Как педофилията разруши британската гордост

Най-новата история на Великобритания познава немалко случаи, когато по обвинения в педофилия са били проведени сериозни разследвания в продължение на 10-20 години, стигащи до разкопки около частни домове, домове за деца и приюти, но често завършващи като... експедиции в нищото.

Подобен род скандали отвличат вниманието от непрекъснатите тревоги за насъщния и начина, по който държавата харчи парите на данъкоплатците.

Предвид най-пресния скандал на Острова, очевидно трябва да се подготвим за дълъг и омерзителен "лов на вещици", чиито мащаби и последствия е трудно да се предвидят - макар и днес вече да сме подминали етапа "заговор във висшите ешелони на властта", а шефът на най-голямата медийна корпорация в света е подал оставка, след като изкара на този пост едва 2 месеца.

Откъде тръгна

Скандалът избухна след като по телевизия ITV1 беше пусната документалната поредица Exposure: The Other Side of Jimmy Savile, за бившия водещ на развлекателните детски програми на BBC. Във филма Савил, починал на преклонна възраст през 2011 г., беше обвинен в множество актове на развращаване на малолетни през 1960-1980 г., в това число в сградата на самата корпорация BBC, а също и в медицински учреждения от националната система за здравеопазване NHS и в приюти за деца.

Веднага след предаването в полицията започват да валят обаждания от предполагаеми жертви на педофила, сред които бивши пациенти на детски болници и ученици от различни приюти. Само за месец броят на случаите, подлежащи на разследване, по данни на полицията, достига 300, а според британската преса - 900.

Правителството назначава две независими допълнителни разследвания на историята с приюта Bryn Estyn в Северен Уелс. Макар че през 1992-2000 г. там вече е било проведено официално разследване, в рамките на което са били осъдени неколцина - за сексуално и физическо насилие над деца.

Извън правните аспекти, британското общество от няколко седмици с пяна на уста обсъжда въпроса за етиката и нравите, царящи в BBC и системата на здравеопазването. Не просто дискутира, а изисква отговор от виновниците, след като стана ясно, че още през 2011 г. журналисти от BBC са разследвали Джими Савил в рамките на програмата Newsnight. Поради неизяснени официално причини, материалът така и не е бил пуснат в ефир.

The Corporation...

През цялото това време на британската обществена медия BBC беше отредена незавидна роля - за първи път в цялата й история. Медийната корпорация, която даже наричат The Corporation, единствена по рода си е истинско отроче на британците, тъй като се финансира пряко от населението благодарение на BBC licenсe, плащан от всеки британец с телевизор.

Благодарение на тази система на финансиране, BBC служи на британския народ, а не на държавата или на частни интереси. Затова и BBC е смятана за абсолютно независима.

В исторически план BBC е обединяваща сила в национален и имперски мащаб, дори произношението на дикторите на BBC се смята за еталон на английския език, което е особено важно във Великобритания с множеството й акценти и езици на народите от империята.

Това е първият национален оператор в света. В края на 1920 г. нейните радиопрограми обхващат 80 на сто от британското население, до 1980 г. на практика BBC е монополист на пазара на телевизионни програми (с изключение на конкурента ITV). До ден днешен обхватът на аудиторията, разнообразието на програмите и качеството на съдържанието на BBC са еталон за висок стандарт не само на Острова, но и в много страни по света.

BBC произвежда огромно количество качествени документални и научно-популярни програми, нейните информационни бюлетини са стандарт за балансирано поднасяне на различни политически мнения и възгледи.

В англоговорящия свят BBC все още е символ на качествена журналистика, а за британците - това е просто национална гордост, и тв компанията, на която те се доверяват най-много. Неслучайно по време на терористичните атаки в Лондон трафикът и рейтингът на BBC достигнаха своя пик, въпреки многото телевизионни и интернет-конкуренти.

Криза на доверието

Затова и разразилата се днес криза на доверие е толкова тежка, както и въпросите, които нацията отправя към BBC. Работата не е в това, че наскоро назначеният - и вече бивш - шеф на BBC Джордж Ентуистъл беше незабавно привикан в парламента, за да отговори публично на въпроси, свързани с отмененото пускане на разследването за Джими Савил в Newsnight.

Проблемът по-скоро е, че натискът на общественото мнение над корпорацията се оказа толкова силен, че много бързо доведе до неправилни решения в ВBC и предизвика доста драматични събития като цяло.

На фона на силната критика относно историята на Джим Савил, по време на същото това предаване Newsnight, на 2 ноември е пуснато интервю със Стивън Месхем, жертва на насилие в приюта Bryn Estyn. Освен това Месхем е свидетел на обвинението в едно предишно разследване на тези събития.

В новото интервю Месхем твърди, че е бил подложен на сексуално насилие от страна на високопоставен държавен служител в управляващото по онова време - и сега също - правителство на Консервативната партия. И макар че в програмата на BBC не са били назовани никакви имена, интернет обществото веднага захапва темата и започват спекулации кого точно е имал предвид Месхем.

Много скоро "обвинителите" посочват лорд Макалпин, бивш министър на финансите в правителството на Маргарет Тачър. В отговор, разбира се, лордът започва съдебно преследване за клевета.

А на 10 ноември Стив Месхем вече признава, че е сгрешил. Той имал предвид друг Макалпин. Или въобще нищо не е имал предвид. Въпреки че Месхем има зад гърба си богата история от лъжливи обвинения в сексуално насилие и последващи изнудвания, както и мошеничества с пари за благотворителност и социални придобивки. Журналистите от редица издания не спестиха тези факти. С други думи, той е ненадежден свидетел и журналистите от BBC Newsnight са били длъжни да го знаят преди да излъчат злополучното предаване.

Почти няма съмнения, че спешното интервю с жертва на насилие е било пуснато от BBC в опит някакси да оправи репутацията си, пострадала от скандала с Джими Савил. Резултатите от това грешно решение вече са известни: незабавна оставка на генералния директор на BBC, който е на тази длъжност от 17 септември, е едва е навлязъл в работата, загуба на стотици хиляди паунди от бюджета на BBC, за да плати т.нар. "златен парашут" - дължимото му обезщетение при напускане, и загубената репутация на лорд Макалпин, за когото ще е на практика невъзможно да измие петното на позорните обвинения от името си.

Всичко това леко и непринудено направи обикновеният английски данъкоплатец, изпаднал в истерия. А историята е далеч от приключване...

#1 buba-2 13.11.2012 в 17:48:48

символът ВВС се обезмисли, когато блеър ги принуди да се наведат по въпроса за обосновката на нападението върху Ирак. Оттам насетне са все надолу, което напълно нормално, когато хората загубят вяра в справедливостта. справка - милата ни татковина.

Новините

Най-четените