шибания проблем с Герб и Бойко? По вашата лайноядска логика не трябва да се прави нищо, ебати! Дойче веле, длъжност - едач на лайна !! Евалла, не знам как можеш да се събуждаш сутрин и да се поглеждаш в огледалото с тази професия ден след ден, не е истина просто, надявам се поне да не осъзнаваш колко жалка картинка си !! Това е което ти еврейска свиньо правиш в живота - ядеш лайна за пари. И искаш да повярваме, че яденето на лайна е много по доблестно занимание от развитието на инфраструктурата и санирането на сгради в БГ !! Не е истина просто докъде си позволявате да стигате, не е истина !! Кажи ми едно полезно нещо, което си направила в говняния си животец, искам да знам, ако има такива ще ти се извиния, но чувството ми, че няма е много силно !! Енаф из енаф, ю ноу, просто преминахте всички разумни и неразумни граници !! п.с. Бичкия, очаквам подкрепа на изборите братле, секцията ще е в църквата на Сове, събрали сме подписи, всичко, очакваме поне 90% победа за Герб при нас !!! Не слушай тези лайнояди какво разправят, ходя си в БГ всяко лято за по месец и виждам, че се работи яко, както никога досега.

#17 King 01.04.2013 в 06:50:00

Такеши, разбирателю, лесно се обобщава, че всички били комунисти, или деца и внуци на такива. А защо, защо е така? Задавал ли си си въпроса? Ами просто защото през 1989 други кадри не е имало, приятелю, а оттогава досега са минали само 24 години !! Разбира се, че всички млади политици, които излизат на сцената в последните 10 години, ще са свързани с комунистите по някакъв начин, и това ще е така поне още няколко поколения !! Кадрите просто няма откъде да дойдат, това е. И като стана въпрос за кадри напоследък покрай това сваляне на правителството гледам доста БГ телевизия и трябва да ти кажа, че имаме крещяща нужда от такива!! Не е истина какви лумпени и политически трупове влизат в ефир, потресен и огорчен съм !! Мислим се за много умни, интелигентни, тогава защо нямаме кадри в политиката? Мъчително е просто да се следи политическия живот в БГ, надявам се Боко Тиквата да спечели отново, просто защото процента на усвоените фондове му е доста по добър от останалите мърши, това е !! Отговарям предварително на всеки, който има някакви претенции към посланието в предишния ми коментар !!!

#19 niemen 01.04.2013 в 10:16:08

King, да гледаш България от Канада е почти същото като да гледаш грозна жена от 100 метра. Изглежда добре, но като я погледнеш от 1 метър, изглежда точно на нещо, което е по-добре да гледаш от 100 метра.

Новините

Най-четените