Южноамериканска гражданска война с хиляди убити и "Един на нула с гол на Пиночет"

21 ноември 1973 г., стадион „Насионал“ в Сантяго. Десетина хиляди зрители са заели места по трибуните. Това всъщност е отлична посещаемост за футболна среща, за която предварително се знае, че няма да бъде играна.

Футболистите на Чили, облечени в традиционния си червено-син екип, се събират в центъра на терена. След началния сигнал четирима от тях, предварително определени, тръгват в атака. Подават си топката необезпокоявани, тъй като отсреща нямат противник. С осем паса стигат до празната врата, където капитанът на Чили Франсиско Валдес праща топката в мрежата. Реферът свири и показва центъра.

На таблото вече е изписано: Чили – СССР 1:0. Край на играта, чилийците се класират на Световното първенство в Западна Германия, без да имат съперник срещу себе си.

Всичко започва по-малко от три месеца по-рано, когато военната хунта в Чили идва на власт чрез преврат. Войските на генерал Аугусто Пиночет свалят от власт социалистите на президента Салвадор Алиенде. Първият марксист в света, избран по демократичен начин, Алиенде национализира ключови отрасли в икономиката, част от които са притежание на корпорации от САЩ.

След налагането на ембарго от американците Чили изпада в тежка криза, довела до военната намеса на Пиночет. Президентският дворец „Ла Монеда“ в Сантяго пада след няколко часа отбрана с автомати „Калашников“, подарък на армията на Алиенде от кубинския комунистически лидер Фидел Кастро. Самият Алиенде се самоубива.

Между началото на преврата на 11 септември и 11 октомври са избити около 3 000 души. Стадион „Насионал“, арена на световното първенство по футбол в Чили през 1962 г., сега става концентрационен лагер. В него държат пленниците като скотове, измъчват ги в съблекалните, а след това ги разстрелват пред входовете. Не пожалват дори прочутия бард и любимец на народа Виктор Хара...

Точно тогава трябва да се играят двата мача между СССР и Чили, победителят от които ще се класира на Световното първенство следващата година. При това първата среща в Москва е само две седмици, след като Пиночет сваля подкрепяния от Кремъл Алиенде. Пред 60 000 зрители на стадион „Ленин“ двата отбора завършват при резултат 0:0.

Възниква обаче въпросът къде ще се играе реваншът? Съветският държавен глава Леонид Брежнев е категоричен, че няма как отборът да гостува на стадион „Насионал“ в Сантяго, където са избити хиляди без съд и присъда. А и кой може да гарантира сигурността на цялата делегация?

Футболната централа в Москва предлага на ФИФА двубоят да се проведе в друга страна в Латинска Америка. Съветската преса също налива масло в огъня със статии, където пише, че „чилийските фашисти са държали пленниците гладни на стадиона, заради което цялата трева вече била изядена от хората“.

В крайна сметка, ФИФА праща в Сантяго двама свои проверяващи – генералния секретар д-р Хелмут Кайзер и бразилеца Алмейда. След инспекцията тяхната оценка гласи, че няма никакъв проблем мачът да се проведе на стадион „Насионал“. При проверката там вече не държат пленници, а съблекалните и помещенията са измазани.

Капитанът Франсиско Валдес отбелязва гола, който класира Чили на Мондиал 1974

Спортните журналисти от Москва веднага развиват версията, че в основата на това решение стои президентът на ФИФА Стенли Роуз. Неговата страна Англия не се е класирала за Световното първенство, тъй като губи с 1:2 от Полша. Но според пресата Стенли Роуз разчита, че СССР и останалите държави от соцлагера ще обявят бойкот на Световното първенство заради скандала около мача в Чили. При евентуален такъв бойкот Полша също няма да играе и така вместо нея на финалите ще отиде Англия.

Впрочем, подобно нещо не е съвсем лишено от логика. През 1968 г. социалистическите страни обявяват бойкот на турнирите на УЕФА, след като се стига до безпрецедентно повторно теглене на жребия за първия кръг. С мотив, че международните отношения са прекалено обтегнати заради „Пражката пролет“ и инвазията в Чехословакия, УЕФА разпорежда, че представителите на Варшавския договор първо ще трябва да играят помежду си. В резултат на това соцлагерът въобще не участва в турнирите през този сезон. Защо и сега да не стане така?

