Помпа в главата и гафове с урина: Най-мръсните номера в колоезденето

Обиколка на Франция? Или обиколка на тарикатите? Допинг, подкупи, подли номера и удари под кръста... Това е част от един от най-великите спортове в света, колоезденето.

Само преди седмица световният шампион Петер Саган беше изритан от тура, тъй като изблъска претендента за етапната победа Марк Кавендиш точно преди финалните метри.

Звездата на „Дайменшън Дата“ Кавендиш се отърва по чудо от това да завърши преждевременно обиколката с пукнат череп и изтекъл на асфалта мозък. А от видеото се оказа, че словакът Саган е предизвикал и предишното падане в същия етап, като избутал с лакти двама състезатели на FDJ.

Вероятно не знаете, че във френския език има специален глагол, който означава „ръгам с лакти съперниците в колоездачно състезание“. Произлиза именно от Обиколката на Франция, където подобни подлости далеч не са рядкост, както в случая със Саган. Това всъщност е един от многото гадни трикове, прилагани в колоната при надпреварата по шосето.

Как ще се чувствате, ако например ви халосат с помпа в главата? И това го е имало навремето. А да броят солидна сума на някого, срещу което работата му е да ви се пречка, и да ви влиза странично с кормилото? Или дори да ви забие болезнено големия си пръст между шестото и седмото ви ребро? А какво ще кажете, ако ви разхлабят веригата, за да се скъса точно на най-важното изкачване?

Колоезденето е пълно с подобни подлости, които онези жилави дребосъци на две гуми си прилагат в хода на всяко състезание. Дали става въпрос за Обиколката на Франция, дали за някое по-маловажно състезание – способите да ви прецакат са едни и същи.

Не става въпрос за втръсналия на всички допинг, от него зобат всички. Но някои гаднярски изпълнения надминават всичко.

В галерията ви представяме някои от най-мръснишките номера в колоезденето.

Новините

Най-четените