Оскандалените да се извинят и оттеглят...

Намирам истина във всичко чуто, прочетено и видяно от мен през последната седмица, изречено от политици, журналисти и политолози.

Всеки има своята правда, която добре и аргументирано защитава. (Успявам да открия такава, дори когато дадената личност не ми е симпатична.)

Притеснява ме друго. Не беше показан морал, няма и смирение.
Ставаме свидетели на грозни разпри и опити за манипулативни внушения от страна на тези, които ни представляват и управляват, както и от тези, които анализират - политолози и журналисти.

Обикновените хора, каквито сме повечето от нас, сме създадени така, че да имитираме и идеологизираме. Ние всички сме като едно семейство... Както родителите не бива да се карат пред децата си, за да не дават лош пример, така и избраните лидери на народа не бива да го правят така цинично пред избирателите си.

Всички като че ли търсят Виновния.
Има една мисъл от историята, доказала своята неистинност:
"Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем."

Не е ли вярно тъкмо обратното: Идеята е тази, която създава проблема. Човекът е само нейно оръжие.
Човекът обаче може даде пример. Човекът може да се смири и покае. Човекът може да отстъпи от личните си интереси в името на морала.

Човекът е този, който може да започне промяната с умело, внимателно и балансирано поведение, като на всяка цена избягва екстремностите. Само така ще постигнем духовно и емоционално израстване на обществото ни.

Призовавам Бойко Борисов, както и засегнатите министри и държавни служители да се извинят и оттеглят.
"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат" (Лук. 14:11).

Призовавам останалите партии да се въздържат и да не трупат дивиденти на гърба на партията на Премиера, защото:

"Не съдете, за да не бъдете съдени; защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени" (Мат. 7:1-6).

В по общочовешки план, призовавам сънародниците си да спрат да се асоциират с партии, а вместо това с морал и принципи.

"Пазете се да не ви прелъсти някой" (Мат. 24:4).

Може предстоящите избори да са добър повод за ново начало в политиката - това на морала и баланса!

#1 Rowan 18.01.2011 в 19:57:04

Думичките "морал" и "политика" е безсмислено да се споменават заедно в една статия. Такова нещо няма, никога не е имало и никога няма да има. Не само у нас и по света е така.

#2 vasil111 19.01.2011 в 08:31:32

Красив емоционален текст Марияна, но безкрайно неприложим и безполезен в реалността

#3 boris 19.01.2011 в 09:17:34

..............17 И когато излизаше на път, някой се затече и коленичи пред Него и Го попита: Учителю благи, какво да сторя за да наследя вечен живот? 18 А Исус му рече: Защо Ме наричаш благ? Никой не е благ освен един Бог. 19 Знаеш заповедите: "Не убивай; Не прелюбодействувай; Не кради; Не лъжесвидетелствувай; Не увреждай; Почитай баща си и майка си". 20 А той Му рече: Учителю, всичко това съм опазил от младостта си. 21 А Исус, като го погледна, възлюби го, и му рече: Едно ти не достига; иди продай все що имаш и дай на сиромасите, и ще имаш съкровище на небето; и дойди и Ме следвай. 22 Но лицето му посърна от тая дума и той си отиде наскърбен, защото беше човек с много имот. 23 А Исус се озърна и каза на учениците: Колко мъчно ще влязат в Божието царство ония, които имат богатство! 24 А учениците се смайваха за Неговите думи. Но в отговор Исус пак им каза: Чада, колко е мъчно да влязат в Божието царство ония, които уповават на богатството! 25 По-лесно е камилата да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство. ...........................................

#4 stg 20.01.2011 в 07:23:31

Хайде стига с тоя морал, ако има правилните закони и е налице обществен натиск, слугите на народа ще бъдат принудени да работя, ако тия неща ги няма ще правят това което правят в момента. А да и по добре кадърен мошеник отколкото некадърен идеалист.

Новините

Най-четените