Разбира се, чилийците опонират, че са гостували в Москва и сега е редно реваншът да се проведе на тяхна територия. Съветският „Футбол-Хокей“, излизащ в 9-милионен тираж, вади на свой ред аргумента с играния наскоро квалификационен мач между Северна Ирландия и България. Заради атентатите в Белфаст ФИФА праща двата отбора в английския град Шефилд. След като Стенли Роуз веднъж вече е взел подобно решение, защо и сега да не стане същото? Още повече, че от съветска страна не съвсем без основание се боят за сигурността на своите футболисти в Сантяго.

Във ФИФА постъпват протести не само от страни като България и ГДР, но и от Холандия и Швеция, които настояват мачът да се играе в някоя друга страна. Дори вестник като английския „Дейли Мейл“, който едва ли може да бъде заподозрян в симпатии към СССР, пише категорично, че двубоят не бива да се провежда в Сантяго. Но до компромис така и не се стига...

В крайна сметка съветският отбор така и не заминава за ответния двубой. А чилийците устройват фарса да вкарат гол срещу съперник, който всъщност го няма. За кеф на Пиночет и голяма група американски инвеститори, които точно тогава са при него в Сантяго, за да проверят какво е останало от заводите им, след като са били национализирани от Алиенде. А ФИФА плаща на чилийската футболна федерация 80 000 долара като компенсация за това, че мачът не се е провел.

Възмущението е повсеместно, дори някои западни издания пишат, че двубоят е завършил при резултат „Един на нула с гол на Пиночет“.

На Световното първенство Чили губи от бъдещия шампион Западна Германия (0:1), и завършва наравно с останалите два отбора в групата си ГДР (1:1) и Австралия (0:0). В Москва телевизията не излъчва нито един от тези мачове. А в съветските запалянковци остава разочарованието, че един от най-силните национални отбори на СССР, с младия Олег Блохин в състава, не успява да участва на световното първенство.

#1 deaf 25.11.2018 в 10:47:46

Уебкафе, не ви прави чест да лъжете по толкова чувствителна за българите тема! Убитите от Пиночет са около три хиляди,(3000),чилийци,а не тридесет хиляди,(30 000). Официално жертвите на комунистическият режим в България през 45-те години управление са 138 000хил.(сто тридесет и осем хиляди)!!! А в действителност са повече.

#2 jens xp 25.11.2018 в 11:39:08

Пиночет спаси Чили от комунистическата чума! 3000 отрепки и съветски "интернационалисти" са нищо в сравнение с жертвите на съветските режими! И Чили нямаше да бъде изключение...

#3 Уточнител 25.11.2018 в 19:22:25

КАФЕТО, НЕ ЛЪЖЕТЕ непросветените младежи. Има хора, които помнят. Имаше много наши специалисти, изпратени да помагат на братския народ, "за да построи социализма". Невероятни ужаси се разправяха от тези очевидци за социалистическото управление на бившия червеноармеец от германската комунистическа армия (1920) Алиенде. Представене си, какво става сега във Венецуела и го проектирайте върху Чили тогава, като имате предвид,че: - Чили няма нефтени залежи - Чили е най-културната и цивилизована южноамериканска държава, там 100% от населението е от европейски произход, предимно испански, има и много потомци на германци. Социалистите докараха страната до колапс, започнаха експроприация, доведоха около 30 000 кубински "специалисти", повечето военни. Обаче в Чили нямаше бедност в такива размери, че властта да може да манипулира такава многобройна общност и поради това социалната база на социалистите беше свита. Само две години след преврата беше обявена всеобща амнистия и стотиците "чилийски студенти" в България (леви младежи, издържани от България) изчезнаха яко дим от София и се завърнаха в Чили, където някои (имаше един Хорхе, имал смъртна присъда от Пиночет, писа, че постъпил на държавна работа...). Така се провали опитът за създаване на втора Куба, а пък Чили веднага тръгна по пътя на икономическия подем. Воят в соцЛагера се чу до небето.

#4 Уточнител 25.11.2018 в 19:27:58

ПП Смята се, че по време на социалистическото управление на бившия германски червеноармеец Алиенде, в гражданските размирици и сблъсъци с полицията са загинали не по-малко от 5 000 граждани. Броят на загиналите комунисти/социалисти, вкл. и кубинци по време на преврата и дните след това, се смята, че е около 3 000...

Новините

Най-четените