"Златната епоха" на турското робство

Петте века османско господство на Балканите са били "златна епоха" за региона, която впрочем можела да се повтори - такава е гледната точка на Анкара. За балканските народи обаче това време си остава "турското иго".

На една конференция в Сараево в края на 2009 г. турският външен министър Давутоглу заяви, че в Сараево от векове съжителстват християнски черкви, синагоги и джамии, което било доказателство за добронамереността и толерантността на османските владетели: "Сараево е истинско чудо, миниатюрно отражение на това наследство. Който разбере Сараево, ще може да разбере цялата османска история".

Също както Хегел символизирал германския манталитет през 19 век, Сараево, като "прототип на османската цивилизация", символизирало възхода на Балканите под турско ръководство. Османските векове били "епоха на успех" за Балканите - която впрочем можела да се повтори, както намекна Давутоглу.

Неоосманизъм в действие

Речта на първия турски дипломат бе посрещната на нож от босненската Сръбска република и от Белград, които обвиниха Давутоглу в "неоосмански" амбиции. Мигновено отново припламна старата балканска дискусия: била ли е османската епоха "златен век" или просто епохата на "турското иго", както е влязла в националната историография на гърци, българи и сърби (а и на преобладаващо мюсюлманските албанци)? Прозрението, че истината е някъде по средата, се налага много бавно.

Естествено, думите на Давутоглу бяха в най-добрия случай недиференцирани - както обикновено, когато политици говорят за история. Така например думата "толерантност" придобива релефност, само ако се разглежда в конкретния исторически контекст. В хода на Реконкистата на Иберийския полуостров или по-късно при освобождаването на завладените от турците земи мюсюлманите са най-безогледно прогонени от там.

В Османската империя обаче евреи и християни, като представители на двете по-стари аврамитски религии, са били толерирани, в известен момент дори целенасочено привличани. Само че често зад тази толерантност са се криели икономически съображения; както например при заселването на опустошения и до голяма степен обезлюден Солун с прогонени от Испания евреи.

Същевременно половинхилядолетното османско господство над Балканите е епоха на систематично онеправдаване ("дискриминация", според днешната терминология) на християни и евреи. Манастири и черкви от камък на практика не могат да се строят повече, а ремонтът им е възможен само с плащането на големи подкупи или "такси". Свидетелските показания на евреи и християни пред съда са невалидни.

А  това, че християнинът е трябвало да слиза от коня, когато срещне мюсюлманин, е било част от една политика на систематични унижения.

Римейк на османското господство?

Това, което превръща исляма на Балканите в истински модел за Европа, е смесицата от османско и хабсбургско влияние, която му оказва въздействие най-вече в Босна. По време на хабсбургското владичество над Босна и Херцеговина (1878-1918) местните мюсюлмани се радват на толерантност, каквато християни и евреи никога не са изживявали по време на османското господство.

Днешната Хабсбургска империя за балканските мюсюлмани е ЕС. Въпреки трусовете, от които е разтърсван, ЕС не е изгубил нищо от притегателната си сила. Това би могло обаче да се промени, предупреди наскоро косовският публицист Ветон Сурой, един от видните политически мислители на Балканите.

Според него безплодният стремеж на албанците към присъединяване към общността би могъл да бъде изместен от една "източна идея". Като двигател на "източната идея" Сурой посочва Турция, която, също така отблъсната от ЕС, можела да се опита да създаде "неоосманска интеграционна зона", включваща онези страни, които навремето са били управлявани от Истанбул.

Засега това не е реалистичен сценарий. Но ако европейската мечта се окаже окончателно фата моргана, тогава нищо чудно поне балканските мюсюлмани да се ориентират един ден надругаде.

http://www.dw-world.de

#2 strawsPulledAtRandom 13.01.2012 в 20:18:21

"...по-късно при освобождаването на завладените от турците земи мюсюлманите са най-безогледно прогонени от там..." -------------- Айде бе Ама навсякъде ли са ги изгонили? Затова ли има толкова "турци" в момента в България, защото са изгонени? Дойче веле да го духат. Опа, май се повтарям

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 14.01.2012 в 00:10:41

Първо, да подчертая, не съм някакъв ксенофоб, имам приятели мюсулмани и общо взето съм против крайния национализъм. Но, Не съм чул да сме клали турци след освобождението. И във връзка с другата статия тук ... предложението в парламента да се извиним разбираш ли, на мюсулманския етнос за насилствената смяна на имената. И за това, че са се били преселили в Турция. Първо, никой не ги е карал насила. Тези, които са си останали тук са си живи и здрави. И пак са си мюсулмани. Джамии не са разрушавани. Някой ще се извини ли на живеещите тук християни за това, че предците им са обезглавявани и набивани на кол, ако не си сменят религията? Вярно е, че историята се пише от победителите, но има неща които няма как да се скрият. Събитията по него време са описани и от чужденци. Срамувам се, когато родните ни политици се държат като путки.

