Чий беше Крим при Екатерина Велика?

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски върна лентата на кризата в Крим назад към историята на Велика Русия.

Принципите на международното право са тези, които трябва да се следват в случая. Но при така създалата се ситуация в Украйна не бива да се пропуска и фактът, че Крим от Екатерина Велика до 1954 г. е бил част от Русия.

По тази тема може много да се разсъждава в зависимост от един или друг интерес на дадена държава. Видяхте, че дори в рамките на ЕС има различни мнения и позиции. Когато даваме оценки за едно или друго събитие, трябва да се имат предвид повече обстоятелства.

Ето Германия, например - канцлерът Меркел беше пределно ясна в изказването си за икономическите връзки между двете страни и евентуалните последици от засилени санкции срещу Москва. Отношенията САЩ - Русия пък са на съвсем друга плоскост. Така че не може да се даде еднозначен отговор.

Що се отнася до позицията на България - вижте, външната политика не е лесна работа. Тя изисква не само опит и търпение, но и разглеждане на ситуациите в тяхната цялост и проекция в бъдещето, не на парче и за даден момент. Импулсивните действия или следването на някаква конюнктура са нежелателни в дипломацията.

В целия този конфликт България трябва да види своя национален интерес и спрямо него да определи позицията си. А и да имаме предвид, че вече сме част от европейския отбор. Но нека винаги първо да се пооглеждаме, както обичам да казвам. Това е от полза.

#1 Оня Дето Го Трият 11.04.2014 в 14:30:30

"...не бива да се пропуска и фактът, че Крим от Екатерина Велика до 1954 г. е бил част от Русия..." А преди нея къде е бил? А в бронзовата епоха? А в ерата на динозаврите?

#2 sim4o 11.04.2014 в 15:10:38

"Оня Дето Го ... | 11.04.2014 14:30 "...не бива да се пропуска и фактът, че Крим А преди нея къде е бил? А в бронзовата епоха? А в ерата на динозаврите? " --------------------- Жаждата за Знание! .. радост е в сърцето ми .. Оня Дето Го .. пита за инфо ... Тъп бил, Оня Дето Го .. идиот бил - къде сте неверници .. вижте едно интелектуално Пробуждане, насладете му се ... Оня, иска Знания и пита !!! И в България е бил Крим, Оня Дето Го .. там - на кримска земя, ЗА ПРЪВ ПЪТ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ .. в 559 г. е приел християнство .... После пък Крим е бил към Готската епархия ..и в нея е имало кутригурска епископия .... Ето Оня Дето Го .. - отваряй , чети .. 1. Руско Тмутараканско княжество - в Кубан, на Таманския полуостров и в части от Крим ... http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BC%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5_%D0%BA%D0%BD%D1%8F%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE 2.Готска епархия в Крим и Северното Приазовие ... http://www.pravenc.ru/text/543737.html 3. Кутригурска епископия, в рамките на епархията ... "Комар А.В. Кутригуры и утигуры в Северном Причерноморье " .... " Подобное же известно о владетеле утригуров крымских – Органе, который также крестился в самом Константинополе, получил сан патриция и, возвратившись в свои владения, уже не встретил здесь никакого себе противоборства. А на основании этих двух случаев, которые, без сомнения, потому и были замечены византийцами, что произошли торжественно в самой их столице и касались лиц важнейших по сану между крымскими гуннами, мы можем гадать и о других подобного рода обращениях, которые совершились тихо на самом полуострове Крымском ... " ---------------------------- Та БРАВО , Оня Дето са Го ... никога не е късно, да наумиш СОБСТВЕНАТА СИ , Българска ИСТОРИЯ ... вярно, малко е срамно,че до сега не си я знаел .. ако те питат - вече ще знаеш ХРИСТОВОТО КРЪЩЕНИЕ НА УТИГУРИ И КУРТИГУРИ Е било извършено баш в Крим!

#3 sim4o 11.04.2014 в 15:15:38

А Тьмутараканско княжество .. - идва от БЪЛГАРСКОТО- ТАРАКАН - командир на конен пехотен отряд (за разлика от Багатур- ковандир на конница) - и от аланското (иранското) .. тьму - хиляда ... хиляда войника ... Същевременно, за Оня Дето Го ..и всички любознателни за историята на Крим и Северното Приазовие .. ми се ще да поприпомня неща от нашата, българска история ... примерно- Теофан Изповедник ... "А хората, на най-големият брат - Боян ... си останаха по тези места и до ден днешен са там и плащат данък на хазарите ..." --------------------- Чети Оня Дето Го .. знай си Историята! Още Паисий е казал, че е хубаво, да не се срамим от Миналото си !

#4 sim4o 11.04.2014 в 15:39:44

И след като видяхме ,ЧЕ В КРИМ ..УТИГУРИ И КУРТИГУРИ ЗА ПРЪВ ПЪТ СТАВАТ ХРИСТИЯНИ и след като разбираме , колко ТЯСНО КРИМ е свързан с Българската История .. Можем, сръчно прегъвайки пръстенца , да видим КОЛКО ГОДИНИ Крим е бил руски - част от Руската Империя , колко години е бил хазарски, колко години е бил руски към Тмутараканското руско княжество , колко години е бил Украински, колко години сарматски, колко - част от Готия-държавата на готите ,колко години е бил татарски , и колко години е бил част от Стара Велика България ... За Оня Дето Го ..и приятелите му Идиотите-Спамери инфо давам , та да им помага в изчисленията .. цифрата осем - това са две колела едно връз друго .... Ще ги научиш тези неща Оня Дето Го .. единствено - търпение и упоритост! А Симчо ще помага с инфо! Поздрави!

