Финансово неграмотни

Още 5 млрд. долара дълг и всичко ще се оправи. Това обеща Бойко Борисов. Банковата система ще се стабилизира, а икономиката ще цъфне и дори ще върже. Кой ще ги даде на бъдещото правителство на ГЕРБ? Според Борисов - Международният валутен фонд.

Всичко това предизвиква спомени за събитията през 1997 г. Тогава икономиката рухваше, банковата система също, а БСП беше на власт.

Но 2014 г. не е 1997 г. Историята не може да се повтори

Първо икономиката не рухва. Тя е в застой поради множество фактори, част от които са свързани с управлението на ГЕРБ.

Второ, банковата система е напълно стабилна и има достатъчно ликвидност. Това, което стана през 1996-1997 г., няма как да се повтори. Тогава банките се източваха с раздаване на кредити. Това можеше да стане, защото парите в тях бяха на гражданите и държавата, а закони нямаше.

Сега, дори при неплатежоспособност на банка, депозитите до 196 хил. лева са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, като изплащането им започва до 20 дни след решението на БНБ да отнеме лиценза на кредитната институция. А и кредитите към нея ще трябва да се плащат. Длъжниците не само няма как да се измъкнат, но е твърде вероятно да бъдат принудени да платят повече заради повишената рискова премия.

Причините? Правилата са различни

Законът за банковата несъстоятелност е приет през 2002 г. и е променен съобразно европейските регулации след влизането на България в ЕС с единствената цел да не се допусне повторение на станалото през 90-те години на XX век.

Самата идея за изпадане на която и да е банка в България в несъстоятелност е абсурдна
Банковата система е по-стабилна от тези в повечето европейски държави. Нивото на капиталова адекватност, изисквано от БНБ е по-високо от това в Еврозоната. А банките използват още по-високи буфери, така че да гарантират, че проблемните задължения не представляват проблем за тях.

Ето защо лихвите по кредитите в България са в пъти по-високи от тези в Еврозоната, но това е цената на сигурността.

Част от тази сигурност е и Валутният борд. Той фиксира стойността на лева спрямо еврото и по този начин елиминира валутния и инфлационния рискове за вложителите в банките. Парите на хората няма как да се обезценят, както това стана през 1997 г. Дори точно обратното, вече година Евростат отчита дефлация в България, т.е. покупателната стойност на лева в момента не пада, а расте.

През февруари 1997 г. валутният резерв на БНБ възлизаше на 408 млн. долара, като се изключи златото. Сега той е на стойност 17.2 млрд. долара. А ако прибавим и златото, достига близо 19 млрд. долара.

Единственото, което не се е променило е фактът, че мнозинството от българите са финансово неграмотни. И точно тази финансова неграмотност позволява от тях да се възползват хора с користни намерения. Банковата система е сигурна и стабилна, и дори глупостта на вложителите не може да я застраши.

Но глупостта също си има цена

Изтеглянето на депозити ще доведе до повишаване на лихвите. Просто банките ще се застраховат срещу глупостта на населението. И по-високите лихви няма да са само по новите кредити. Те ще засегнат например вече отпуснатите ипотечни заеми. Противно на вярванията на голяма част от длъжниците, няма ипотека с фиксиран лихвен процент за целия период на кредита.

Така пари от финансовата си неграмотност ще загубят не само тези, които изтеглят предсрочно срочните си влогове, но на практика всички българи.

В навечерието на Валутния борд през февруари 1997 г. българският дълг се търгуваше на международните пазари на нива от 45% до 62% от номиналната си стойност в зависимост от датата на падеж.

Външните задължения на държавата бяха на стойност 9.66 млрд. долара в края на 1996 г. или 99% от Брутния вътрешен продукт на страната, като само лихвената тежест по обслужването им беше еквивалентна на 11% от БВП.

