Домати и повет

Домати се гледат трудно! Особено в Софийско, пък и на високо. Разсада го правя още от месец февруари (края) пея му, пикирам, торя, подхранвам, та даже и някой път, когато зимата се задържи по-дълго, пускам кварцова лампа!

Домати са това и не е шега работата, трябва труд и упорство. "Конвенционалният" разсад си отива по предназначение на място, което е торено още есента. Всичко е измислено още от дядо ми, тори се и се копае месец ноември, зимата прегаря и по Георгьовден се сади. Там нещата се получават почти винаги.

Остатъкът от разсада отива в една малка градинка откъм североизточната страна на къщата. Там е трудно и едновременно неангажиращо, ако станат - станат, ако ли не: "Голяма работа!"

Да, да, обаче там се появи повет! Не че преди го е нямало, има го откакто нивата на Глиго кръчмаря е станала двор на дедо ми, има го навсякъде? Поветът е гадно растение и прави доста поразии. Докато е студено, се прави на умрял и в даден момент избуява и завладява огради, стени и каквото му попадне и есенно време листата му стават яркочервени.

Отделно трови почвата и се впива отчаяно във всичко, което дава някаква благина - плод или зеленчук. Гадина е поветът, когато се шмугне при доматите от малката градинка ги обгръща, души, трови, но не ги унищожава. Те все пак раждат. Обаче раждат едни малки и клисави доматчета, дето отвътре са гнили, черни и кухи, а в повечето случаи капят още зелени.

Боря се много време упорито с този плевел и даже на моменти си мисля, че го побеждавам. Уви, не мога - по-силен е от мен и винаги ме надиграва. Гледам протести по телевизията, отпускам, слушам музика, ама акълът ми е все в "Повета". Егати и поветът! Не че точно тези домати са ми притрябвали.

Дразни ме просто и особено с тези червените ярки листа есента. Все едно ми вика: Ехееее, смотааан, пак те изиграх... Говори ми един вид. Досега не съм го правил никога, обаче тази есен ще го напръскам с хербицид. Каквото стане. Дето се вика, поне листата ще окапят преди да станат кървавочервени. Не е " био", ама все пак е нещо нали? А зелените доматчета ще ги обера предварително за туршия, те за друго не стават!

#3 Прокопи 01.07.2013 в 14:09:05

Ванка, спри да спамиш, никой не ти чете копи/пейста! Баси тъпунгера!

#6 паяка 01.07.2013 в 15:32:14

Вон, пробвай от зелените доматчета да си направиш сладко. То много прилича на сладкото от зелени смокини. Това - буквално, а изобщо - браво!

Новините

Най-четените