#4 Fedar 14.01.2012 в 00:29:46

"сарацините бяха мъжаги с багородни физиономии, а кръстоноците – грозници и нищожества, които падаха от конете си като чували с картофи. Във филмите за тези събития, направени от европейци е обратно. И би било напълно невероятно ако не е така." Бате, само с филми не става работата, требе си и ген. И хиляда филми да направят турците, няма да променят факта, че болшинството от хората там са грозни, космати, , набити, с широки ханшове, ниски чела, непропорционални криви лица и характерния османски нос. Това не го казвам от "Време Разделно" (където наистина режисьорите бяха подбрали най-грозните български актьори да играят башибозука), а от няколкото ми пътувания в Истанбул. Така че кой висок, кой красив, кой светъл и симетричен, човек може и сам да се увери, ако се пошета насам-натам. Друг въпрос е, че гърците най-малко имат думата по тази тема, защото те дори бият турците по антропологични деформации и антиестетически външен вид.

#7 Iratais 14.01.2012 в 11:18:58

Иване - че ти кажем нещо баце. Он моя милост и той бая пъти в Истанбул по работа беше навремето па и не само тама. Ходил съм и в Смирна и Денизли. Начи оно турчин убав нема. Ни па туркиня. Ако им видиш муцуните преди вечеря нема да вечеряш и после и да спиш нема. Тия са разкривени що там си е практика да се женат първи братовчеди. Това сами турци са ми го казвали. Друго на ръка е че са много топли и сърдечни ора. Аз такива ора не съм срещал друг път. За приятел сичко дават. Но са си грознички. Па от мъжете не мое видиш един здрав прав мъж. Сичко със тумбаци или слаби кат клечки. Ако па видиш рус или светъл със сини очи – он е от наште . Между другото малко ги ебават там тия. Не ги признават баш за турци. Бех свидетел на една такава случка. Сега да ти кажем за норманите кръстоносци. Моя учител по фехтовка казваше за тях, че са излезли при прословутата битка при Адрианопол 500 рицаря със оръженосците срещу десетки хиляди наши и кумани. Наште едвам са ги били и то благодарение на капани. Никога не са се изправяли срещу рицари лице в лице. И сега щи кажа и що. Рицарите са учени от 6-7 годишни да яздат, да стрелят с лък (ако да не е било рицарско) и на фехтовка. Тия са били бойци та дрънкат. Ако искаш прочети за норманския крал Танкред. Когато застава пред мюсулмански град сам на един хълм и започва да се моли, срещу него излизат мисля 5 мюсулмани благородници. Танкред се прекръства и тръгва срещу тях. Убива 4. Другия го гони до вратите на града и го убива преди оня да влезе. Толко за способностите на рицарите. Това са били ора къде цел живот са се учили на занаят – занаята да убиваш. Това къде падат кат чували с картофи мое си го заврът отзаде тия убосници де са ги праили тия филми. Турците като цело немат кой знае кви военни победи що те самите не са кой знае кви бойци. Те са разчитали много на бройка и на дипломация и при второто са били на извънземно ниво. Враговете им са се пречуквали взаимно и те само са ги доубивали един вид. Един средновековен писател от Хърватско пише – само българите са били в състояние от всички балкански народи да спрат турската заплаха, но се учете от тях на какво е способно разделението. И още пише пак тоя - българина е като ударен с боздуган по главата и не помни кой е и каква слава е имал. Бездушен труп . Нещо кат сега . Та толко за турците кат раса и народ. Е например и тия скандинавци кат ги гледам – добре че са прибрали мечовете баце, че щеха да ебат майката на сичко де мърда . Здрава, бяла раса. И кат се сета за турците....па те горките ако и сега се изправат 10 срещу десет скандинавеца па тия последните на пюре ше ги направат.