В наши дни брутният външен дълг на държавата е близо 4.6 млрд. долара или 8.2% от БВП. След като през миналата седмица бяха пласирани облигации с 10-годишен падеж за още 2 млрд. долара, размерът на дълга ще се повиши до 6.6 млрд. долара.

Въпросната емисия се продаде на нива от 99.09% от номиналната стойност на облигациите при 2.5 пъти повече поръчки от предложения обем на дълга. С други думи - чуждестранните инвеститори, за разлика от 1997 г., сега имат силно доверие в българската държава и финансова система.

На практика правителството можеше да вземе назаем и 5 млрд. долара, при същата изгодна доходност от 3.05%.

Така че няма причина страната да прибягва отново до услугите на МВФ, защото спокойно може да заема евтино пари и от международните дългови пазари

Да се върнем към предложението на Бойко Борисов. Има ли България нужда от още дългове? Не и ако целта е да се стабилизира банковата система. Българските банки не се нуждаят от повече пари, а от по-грамотни потребители и доверието, което наистина заслужават.

По отношение на парите на вложителите банковата система на България в момента е една от най-сигурните в света.

Друг е въпросът, че при по-малки буфери и по-грамотно по отношение на финансите население, лихвите по кредитите щяха да са доста по-ниски.

Това, което може да направи евентуално бъдещо правителство на ГЕРБ, е да използва външен заем, за да стимулира икономиката, инвестирайки в нова инфраструктура, от каквато без съмнение страната има нужда.

Но за да има полза от такива капиталови разходи и въобще, за да се харчат ефективно парите на данъкоплатците в България, първо трябва да се реформират политическата, съдебната, а както виждаме и образователната системи.

#1 nikoko 30.06.2014 в 08:42:51

Добра статия ама не разбрах защо все герб та герб. Забравете за тъпите партии, социализма падна, за тези които не са го разбрали. Икономиката е това което е важно, а не партиите.

#4 Blaber 30.06.2014 в 11:06:40

Проблемът, драги ми Levitt е, че имаме една свръхликвидна, свръхсигурна, свръхбуферирана банкова система и за това плащаме по 20-30% за кредитите, под формата на лихви и такси. И въпреки това ако кажеш на хората Бау!, те тръгват да си теглят парите от банките и да си ги завират под дюшека или в сейфове, където парите им не са гарантирани от никого. Изводът? Хората са идиоти. И ти не изглеждаш по-различен, защото, ако знаеше какво е застрахователен пул, нямаше да пишеш, че във Фонда за гарантиране на влоговете няма достатъчно пари, напротив, достатъчно са.

#6 Оня Дето Го Трият 30.06.2014 в 11:28:58

Бойчев Каква точно специалност си завършил в Бургаския свободен? Надявам се е било далеч от икономиката, щото иначе...

#10 vanko 30.06.2014 в 12:10:59

До Levitt Hostel Извинявам се, г-н "разбирач", но бихте ли казал чистосърдечно каква е целта на вашите "размисли"? Освен създаването на напрежение?

#15 Blaber 30.06.2014 в 15:03:57

Така е, статията е част от глобален заговор срещу Levitt и смислените хора. Аз като един безсмислен човек мога само да кажа, че донякъде съм съгласен с Levitt, че банките не трябва да се привилегировани спрямо останалите видове бизнес, но това не променя факта, че повечето българи, както и самият Levitt са финансово неграмотни. Levitt, вземи се ограмоти.

#16 Borracho 30.06.2014 в 15:31:12

Чак ми става кеф кат гледам колко са прости булгаропитеците!

#17 Svelini 30.06.2014 в 15:53:01

Най- после някой да напише нещо смислено и систематизирано по темата. Въпросът за финансовата грамотност не опира само до ситуацията в момента а и до вземането на кредити, които не могат да се обслужват било то ипотечни, потребителски или бързи. На българина най-добър е втория акъл, когато вече злото е сторено. Какво да се прави, за глупост лекарство в аптеките няма.

