Защо няма да празнувам Хелоуин?

Тази година хиляди българи ще празнуват Хелоуин, магазините преливат от маски, костюми на демони и вещици, тиквите са завладели витрините. Празникът е хубав, еуфорията нараства, а да се маскираш е готино, пък и сега вампирите са модерни.

Децата с трепет очакват момента, в който ще се маскират и ще тръгнат по улиците. За тях 31 октомври е очакван ден. Още повече че учениците са във ваканция. Официално заради Деня на будителите, но това не е толкова важно. Купон да става. Всички са доволни

Аз обаче няма да празнувам Хелоуин, не защото съм радетел на българските традиции и не искам да се поамериканчвам. Празнувам Свети Валентин и не харесвам кукерите. Просто Хелоуин не е моят празник. Ето защо:

1. Всеки повод да се напием е добре дошъл, но не и в този случай. Старата максима винаги е валидна, само че да празнувам нощта, в която небето се отваря и злите сили слизат на земята, за да се вселят в живите в тях е повече от зловещо. Символите на смъртта не са повод за празник и веселие, а живота. Нека злите сили си останат в техния свят и по възможност не припарват до мен и хората от кръга на моя живот.

2.Лека-полека национален празник. Ще кажете, това са глупости и какво-толкова просто един карнавал. Колкото повече хора празнуват Хелоуин, толкова повече официализираме празника. Вече масово в детските градини се организират маскаради на 31 октомври, училищата честват хем будителите - хем Хелоуин. Нищо чудно, след няколко години да го направим национален празник.

3. Защо да обличаме децата като чудовища? Не искам да обличам децата си като вампири и вещици. В приказките винаги доброто побеждава, а сега те са лошите герои. От много сладкиши пък се появяват кариеси, така че... Ако толкова искаме карнавал, защо не ги облечем като принцеси, калинки, спайдърмен, котки, костенурките нинжда и каквито други герои се сетите.

4. С всяка година, все по-зловещо. В началото идеята е била просто да се маскираш за празника, не задължително като най-страшното чудовище. Но от година на година трендът е все по-зловещи същества да ходят по улиците, кръв и хорър. Те навлизат в киното, в детските, навсякъде.

5. Всичко е маркетинг и търговия. Кой печели най-много от Хелоуин? Търговците, разбира се. Те продават костюми, фенери, тикви, аксесоари. Ден-година храни. Затова тези празници толкова бързо добиха популярност. Същото е и със Свети Валентин - мечета, сърчица, рози. Но тук поне се чества любовта, а не дявола. Който не е само приказен герой. А само чака да бъде повикан.

Думата „Хелоуин" идва от "All Hallows Eve", в навечерието на празника „Вси светии", който католиците честват на 1 ноември. В крайна сметка, нека всеки празнува, каквото си иска, вече е модерно да спорим за всичко от Слави, до стипендиите на ромите и за и против Хелоуин. Но да не викаме злите сили на помощ. И празникът да не става задължителен.

#2 Виктория Пенелопова 07 30.10.2016 в 18:47:09

Слабички аргументи. Търговците печелили...нали затова са търговци, за да печелят и да се въртят едни пари. И това за кариесите, те не стават с едно похапване на лакомство, а със системно тъпкане с боклуци и наливане с т.нар. "натурални сочета". И със системно заспиване с мръсни зъби. Аз пък, защото нямам аргументи против, ще се маскирам и тази година, децата също и както всеки път ще е весело напук на "редовния есенен хейт".

#3 Дракон с кисело зеле 30.10.2016 в 19:17:49

Дат кликбейтинг кликбейт.

#4 dedo adji 30.10.2016 в 20:39:59

Браво, Вики. Сподели как ще се маскираш, че да те разпозная в тарапаната. Моите деца няма да се маскират, внучето е още малко, аз ще се маскирам с три грозданки. Жалко за народните будители,народ, който има нужда от будители е заспал. "да, роб е той, народа и спи дълбоко, гробно"

#5 boris 30.10.2016 в 20:46:42

А защо в магазини като "Джъмбо" не продават портрети на Васил Априлов и Отчематей Миткалото!??

#6 dedo adji 30.10.2016 в 20:54:40

А бе борисе, кои са тия Априлов и отец Матей. Световно неизвестни. Нали има на джъстин тимбърлейк и леонардо ди каприо, какво повече искаш. За хелоуин може да пуснат и на сталинка георгиева, достатъчно страшна е.

#8 Dox 30.10.2016 в 22:40:24

Павуре, Преди около месец четох статия, в която /съвсем не предпазливо/ се пускаше идеята, че някъде съответните "началници" са се разбрали за това-онова, включително и за България. В резултат, вече започва "сдаването" на България от едните на другите. Разбирай - там където и е мястото. А мястото и е в православието. Поне за сега . За това напоследък имам усещането, че тук-там, по разни медии и пр. нещата като че ли започват да се променят /обръщат/. Разбира се, някои са преценили, че това обръщане трябва да стане постепенно, а не изведнъж. Иначе ще изглежда много грубо, нали разбираш. Та и тука сега - Хелоуин - лично аз съм се чудел що за "празник" е това. Сигурно на сатанисти. Но това, както предполагам и по-горе, е първата крачка. Следващата сигурно ще бъде прозрението, че вместо Свети Валентин, трябва да се чества Трифон Зарезан, защото ние, българите, обитаваме земите на древните траки, които няма как да не са били наясно, че истинската любов се ражда от виното и ракията.

