Бордът е като вечерен час за тийнейджър с бушуващи хормони

Валутният борд е най-късметлийското попадение измежду многото недостатъчно осъзнати (или направо хаотични) ходове на българските правителства от 1989-а насам.

С чиста съвест може да се каже, че улучихме джакпота с него. Въобще не ми се мисли какъв батак щеше да бъде българската финансова система - и българската икономика като цяло - ако бордът го нямаше.

То не че сега е слънце, де - но без борд щеше да бъде някакво безумие. Дава ли си някой сметка какви игри щяха да настъпят с обменния курс на лева (даже само това да вземем)? И то не само диктувани от теснопартийните интереси на този, който е на власт тук, а и от външни фактори.

За един Сорос - или някой друг не толкова известен, но също толкова силен фактор на влияние - би било играчка да предизвика (и то неколкократно) хиперинфлация, и да източи неусетно още от и без това разграбената държава.

Политическите апетити на Кремъл към нас щяха да са много по-изострени; международната организирана престъпност щеше да види възможност да превърне България във финансова Ямайка (имам предвид пиратския период на този остров); сума ти съмнителни банки щяха да разкрият клонове у нас. За всичките тия потенциални мераклии валутният борд е като зло куче: може и да не лае, но самият факт, че е вързано там, ги кара да заобикалят.

Бордът е като вечерен час за тийнейджър с бушуващи хормони; като камера с радар на Цариградско шосе; като информация, че в блока живеят предимно военни, всеки от които разполага с лично оръжие. Не че е пълна гаранция срещу идиотщини, но поне ги обезкуражава, вместо да ги насърчава.

А най-хубавото е, че не може да се махне просто ей-тъй. Защото този, който понечи да го маха, трябва да разполага с наистина желязна аргументация.

Да ни е жив и здрав, викам аз. Има още много хляб да изядем, докато дойдем до онази степен на осъзнатост и нормалност (гражданска, политическа и икономическа), при която да можем да го махнем, без това да ни вкара в проблеми.

#1 Чинчифон 16.09.2012 в 10:15:15

Да харесваш борда в същност означава да харесваш принудата.Което пък означава робска психика и бездарни водачи!Бордът е унижение!

#2 pepe 16.09.2012 в 14:13:19

Самоче вече май се превръща в нискокалорична диета за анорексик.

#3 Govedo13 16.09.2012 в 18:41:12

Няма такава тъпа и грешна статия. Борда е система за контрол над суверенитета на държавите. Толкова вреден е колкото световната банка, европейската централна банка и американския фед. Всички те са части от една система която гарантира,че света се и ще се управлява от шепа хора.

#4 Svelini 16.09.2012 в 21:40:07

Основното, което автора казва се намира в последния абзац. Защото всички помним края на 1996 и началото на 1997 г. Ще го има до тогава, докогато не дойдат нормални хора да ни управляват. Мислите ли, че ако имаха възмогност ББ и Брад Пит нямаше да печатат хартийки. Аз си мисля, че щяхя да го правят- така както правеха всички до началото на 1997 г.

#5 CrossFire 16.09.2012 в 23:20:22

Това е най-тъпата "статия", което съм чел от доста време насам на икономическа тематика. Единственото нещо, което прави борда е да връзва ръцете на централната банка. Не осигурява нито стабилност, нито сигурност нито нищо. Достатъчно е ЕЦБ да пусне печатницата и ще видите тогава стабилността на борда. Няма причина да съществува един валутен борд след като е изиграл ролята си да вкара под контрол инфлацията и централната банка. След това гарантира само и единствено високи лихви от банките, които не могат да си осигурят евтин поток от пари в местната валута и стагнация на икономиката. При разумна фискална и икономическа политика бордът не само, че е безсмислен, но и опасен. Нищо не пречи той да бъде махнат, а основния лихвен процент да се обвърже с годишния ръст на БВП. По този начин ще се избегне прекомерното раздаване на евтини заеми и скок на инфлацията. Колкото до Кремъл и Ямайка, мисля че твърденията са толкова абсурдни, че нямат нужда от коментар.

Новините

Най-четените