#5 Оня Дето Го Трият 11.04.2014 в 15:54:40

СПРЕТЕ ТОЯ СПАМЕР НАЙ_НАКРАЯ !!!!

#6 sim4o 11.04.2014 в 16:03:48

"Оня Дето Го ... | 11.04.2014 15:54 СПРЕТЕ ТОЯ СПАМЕР НАЙ_НАКРАЯ !!!! " ------------------ Не го спирайте ... ! 1. Той ни весели с идиотщини 2. Понякога, покрай неговото тъпо Бръщолевене и малоумни въпроси , дискусията тръгва в нова, по-познавателна посока .. Пример от ТУКА - Тъпучът чистосърдечно и любопитно попита за Историята на Крим .. това бе поводът, да се даде интересна информация за годините в които различните етноси са били в Крим, за Стара Велика България, Крим, покръстването в християнска вяра на кутригурите и утигурите ... Вярно - идиот .. ама поне кротък ...

#7 паяка 11.04.2014 в 16:49:18

Ахахахахаха, горкият Оня, вече става незабележим всред лавината от тримата симовци.

#8 sim4o 11.04.2014 в 17:01:01

паяка | 11.04.2014 16:49 Ахахахахаха, горкият Оня, вече става незабележим ... ------------------- Неееее .. Оня Дето Го .. си има своето място , долу ръцете от Него !! - не даеме го - като Спамер-Идиот ни разсмива до безкрай .. Да не забравяме и за крайно интересните му , донякъде малко детински въпроси ... цитирам го : " Оня Дето Го | 11.04.2014 14:30 ..., че Крим ... е бил част от Русия..." А преди нея къде е бил? А в бронзовата епоха? А в ерата на динозаврите .. " ---------------------- Благодарение, на неустоимото любопитство на Оня Дето Го .. примерно тукана, под тази статия, Дискусията отплува в едни крайно интересни води - кутригурите и утигурите в Крим и тяхното покръстване, съгласно Епископ Макарий и Прокопий Кесарийски !

#9 sim4o 11.04.2014 в 17:04:45

За скитите, сарматите, готите, кутригурите и утигурите в Крим , за Покръстването - ТРЯБВА ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА ЗНАЕ ... Хвала на Оня Дето Го .. че не се страхува да се покаже, като незнаещ идиот, а се осмели да попита!

#11 sim4o 11.04.2014 в 19:01:42

" ...Orlin Borislavov | 11.04.2014 18:36 всъщност, чухме ли мнение? ... " --------------------------- 1. Аз съм участник на много исторически форуми .. там е прието, ако някой зададе въпрос и му се отговори, да се благодари .. освен това е прието, докато не се обсъди подвъпросът .. да не се прекъсва протичането на Дискусията ... Вярно, аз пръв се захванах да отговарям на въпросите на Оня Дето го .. но и други, биха могли да ме допълнят .. 2. По въпроса .. "а чий е бил Крим" .. има много и то все интересни Данни ... Срамно е БЪЛГАРИН ДА НЕ ГИ ЗНАЕ .. хвала на Оня Дето Го .. че попита любопитен ... ......................... .... "Крим е бил под българско етносно и политическо "доминиране" . Според съвременните кримски археолози, които правят изследвания в гр. Судак - в Крим има не по-малко от 300 български селища - т.е. селища които са построени от българите. Един от по-младите археолози предположи че броя на българите в Крим е надвишавал 1 000 000 човека! Този археолог каза, че смятаната за генуезката крепост в Судак е построена от Българите. Градежът в по-ниската си част е типично български - еднакъв с този в Плиска и другите български укрепления и градове. В по-горната си част крепостта е надстроявана от генуезците. http://p.vtourist.com/1288262-Sudak_Crimea...ublika_Krym.jpg http://www.slayman.com/images/europe/ukrai...sudak_0002.html ... " 3.Истината е в сравнението ... спокойно можем да видим КОЛКО ВРЕМЕ БЪЛГАРИТЕ са били в Крим и какво са съградили там ...и колко време украинците .. или генуезците са били в Крим ...

#13 sim4o 12.04.2014 в 19:33:35

" Оня Дето Го ... | 11.04.2014 14:30 ... Крим ... е бил част от Русия..." А преди нея къде е бил? .... " --------------------------- Интересни данни, съдържащи се в т.нар. "Парижки ръкопис" от 18 век, публикува Де Боор .... В него се съдържа СПИСЪК НА ИЗТОЧНО-РИМСКИТЕ ЕПАРХИИ ... на базата на Готската църква, явно към 7-8 век, вече е била доразвита Дороска митрополия със седем епархии .... " ... Состояла из семи епархий: Хоцирской, Астильской, Хвалской, Оногурской, Ретегской, Гуннской и Таматархской. ... Точно известно местоположение трёх епархий. Хоцирская находилась в Крыму, близ города Фулы и реки Карасу (отождествление этих пунктов с конкретными современными городами является предметом дискуссий). ... Таматархская – в городе Таматарха на Таманском полуострове. ... " Важна за нас, българите, е ОНОГУРСКАТА ЕПАРХИЯ ... упоменаването и в "Парижкия ръкопис" говори за наличието на християни , още в 7-8 век , в Приазовието и Крим ... Припомням пак и сведението от Теофан Изповедник .. "А най-големият брат , Боян, остана със своя народ, по тези места , като плащаше данък на хазарите и е там до ден-днешен ... "

Новините

Най-четените