#9 boris 30.10.2016 в 22:46:21

Аз няма да празнуват хелуин защото по принцип не празнувам никакви празници - мързи ме.

#10 dedo adji 30.10.2016 в 22:59:50

Доксе, Не съм чел въпросната статия, но имам едно подозрение, че криво си я разбрал. за запада славянското православия е трън в очите, и не от вчера а от средните векове. Нямат проблем с със славяните католици - чехи и поляци, нито с неславяните православни гърци и румънци. Украинците са бамбашка, тия, които сега държат камшика и се радват на западната подкрепа не са дотам православни а униати, демек полу католици. А православните славяни сърби, българи и руснаци им бъркат в гъза с боксова ръкавица. Световните началници, веднъж погълнат ли нещо, трябва да им бръкнеш в гърлото да го измъкнеш. Засега няма кой. Бай Путин има достатъчно грижи да си запази владенията.

#11 Dox 30.10.2016 в 23:14:10

Ц, Деде. Статията добре съм я разбрал. Друг е въпроса дали това, дето казва е вярно. Аз допускам, че може и да е. Знаеш, че в политиката всичко е възможно. Според мен, от руснаци, сърби и българи, единствените дето навремето яко са бръкнали в гъза не само на католици, но и на православните патриарси - сме ние, чрез богомилите. Но това е друга тема.

#12 dedo adji 30.10.2016 в 23:30:21

Ами точно това не могат да ни простят, бе брато. Макар, че богомилите са бръкнали най-дълбоко в родния български гъз. Както казваше забранената Фани Попова-Мутафова "Вашите богомили се бореха срещу цар Петра, а докараха василия българоубиец." Затова България я смазаха още 1918г. Сърбите ги оставиха да вилнеят още 80 години за контра първо на Германия, после на СССР. Като се разпадна СССР Югославия стана излишна и я разпарчелдисаха.

#17 Алилуйщина 31.10.2016 в 09:32:06

Както миналата година,така и сега „подкрепям“ Manuela Gerenova И аз искам Хелоуин! Но не само него,а и всички китайски, мюсюлмански, негърски,педераски и т.н празници,да се въведат допълнително и то като национални. Знае ли човек кой ще е следващия Голям брат и като кой ще искаме да сме... /накрая - като който ни кажат по телевизията/... И сега ми е мило да гледам как баба пее барабар с внучетата /по друг повод/ "Хепи пърди у-ю". Има и още няколко ползи: Ще има повече празници, а и рядко ще се работи ... Само не знам,що ни махнаха руските празници - и те бяха повод за маса... На децата им било забавно и се радвали..ми те милите се радват и на „Детски гей паради“/вече им правят и такива/,щото също им било весело,цветно,разнообразно... Че,ако американците не го празнуват и нас ше ни боли г.за за Хелоуин,ама нали все сме наведени на някой. То за т‘ва тези,които не се ръководят от разсъдъка си,си позволяват да се ръководят от подражание. ..та така.... и „Камилата,желаейки да има рога,изгубила и ушите си“

#19 dedo adji 31.10.2016 в 09:39:18

Мануелче, като искаш да се напиеш, поводи ще се намерят. Как ти се струва кацането на Аполо на луната или денят на парижката комуна (не го знам кога е )? Ако не ти харесват избери си друг. В нашите традиции е останал поменът за покойните ни близки-задушница, без веселието, че ние още сме на грешната земя. За прогонване на злите духове имаме кукери, по друго време. Лошо няма. Тук, в това кафе ми попадна статия, че било полезно да се плашим, забравих за какво, за кръвното или друго, като знаем, че няма опасност. Един път попаднах на хелоуин в Ливърпул. И там имаше вещици и чудовища. Но не тебе нищо не ти пречи да се маскираш като червената шапчица. Приятно хелоуинчене.

#21 Harry 31.10.2016 в 10:28:33

И все пак никой не казва защо точно от всичките десетки хилади празници на стотиците народи по света, точно "хелоуин" ни се натрапва??? Дали защото е масов обичай в САЩ, дали защото един от темелите на "американската доминация" според янките е американизацията на местните народи? Абсолютната истина е че ако не беше американски обичай, нямаше да бъде така налаган и пропагандиран от телевизиите на Лаудер и Modern Times Group, както и от соросоидни НПО.

#22 boris 31.10.2016 в 10:46:41

Причината хелуин да ни се натрапва, е че във връзка с неговото празнуване, китайския народ бълва колосално количество фен-артикули, които дори и за вериги от магазини които не са с някакви американски собственици, е много изгодно да зареждат и продават. Преди години помня първия злополучен опит да се изнесе производството на мартеници в Китай, които пристигнаха в огромни партиди точно за баба Марта в ... бяло и оранжево. Днес сигурно вече е изгладен процеса.

#23 voxy 31.10.2016 в 10:50:05

поредният комунистически бълвоч, не търговците, икономиката печели от въртенето на парите, а след като децата ги кефи да се костюмират като чудовища защо да не го правят, поредната писана на две на три статия

Новините

Най-четените