#18 slawy 30.06.2014 в 16:17:33

Добре платена статия. За сведение на автора в USA фалираха над 250 банки и не се сринаха щатите. Ама цял живот се учи човек. А колккото до доверието в банковата система че то един подуправител лъже пък камо ли някакъв служител. Добре е че ограбиха парите на хората с лихвите, никой от така наречените банкери не може да обясни лихвите защо са толкова високи освен със собственото си благоденствие като дирелторче с голяма заплатка. щот кат фалира банката няма директорче няма заплатка /между 10 и 20 хилки от нашия джоб/. Така е !!!!!!!!!!!!!!!!!!1111

#20 MyOpinion 30.06.2014 в 16:21:24

Е, трябва да е ясно, че всички граждани, потребители на банкови услуги, все пак потребяват различни услуги, и докато едни депозират средства, то други ги ползват като кредити.Банката печели основно от маржа между двете лихвени нива и обичайно лихвите по кредити са по- високи от лихвите по депозити. Когато една банка предлага прекалено високи лихви по депозити и не чак толкова високи лихви по кредити, логично идва въпроса как компенсира несъответствието (принципно едва ли работи на загуба), но все пак е добре да са ясни механизмите... Тъй като механизма не е известен, остава само да се досещаме за някакви сценарии... в крайна сметка политиката на една компания е в ръцете на акционерите й. Да, има задължителен процент застрахователен буфер съгласно изискването на капиталовата адекватност, но той не е панацея, тогава, когато Банката фалира. С две думи, трябва да се внимава когато се предлагат високи лихви по депозити спрямо предлаганите лихви на пазара, а и средствата да се разпределят умно, никога само в една банка. И тук съм съгласна със заглавието на статията...

#21 Папърдак 30.06.2014 в 19:52:24

До Левашки Хотел, "Кафето ни провокира.....за да ни предаде данните...." А като ни предаде данните ще свърши в съда а Българската държава в Хага за нарушаване правото на свободно изразяване на мнение!!! Комунистите са тъпи, но това не значи че ще дарят пари на някому като...фрида!

#23 Blaber 30.06.2014 в 21:32:24

Най-обичам коментари като последния. Браво за усилието да потърсиш статистиката, но да ти е хрумвало, че може би тия хора дето се изказват по медиите и се водят специалисти все пак имат някаква идея за какво говорят, или поне част от тях? Защото държавният, ще подчертая държавният дълг е точно, колкото е написан в статията. Това е друга прекрасна черта на българина, той знае всичко, разбира от всичко и е специалист по всичко. Дайте му на българина националния отбор и България е световен шампион. Не че за треньор по футбол се учи много, но все пак се учи...

#24 Blaber 30.06.2014 в 21:40:53

Виж: http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/201404_s_ged_press_a1_bg.pdf И статията е глупава според мен. Не че автора е некомпетентен или греши, но не казва цялата истина за нещата. А има една еврейска поговорка: Половин истина е цяла лъжа.

#26 John Smith 01.07.2014 в 07:46:08

Яс Другари съм финансово неграмотен....и не мога да разбера от къф зор, Държавата ще спасява частно дружество, в случая на Цеко Минев, ще му дава низнам си колко милярда, та да гарантира влоговете на тъпанари кат Геренова

#27 Оня Дето Го Трият 01.07.2014 в 08:49:03

Е нали все плачете за силна държава бе, Смит. Аз па това не мога да разбера, какво искате в крайна сметка

#29 Blaber 01.07.2014 в 11:20:31

Levitt май страдаш от излишък на свободно време. Сега вземи научи какво е застрахователен пул и защо парите във фонда не са лимит за сумата, която може да изплати. Освен това изключенията, дето си ги цитирал не засягат нито мене, нито тебе, нито 99% от вложителите и са съвсем логични, ако се замислиш. Това последното е полезно да се прави, само не прекалявай, да не се умориш, въпреки че някои хора умора нямат

Новините

Най-четените