Keep calm и къде е Орешарски

Уважаеми българи, няма опасност за спестяванията ви. Банките ни са в добра ликвидност и с добри портфейли.

Естествено, няма банка, която да има 100% ликвидност. Няма банка, която да издържи на паника и масово теглене на депозити.

И тук е ролята на премиер (къде е?), финансов министър (и той къде е?), БНБ, КФН. Не е работа на МВР да успокоява пазара, а на финансово министерство.

БНБ сега прави това, което трябваше да направи първия ден при кризата с КТБ. Надявам се да няма нови анонимни имейли. Надявам се на адекватни реакции. От срив на доверието в банките губим всички, дори и тези, които на пръв поглед печелят.

#1 pixie 27.06.2014 в 14:24:16

Тая история с мнимия срив на банките показва колко лесно е да се манипулира населението. Някой пуска анонимен мейл или смс и всичко живо се втурва да спасява паричките си от уж нестабилните банки. А така нареченият премиер и сие, просто гледат сеир. Те това го правят от известно време и само това. А щом те мълчат, къде са журналистите да се допитат до експерти и от екрана да успокоят народа? Щото уебкафето не го чете масата и не всички имат фейсбук. Сега на мушка е Първа инвестиционна банка, единствената все още българска банка. Явно някой иска да я последва участта на една друга първа, ама частна банка, дето отдавна е в небитието. Както е доказано, лесно е да се унищожава, трудно се гради.

#2 deowin 27.06.2014 в 20:45:22

Сходен bank run на ПИБ имаше преди 5-6 години. Не си спомням откъде точно тръгнаха слуховете тогава, но определено основният виновник за значителния мащаб на безумната, дестабилизираща паника бяха бг-мамите, които пищяха кански във форума си, и така активираха този най-голям и значим дял на българското население - наивните, ирационални, лесно контролируеми глупаци със силен стаден инстинкт и афинитет към безпочвени страхове. Която група, естествено, е в центъра и на сегашните събития.

Новините

Най-четените