#8 Rodrigo Diaz de Vivar 14.01.2012 в 11:26:32

Нямам нищо против, прав си, такива са били времената. Ама не е редно ... те са ни клали и са ни набивали на колове, което оправдаваме с "такива са били времената", а ние видиш ли трябва горещо да им се извиним, че сме им унищожили паспортите, че даже и медицинските картони. И в това ме убеждава от снимката, Лютви Местан, известен като агент Павел в III управление, 11 отдел, 7 отделение на I главно управление на ДС. И какво значи да не се вторачваме в миналото? В кое минало? В далечното? В близкото? Кое минало е далечно и кое близко? Защо да не се вторачваме в далечното, а да го правим в близкото, каквото правят нашите управляващи. Правилата трябва да се прилагат еднакво. Иначе не са правила, а изключения. А с изключения държава не се прави.

#10 Мина 14.01.2012 в 14:24:37

Османската империя е била определено златна епоха... за Турция! Не и за християнските народи в пределите й. Да не се бърка с Британската империя...

#11 YOLE 14.01.2012 в 15:09:03

Иване , моля те , не споменавай повече под такива теми думата мразя .

#12 strawsPulledAtRandom 14.01.2012 в 15:15:36

Иване, никой не призовава към омраза. Призоваваме да не се изчанчва историята - конкретно за това, дето били гонени турците от освободените земи - алоуууууу, дойче веле, да ви го отпоря в .... да ви отпоря листа от учебника имам предвид, та да ви до подам в... в ръцете, да почетете, имам предвид. Вашта мама... да направи един тиквеник да почерпи като дойда да ви понауча на история, тиквеници с тиквеници... са ми се прияли.

#13 Slater 14.01.2012 в 17:06:34

Златна епоха ? за кого всъщност ? за турците - да, но не и за остналите. Някой да напомни на този боклук (как му беше там името: Давидооглу or something) за 1. Еничарството "кръвния данък", 2. Насилствената ислямизация 3.ислямския фанатизъм - балканските народи имаха голям "benefit" от тези фактори. Вижте му самодоволната, тъпа и нагла физиономия.

#15 Voin 14.01.2012 в 18:32:05

strawsPulledAtRandom добре е човек да чете добре, когато коментира, иначе се излага кифладжийски. Не че на мен не ми се случва... Като говорят за изгонването на мюсюлманите специално се казва, че става дума за Иберийският полуостров, т.е. днешни Испания и Португалия.

#17 marsn 15.01.2012 в 12:58:29

Сценарият за България не само, че е реалистичен - той вече се реализира! България е поробена икономически от турски фирми! Турчеещите се в България имат своя етническа партия, която защитава интересите на Турция на българска земя! Турчеещите се в България са с права и привилегии, каквито българите никога не са имали! По БНТ се четат и показват новини на турски език! Четири пъти през деня по БНР на УКВ и на СВ - по програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев", се излъчват едночасови предавания на турски език с турска насоченост! Какво искате още?! Само остава турската армия да навлезе на българска територия!

#18 John Smith 15.01.2012 в 13:24:31

До #13- Какво казваш за кръвният данък ( девширме), че нещо не те разбрах??

#21 strawsPulledAtRandom 16.01.2012 в 10:55:59

Voin, не си прав, много внимателно го прочетох. Ето го откъса: ------------------------------------------ "...В хода на Реконкистата на Иберийския полуостров или по-късно при освобождаването на завладените от турците земи ..." ------------------ "ИЛИ по-късно при..." - тоест не става дума само за Испания (където е имало маври, а не турци), но и за освобождение от турците на земи, при които се изгонвало (хаха?) мюсюлманско население. Не става дума за Северна Африка или Близкия изток, където турците също са владели огромни територии, защото просто там коренното население в голямата си част е мюсюлманско. Очевидно става дума за Балканския полуостров, тоест и за България, която е най-голяма като тертория и население. Затова се възмутих - написано едно към гьотере и обръща на 180 градуса истината, поне по отношение на втората половина на твърдението. За Иберия не знам и не ме интересува, искам втората част на твърдението да е вярно. Все едно да кажа, че Евгени Минчев и авторът на тази статия са гейове, а това със сигурност ще бъде бъде вярно поне в първата си част (според мен и във втората). Полуистини, понякога откровени лъжи - типично за дойче веле.

#22 Чарли Шийн 16.01.2012 в 18:43:51

Факт е, че през средновековието повечето евреи бягат в Османската империя - за да се спасят от преследването и похристиянчването в Западна Европа.

Новините

Най-четените